ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ
19 Μάρτιος, 2008
CTBUH - 8th World Congress, Dubai
Στις 3-5 Μαρτίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Dubai το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο του CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – www.ctbuh.org) με θέμα: “Tall and Green: Typology for a Sustainable Urban Future”, αναπτύσσοντας το ρόλο του ψηλού κτιρίου στη μελλοντική βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Το CTBUH είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Illinois Institute στο Σικάγο, υποστηριζόμενος από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστές, επενδυτές και συμβούλους. Ιδρύθηκε το 1969 με στόχο να διασπείρει με τον καλύτερο τρόπο τις κατασκευαστικές πληροφορίες για τα ψηλά κτίρια και το υγιές αστικό περιβάλλον, να διευκολύνει την ανταλλαγή δραστηριοτήτων μεταξύ των διεθνών κοινοτήτων για τα ψηλά κτίρια και το χτισμένο περιβάλλον και για να διαθέσει τις πρωτοπόρες γνώσεις στους επαγγελματίες σε μια χρήσιμη μορφή.
Το CTBUH διασπείρει τα ευρήματα του, και διευκολύνει την ανταλλαγή δραστηριοτήτων μέσω: παγκοσμίων συνεδρίων, διεθνών – τοπικών και εξειδικευμένων ημερίδων, τεχνικών φόρουμ, του διαδικτυακού τόπου, ειδικών ομάδων εργασίας, ενός μηνιαίου ηλεκτρονικού newsletter και του επαγγελματικού περιοδικού το οποίο περιέχει αξιόλογες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Πρόκειται για τον παγκόσμια πρωτοπόρο οργανισμό στον τομέα των ψηλών κτιρίων και η πιο αξιόπιστη αναγνωρισμένη πηγή πληροφοριών για τα ψηλά κτίρια διεθνώς. Είναι ο ‘διαιτητής’ της μάχης για το ύψος των ψηλών κτιρίων και ο φορέας που καθορίζει τον τίτλο του ‘The World’s Tallest Building’ και διατηρεί μια σημαντική βάση δεδομένων των κατασκευασμένων, υπό κατασκευή και προτεινόμενων ψηλών κτιρίων ανά τον κόσμο.
Έχουμε εισέρθει σε ένα νέο, ζωτικής σημασίας κεφάλαιο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί με αργούς ρυθμούς τις κεφαλαιώδεις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, υπάρχουν ελάχιστοι οργανισμοί διεθνώς που αντιδρούν αρκετά γρήγορα για να υιοθετήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα παγκοσμίως.
Το κτισμένο περιβάλλον ως μια παγκόσμια οντότητα είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα σε αυτήν την κατάσταση – η δημιουργία και η κατάληψη του κτισμένου όγκου και ο καθορισμός της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και κατοίκισης - προκαθορίζοντας τις σχέσεις με τις υποδομές, το δίκτυο μεταφορών και την ποιότητα ζωής. Οι πόλεις είναι το πεδίο μάχης γι’ αυτήν την πάλη ενάντια στην καταστροφή. Στη μια πλευρά του κόσμου υπάρχει η ταχεία αστικοποίηση των μεγάλων αγροτικών μαζών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στην άλλη πλευρά συναντάται η μεταβαλλόμενη κοινωνική δημογραφική αλλαγή (μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αυξανόμενος αριθμός ατομικής ιδιοκτησίας κ.α.) αξιώνοντας μαζική αύξηση στη ζήτηση στέγασης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι σε αυτή την αστική ανάπτυξη. Μπορούν οι πόλεις να ανταποκριθούν σε αυτή την αύξηση αστικής και περιαστικής εξάπλωσης, ή θα γίνουν πυκνότερες, πιο συγκεντρωμένες οντότητες, ελαττώνοντας την απώλεια των πράσινων ζωνών και προσφέροντας αποδοτικότητα στις υποδομές, στη χρήση των μεταφορικών δικτύων και στην κατανάλωση ενέργειας?
Το ψηλό κτίριο πρέπει να παίξει ένα ζωτικό ρόλο σε αυτόν το διάλογο για το μέλλον του αστικού ιστού. Αποτελώντας την ιστορική επιτομή της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας, η τυπολογία αυτή έχει την ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της ως ένα μοντέλο για τη δημιουργία πυκνότερων και πιο βιώσιμων πόλεων, συγκεντρωμένων κέντρων εργασίας και ζωτικών δραστηριοτήτων.
Επιπρόσθετα, οι οικονομικές και επαγγελματικές επενδύσεις σε κάθε κατασκευή ψηλού κτιρίου δίνει την ευκαιρία στον κτιριακό αυτό τύπο να προωθήσει την ατζέντα για βιώσιμο σχεδιασμό, πειραματικές τεχνολογίες και την αληθινή ανάγκη για ελεγχόμενη λειτουργία, προς όφελος του κτισμένου περιβάλλοντος συνολικά.
Το CTBUH – ο παγκόσμια πρωτοπόρος οργανισμός στον τομέα των ψηλών κτιρίων - βρίσκεται μπροστά από αυτή την πίεση για ένα πιο βιώσιμο κτισμένο περιβάλλον. Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο έφερε αυτή ακριβώς τη συζήτηση στο επίκεντρο της παγκόσμιας κατασκευαστικής δραστηριότητας παγκοσμίως – στο Ντουμπάι – προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Το συνέδριο χωρίστηκε σε τρεις αυτοτελείς ενότητες:
1. Ψηλά Κτίρια και Βιώσιμες Πόλεις
2. Το ψηλότερο κτίριο του κόσμου: Burj Dubai
3. Ψηλοί / Αυτοτελείς / Βιώσιμοι Πύργοι
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επισκέψεις σε ένα από τα ακόλουθα κτίρια:
1. Burj Dubai / επίσκεψη στο εργοτάξιο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο και στο ευρύτερο τεράστιο project ‘Downtown Dubai’.
2. Emirates Towers / επίσκεψη στα κτίρια που τοποθέτησαν το Ντουμπάι στον παγκόσμιο χάρτη των ψηλών κτιρίων
3. Palm Jumeirah / επίσκεψη σε μία από τις μεγάλες θαλάσσιες αναμορφώσεις
4. Burj al Arab / επίσκεψη στο πιο χαρακτηριστικό κτίριο – ορόσημο του Ντουμπάι, το πρώτο 7σταρο ξενοδοχείο στον Αραβικό Κόλπο
5. Index Tower / επίσκεψη στο εργοτάξιο του 80όροφυ βιώσιμου πύργου του Norman Foster.
Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή σε μία από τις παρακάτω πόλεις:
1. Abu Dahbi
2. Kuwait City
3. Doha, Qatar
4. Riyadh, Saudi Arabia
5. Bahrain.
Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία και εταιρείες consultant ανά τον κόσμο (Arup, Gale, Aecom, Aedas, Atkins, SOM, OMA, De-Simone, Emaar, Hyder, WSP, KPF Architects, Hill κ.α.). Καθώς και ως ομιλητές παρεβρέθησαν ορισμένοι από τους πρωτοπόρους ειδικούς στον τομέα της βιωσιμότητας, των ψηλών κτιρίων και του αστικού σχεδιασμού όπως ο Rem Koolhaas, ο Ken Yeang, ο William Baker, o Adrian Smith, o HE Mohamed Ali Alabbar, o HE Hussain Nasser Lootah, o Leslie Robertson και πλήθος άλλων εξαιρετικών επιστημόνων.
Ο γραφών αρχιτέκτων, Αλέξιος Βανδώρος μαζί με τον Πολιτικό Μηχανικό Γερασιμίδη Σίμο ήταν οι μόνοι Έλληνες μεταξύ χιλίων συμμετεχόντων που παρεβρέθησαν στις εργασίες του Συνεδρίου, καταγράφοντας τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή των ψηλών κτιρίων – ελπίζοντας ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει πιο ενεργά με κτισμένα παραδείγματα ψηλών κτιρίων στα επόμενα συνέδρια.
Παράρτημα:
Παρατίθενται οι διαδικτυακοί τόποι των μεγαλύτερων εταιριών – κατασκευαστών – αρχιτεκτονικών γραφείων που συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο του CTBUH.
Emaar Properties: www.emaar.com
Gale International: www.galeintl.com
Arup: www.arup.com
Aedas: www.aedas.com
Atkins: www.atkinsdesign.com
Nbbj: www.nbbj.com
KPF Architects: www.kpf.com
SOM: www.som.com
De-Simone: www.de-simone.com
CB Richard Ellis: www.cbre.com/EN/
FXFowle: www.fxfowle.com
Woods Bagot: www.woodsbagot.com.au
Yws Architects: www.ywsarchitects.com
David Langdon & Seah International: www.davislangdon.com
Webcor Builders: www.webcor.com
Kone: www.kone.com
IIT - College of Architecture: www.iit.edu/~arch/
Bovis Lend Lease: www.bovislendlease.com
Hill International: www.hillintl.com
Hyder Consulting: www.hyderconsulting.com
Turner Construction: www.turnerconstruction.com
Schirmer Engineering: www.schirmereng.com
Samsung Engineering: www.secc.co.kr/e_secc/index.asp
RoMF: www.remakingofmumbai.com
Schindler Group: www.schindler.com
WSP Group: www.wspgroup.com/en/WSP-Group/
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Burj Dubai: Σχεδιάζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου ( 17 Απρίλιος, 2008 )
- Τα κριτήρια του CTBUH ( 14 Μάρτιος, 2009 )
- CTBUH 2009 Chicago Conference ( 17 Νοέμβριος, 2009 )
- Η ιστορία της μέτρησης του ύψους των ψηλών κτιρίων / NEA κριτήρια μέτρησης του ύψους των ουρανοξυστών ( 20 Ιανουάριος, 2010 )