ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία

31 Οκτώβριος, 2016

ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αρχιτεκτονικό εργαστήριο "ΞΕΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου 2016 στους χώρους του Ξενία Ανδρίτσαινας.

Του Μανώλη Οικονόμου

 

Το αρχιτεκτονικό εργαστήριο "ΞΕΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου 2016 στους χώρους του Ξενοδοχείου Θεοξένια (πρώην Ξενία Ανδρίτσαινας) με την ευγενική βοήθεια και αδιάκοπη φροντίδα της ιδιοκτήτριάς του, Σωτηρίας Σωτηροπούλου, και των συνεργατών της.

Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος σαράντα έξι (46) συμμέτοχες, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούνταν από φοιτητές της αρχιτεκτονικής προερχόμενους από όλες τις ελληνικές αρχιτεκτονικές σχολές, πλην της νεοϊδρυθείσας των Ιωαννίνων. Ωστόσο ανάμεσά τους υπήρχαν και αρκετοί νέοι αρχιτέκτονες, καθώς και σπουδαστές που φοιτούν στη σχολή Βακαλό. Οι εννιά (9) ομάδες εργασίας που επεξεργάστηκαν τα διαφορετικά θέματα του εργαστηρίου αποτελούνταν από μέλη διαφορετικών σχολών ή και πειθαρχιών. Επιδίωξη του εργαστηρίου, και ένας από τους στόχους του που επετεύχθη, ήταν να προωθηθεί η συνεργασία και ο διάλογος ανθρώπων με διαφορετικές αρχιτεκτονικές γλώσσες, φιλοσοφίες και σπουδές. Η ώσμωση μεταξύ των συμμετεχόντων σε ομάδες υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως αποκάλυψε το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Οι προτάσεις και τα σχεδιαστικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τις ομάδες στο τέλος του εργαστηρίου εμφανίζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Αξίζει να συζητηθούν και να λειτουργήσουν επικουρικά στον διάλογο για τα Ξενία.

Το αρχιτεκτονικό εργαστήριο "ΞΕΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" ήταν ένα βιωματικό εργαστήριο. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της ομάδας που το έκανε πράξη αντιμετωπίζοντας το βίωμα ως γενεσιουργό πρόταση της δημιουργίας. Η εμπειρία της διαμονής σε ένα Ξενία αποτελεί ένα βίωμα που δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο. Ζήσαμε στο Θεοξένια της Ανδρίτσαινας για μία εβδομάδα, σε ένα από τα λίγα Ξενία που λειτουργούν αδιάλειπτα ως ξενοδοχείο από την ίδρυσή τους και αντιστάθηκαν στις ριζικές αλλαγές του εκσυγχρονισμού του κλάδου της φιλοξενίας. Επιτρέψαμε στην εμπειρία να μας επηρεάσει, λιγότερο ή περισσότερο, ως αρχιτέκτονες, δημιουργούς και άτομα. Οι συμμετέχοντες βίωσαν τον χώρο και σχεδίασαν επί τόπου για αυτόν. Η διαδικασία λειτούργησε εποικοδομητικά και δημιουργικά για τους συμμετέχοντες, αλλά και τους διδάσκοντες, διοργανωτές και ομιλητές προσφέροντας ένα πρωτόγνωρο βίωμα.

Στα πλαίσια του επταήμερου εργαστηρίου, τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις από καθηγητές της αρχιτεκτονικής, αρχιτέκτονες πεδίου και ερευνητές της αρχιτεκτονικής. Οι είκοσι έξι (26) ομιλητές-επισκέπτες του εργαστηρίου, ανάμεσά τους και συμμετέχοντες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους με τις σημαντικές εισηγήσεις τους άνοιξαν και τροφοδότησαν δημιουργικά με νέους όρους τη γνώση για τα Ξενία και την άποψη για το μέλλον τους. Οι Σοφία Τσιράκη, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Φώντας Διαλεισμάς, Κωνσταντίνος Κολέτσος, Βούλα Μποζινέκη-Διδώνη, Άννα Μαρία Γιαρέντη και Έλενα Μελανίδη, Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Βασίλης Γκικαπέππας, Διαμαντής Βασιλειάδης, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος και Μαρία Γρηγοριάδου, Βασίλης Στρουμπάκος και Μίνα Σαραντοπούλου, Άγγελος Παπαγεωργίου και Βασιλική Φαρμάκη, Κυριακή Γεωργιάδου, Μυριάνθη Μουσά, Νίκος Καζέρος, Αγνή Κουβελά, Διονυσία Φράγκου, Ζωή Γεωργιάδου και Δημήτρης Μαρνέλλος, Νικόλαος Καλδής και Απόστολος Λίνος Αποστολόπουλος, Ξενοφών Βαλτάς έδωσαν ο καθένας τη δική του οπτική στη συζήτηση για τη σημασία των Ξενία στην ελληνική κοινωνία του τότε, του σήμερα αλλά και του αύριο. Μια συζήτηση που τώρα ξεκινάει, είναι απρόβλεπτη, ζωηρή, επίκαιρη και διαβλέπουμε ότι θα έχει συνέχεια μέσα από νέες πρωτοβουλίες.

Για την επιτυχή πραγματοποίηση του εργαστηρίου είναι και πολλοί άλλοι ακόμα αυτοί που συνετέλεσαν. Εξαιρετική ήταν η συμβολή των διδασκόντων του εργαστηρίου: Ο Πάνος Εξαρχόπουλος, η Ελένη Αμερικάνου, ο Μανώλης Ηλιάκης, η Έλσα Χρυσοχοείδη και ο Φώντας Διαλεισμάς εργάστηκαν άοκνα επί τόπου στην Ανδρίτσαινα για μια εβδομάδα, αλλά και πολύ πριν το εργαστήριο ξεκινήσει. Η συμμετοχή τους στη συγγραφή των κειμένων και την οριστικοποίηση του αντικειμένου του εργαστηρίου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη και δημιουργική.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής που έθεσε το εργαστήριο υπό την αιγίδα του, της σχολής Βακαλό Art and Design, των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης και των εκδόσεων ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ που υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια. Τέλος γνωρίσαμε και εκτιμήσαμε κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού εργαστήριου την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και το ήθος και την κατάρτιση των στελεχών του μέγα χορηγού του εργαστηρίου, της εταιρείας Knauf, χωρίς την πολύτιμη χορηγία της οποίας δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το όλο εγχείρημα.

Ευχαριστούμε καθέναν ξεχωριστά και όλους μαζί την ομάδα που εργάστηκε και συμμετείχε στο αρχιτεκτονικό εργαστήριο "ΞΕΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" στην Ανδρίτσαινα με μια κάρτα, δώρο και αφιέρωση, την οποία δημιούργησε ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, συνάδερφος αρχιτέκτονας και εικαστικός, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης (http://www.alexmaganiotis.com/ @almaganiotis) ειδικά για το εργαστήριο. Εις το επανιδείν!

Η οργανωτική επιτροπή
Οικονόμου Μανώλης, Κατερίνα Ζησιμοπούλου, Σωτηρία Σωτηροπούλου.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital