ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Προσκήνιο

28 Σεπτέμβριος, 2016

Προσκήνιο

Βρισκόμαστε στην εποχή της μετάβασης απο το μεταβιομηχανικό μεταφορντικό παράδειγμα στο ψηφιακό μοντέλο της δικτυακής οικονομίας. (ερευνητική εργασία)

 

Βρισκόμαστε στην εποχή της μετάβασης απο το μεταβιομηχανικό-μεταφορντικό παράδειγμα στο ψηφιακό μοντέλο της δικτυακής οικονομίας, της μετάβασης από τα κλειστά συστήματα σχεδιασμού στα ανοιχτά συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας, από την τυποποίηση της κτιριακής μονάδας στη τυποποίηση αλγορίθμων και από το μέσο άνθρωπο στη μαζική εξατομίκευση.

Αυτή η αλλαγή παραδείγματος διέπει όλες τις εκφάνσεις του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Από τις ανθρώπινες μέχρι τις εργασιακές σχέσεις, στη σχέση μεταξύ δομημένου-αδόμητου, δημόσιου-ιδιωτικού, φυσικού-ψηφιακού (οιωνεί) χώρου. Ο μαζικός όγκος της παραγώμενης πληροφορίας, η δυνατότητα αποθήκευσης, προσπέλασης και μετάδοσης της μέσω ανοιχτών κοινοτήτων βασισμένες στις αρχές της ομότιμης παραγωγής και του ελεύθερου λογισμικού, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε τη δυνατότητα παραγωγής σύγχρονων αρχιτεκτονημάτων που πέρα από τις ανάγκες της αγοράς μπορούν να απαντούν σε σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός αστικού και ταυτόχρονα ψηφιακού κοινού. Χωροθετείται σε αστικά κενά του αθηναϊκού κέντρου και λειτουργεί ως πολυχώρος κοινωνικός πυκνωτής γειτονιάς. Αποτελεί μια ελαφριά εφελκυώμενη μεταλλική κατασκευή που σχεδιάζεται παραμετρικά μέσω συρραφής κώδικα ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των διαφορετικών χρηστών της όσο και των διαφορετικών περιοχών τοποθέτησης.

Ο χρήστης εισάγει τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των χώρων που επιθυμεί παράγοντας έτσι το οργανόγραμμα της κάτοψης. Στη συνέχεια ορίζει τον αριθμό, την τοποθεσία, τα ύψη των στήλων, εισόδων, ημιυπαίθριων και ανοιγμάτων. Σύμφωνα με αυτά η κάτοψη καμπυλώνει καθ' ύψος μέσω ημιτονοειδών συναρτήσεων για να τους δώσει τις γενέτειρες του μεταλλικού σκελετού. Μέσω ενός προσομοιωτή φυσικής (kangaroo physics) που μιμείται τα πειράματα του Frei Otto για την ελάχιστη επιφάνεια, προκύπτουν οι επιφάνειες της τέντας. Σε αυτές δημιουργούνται οπές για βέλτιστο κλίμα-φωτισμό μέσω μιας εξελικτικής μηχανής (ocopus-geco-ecotect) με στόχο την ελαχιστοποίηση της ακτινοβολίας το καλοκαίρι και τη μεγιστοποίηση το χειμώνα.Γίνεται στατική επίλυση των παραμορφώσεων καθώς και προσομοίωση σε καταπόνηση από αέρα και χιόνι. Ο υπολογισμός των εφελκυστικών δυνάμεων
οδηγεί στην επιλογή από λίστα πρότυπων διατομών. Όλα τα οικοδομικά στοιχεία (πατρόν για τα πανιά, κατακερματισμένος σκελετός, λάμες σύνδεσης, ντίζες, κεφαλές ντιζών, θεμέλια, καλώδια αντιστήριξης, κτλ) υπολογίζονται και αποτυπώνονται στο πλήρες 3d μοντέλο.Στην συνέχεια αριθμούνται, ταξινομούνται καθώς "ξεδιπλώνονται" στο χώρο και προβάλονται στο επίπεδο. 'Ετσι έχουμε όλα τα σχέδια σε 2d έτοιμα για το εργοστάσιο.

Ανεξάρτητη κατασκευή αποτελεί ο πυρήνας λειτουργιών της τέντας. Είναι μετακινούμενα, παραμετρικώς σχεδιασμένα έπιπλα που μπορούν και δημιουργούν ένα κλειστό σχήμα για δυσκολία παραβίασης κάθως και να "ανοίγουν" για να διαχέονται στο χώρο δημιουργώντας πληθώρα φιαφορετικών λειτουργικών καταστάσεων. Τα έπιπλα με τη σειρά τους αποδομούνται στα τμήματα που τα αποτελούν, μεταφέρονται στο οριζόντιο επίπεδο,οργανόνονται, αριθμούνται, στοιχίζονται έτοιμα για το cnc cutter.

Δείτε την εργασία σε pdf (24 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital