ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
10 Ιούνιος, 2009
Συναθροίσεις στην Τεχνόπολη
Παρουσίαση πρωτοποριακών έργων 10 νέων αρχιτεκτονικών γραφείων.
Στο πλαίσιο της ενότητας New Media του Synch Festival, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τη Διεθνή Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ διοργανώνουν την έκθεση νέων, διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικών γραφείων, με τίτλο «ΣΥΝ_ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ».
Στόχος της έκθεσης που είχε φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2008, είναι η παρουσίαση πρωτοποριακών έργων 10 νέων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνούς εμβέλειας με έδρες τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι, το Βελιγράδι και το Σάο Πάολο. Βασικό της πυρήνα αποτελεί η παρουσίαση σύγχρονων αρχιτεκτονικών έργων που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη χρήση της πολλαπλασιαζόμενης μονάδας, του σμήνους, η οποία προκύπτει μέσα από ψηφιακές διαδικασίες. Η πολλαπλασιαζόμενη αυτή μονάδα υπακούει στην κοινή λογική μιας ομάδας, σε ένα σύνολο κωδικών επικοινωνίας, που στη γλώσσα των υπολογιστών αποκαλούμε αλγόριθμο.
Οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν έχουν επιλεγεί με βάση την πρόσφατη δραστηριότητα τους, τόσο στην πρακτική με υλοποιημένα έργα, όσο και με τη συμμετοχή τους ως διδάσκοντες ή ως επισκέπτες κριτές, σε σχολές που εντάσσουν την παραπάνω λογική στην έρευνα τους.
Συγκεκριμένα, τα γραφεία που θα παρουσιάσουν το έργο τους είναι: «Biothing» με έδρα τη Νέα Υόρκη, «Emergent» (Λος Άντζελες), «Evan Douglis Studio» (Νέα Υόρκη), «Hyperbody» (TUDelft), «Minimaforms» (Λονδίνο/ Νέα Υόρκη), «Servo» (Στοκχόλμη/ Λος Άντζελες/ Νέα Υόρκη), «Sinestezia» (Βελιγράδι/ Παρίσι), «Small Architecture» (Λονδίνο), «SUBdV» (Λονδίνο/ Σάο Πάολο) και «Xefirotarch» (Λος Άντζελες).
Την έκθεση επιμελούνται οι αρχιτέκτονες Γιώτα Αδηλενίδου, Σοφία Βυζοβίτη και Χριστίνα Σπηλιώτη
>>ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
>Biothing_ Alisa Andrasek (New York)
Η Alisa Andrasek εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το έργο της επικεντρώνεται στην εμπλοκή των υπολογιστικών διαδικασιών στο σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρητικά σεμινάρια στο Columbia University, στο University of Pennsylvania, στο Rensselaer Polytechnic Institute και στο Pratt Institute.
>Emergent_ Tom Wiscombe (Los Angeles)
Οι EMERGENT δρουν στο Los Angeles και διερευνούν ζητήματα δομής, τεκτονικής, και υλικότητας μέσα από την κτισμένη μορφή. Το γραφείο αποτελεί μια πλατφόρμα για πειραματισμό, τεχνικές και λογικές μόχλευσης πεδίων εκτός της αρχιτεκτονικής που συμπεριλαμβάνουν τη βιολογία, την επιστήμη της πολυπλοκότητας, την αεροναυπηγική, και τον υπολογισμό. Ο Tom Wiscombe διδάσκει στο Design and Technology Faculty, SCI_Arc.
>Evan Douglis Studio_Evan Douglis (New York)
O Evan Douglis ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το έργο του εστιάζεται στην πρωτοποριακή έρευνα των αυτο-γεννόμενων συστημάτων, της τεχνολογίας μεμβρανών και της σύγχρονης κατασκευής. Ο Evan Douglis είναι πρόεδρος του Προπτυχιακού Τμήματος της Αρχιτεκτονικής, του Pratt Institute, στη Νέα Υόρκη.
>Hyperbody_(TUDelft)
H ομάδα Hyperbody του πανεπιστημίου TU Delft που διευθύνεται από τον καθηγητή Kas Oosterhuis, ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη της διαδραστικής αρχιτεκτονικής και έχει συνεργαστεί με το γραφείο ONL [Oosterhuis_Lénárd] στην εγκατάσταση «Muscle NSA» και στο «Ψηφιακό Περίπτερο».
>Minimaforms_Theodore Spyropoulos, Stephen Spyropoulos (London | New York)
Το γραφείο Minimaforms με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, είναι ένα πειραματικό αρχιτεκτονικό γραφείο που διερευνά έργα που προκαλούν και προάγουν νέα μέσα επικοινωνίας. O Theodore Spyropoulos συν-διευθύνει το Μεταπτυχιακό Τμήμα Design Research Lab [DRL] της σχολής Architectural Association, και ο Stephen Spyropoulos είναι διευθυντής σχεδιασμού στο Heavy ενώ διδάσκει στο Mason Gross School of the Arts, στο Rutgers University.
>Servo_ Marcelyn Gow, Ulrika Karlsson, Chris Perry (Stockholm | Los Angeles | New York)
Οι servo είναι ένα γραφείο αρχιτεκτονικής και σχεδιαστική έρευνας που πειραματίζεται με την τεχνολογία, την παραγωγή, και το υλικό σε πραγματική κλίμακα. Η Marcelyn Gow διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του UCLA, στο Los Angeles. H Ulrika Karlsson έχει διδάξει στο Royal Institute of Technology School of Architecture, στη Στοκχόλμη, και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Αρχιτεκτονικής του UCLA, ενώ ο Chris Perry έχει διδάξει στο Columbia University, στο University of Pennsylvania, στο Cornell University, και στο Pratt Institute, στη Νέα Υόρκη.
>Sinestezia_Ana Zatezalo, Cedomir Ristic (Belgrade | Paris)
Το γραφείο Sinestezia με έδρα το Βελιγράδι και το Παρίσι ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό και τον αστικό σχεδιασμό, το σχεδιασμό επίπλου και το σχεδιασμό προιόντων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη προώθηση των έργων μέσα από τη διαχείριση τους από τη διοίκηση, αλλά και τη χρήση τους κατά τη διάρκεια ζωής τους.
>Small Architecture_ Paul Brady, Eng Ling Ho, Thomas Modeen, Maysaa Al-Mumin (London)
Οι Small Architecture είναι ένα γραφείο με έδρα το Λονδίνο και σύντομα το Κουβέιτ, με εμπειρία σε μια ποικιλία από κλίμακες και τύπους έργων, που εκτείνονται από το σχεδιασμό προιόντων, στην αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό.
>SUBdV_ Anne Save de Beaurecueil, Franklin Lee (London | Sao Paolo)
Το έργο των SUBdV χρησιμοποιεί την Περιβαλλοντική Διακόσμηση για να εισάγει διαφορετικές πολιτιστικές ατζέντες σε οικολογικές κατασκευαστικές στρατηγικές. Η Anne Save de Beaurecueil και ο Franklin Lee διδάσκουν στο Pratt Institute Graduate School of Architecture (GSA) και στο Diploma Unit 2, στη σχολή Architectural Association, στο Λονδίνο.
>Xefirotarch_Hernan Diaz Alonso (Los Angeles)
Το γραφείο xefirotarch με έδρα το Los Angeles, εστιάζει στην αντίληψη διαστρέβλωσης της μεταλλασσόμενης μορφής, μια γεύση που έχει διδαχθεί από τις ταινίες και έχει μεταφερθεί στην αρχιτεκτονική. Ο Hernan Diaz Alonso διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Αρχιτεκτονικής GSAPP του Columbia University, στη Νέα Υόρκη, και είναι επισκέπτης διδάκτωρ στο Universitat fur Angewandte Kurst Wien.
Τοποθεσία: Τεχνόπολις, αίθουσα Άγγελος Σικελιανός, Πειραιώς 100, Γκάζι
Ημερομηνία : έως 21 Ιουνίου
Πληροφορίες http://www.synathroisis.net/
Ώρες λειτουργίας 12-13/6:19.00-05.00
Είσοδος: με το εισιτήριο του Synch Festival
14-21/6:10.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη