ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
02 Νοέμβριος, 2009
'Ο άνθρωπος στην πόλη: το χρώμα στην αρχιτεκτονική και την ζωγραφική'
O ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, μαζί με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Τάση Παπαϊωάννου, αποφάσισαν να δώσουν χρώμα και φως στην γκρίζα πόλη και εποχή μας. (2 άρθρα) (έως 13 Δεκεμβρίου)
'Ο άνθρωπος στην πόλη: το χρώμα στην αρχιτεκτονική και την ζωγραφική'.
Ο μεγάλος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός σε συνεργασία με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τάση Παπαϊωάννου παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη 200 έργα ζωγραφικής, κατασκευές, μακέτες, τοιχογραφίες, φωτογραφίες και σχέδια. Οι δύο δημιουργοί συνδιαλέγονται πάνω στη διαμόρφωση των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, απαντώντας στο ερώτημα «Πώς αλλάζει η εικόνα μιας πόλης;» Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ο κύριος άξονας της έκθεσης, όπου η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική γίνονται δύο αλληλένδετα δημιουργικά πεδία.
Όπως κάθε φορά, η έκθεση θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχεδιασμένων ειδικά για κάθε σχολική βαθμίδα. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του αστικού τοπίου σε ποικίλες κλίμακες- από ένα παγκάκι, ένα σπίτι έως και ένα δημόσιο χώρο ή κτίριο, ένα σχολείο, μια πλατεία. Αναλυτικότερα:
Α’ Βαθμίδα: Ηλικίες 4 – 7 ετών (Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ Δημοτικού)
Οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες εστιάζουν στην χρήση του χρώματος σαν εικαστική παρέμβαση σε ένα ήδη διαμορφωμένο αστικό τοπίο. Τα παιδιά θα αναζητήσουν τρόπους να επέμβουν, μέσω του χρώματος, σε διάφορους χώρους και αντικείμενα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια περισσότερο «ανθρώπινη» πόλη, καλαίσθητη και απολαυστική, για όλους τους πολίτες της.
Β’ Βαθμίδα: Ηλικίες 8 – 12 ετών (Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού)
Στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, εκτός από το χρώμα, δίνεται έμφαση σε οικείους χώρους των ίδιων των παιδιών με στόχο να εξερευνήσουμε πως μπορεί η εικαστική ανάπλαση να επηρεάσει την καθημερινότητα των ανθρώπων των πόλεων.
Γ’ Βαθμίδα: Ηλικίες 13 – 15 ετών (Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου)
Με τους μαθητές του Γυμνασίου θα γίνει μια προσπάθεια να αναζητηθεί ο βαθμός στον οποίο μπορούν η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική να επαναδιαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα θα συζητηθούν οι πολύπλευρες προεκτάσεις που μπορεί να έχει η εικαστική «αναβάθμιση» ενός αστικού χώρου.
Δ’ Βαθμίδα: Ηλικίες 16 – 18 ετών (Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου)
Οι μαθητές του Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τα στοιχεία που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων, να προσδιορίσουν την έννοια του χώρου και τα στοιχεία για τις εφαρμογές της τέχνης σε μεγάλο εύρος -από παγκάκια και οδοδείκτες έως σχολικά συγκροτήματα και βιομηχανικούς χώρους.
Διάρκεια έκθεσης: 24/09/2009-13/12/2009
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Τηλ: +30 210 3611206
Fax: +30 210 3611349
Email: info@theocharakis-foundation.gr
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00πμ.- 18.00μμ.
Πέμπτη: 10.00πμ.- 22.00μμ.
Τρίτη: κλειστά
Η Ελευθεροτυπία γράφει:
«Χτίζουμε με τα χρώματα»
«Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή, στην Ελλάδα, χάσαμε τα χρώματα. Και στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αποφεύγουν το χρώμα, το θεωρούν λαϊκό. Αλλά και οι νεόπλουτοι το αποφεύγουν, να μην τους θυμίζει ίσως την καταγωγή τους και τη φτώχεια.
Και έτσι αναγκάζουν τους αρχιτέκτονες που συνεργάζονται, να τους ικανοποιούν χρησιμοποιώντας πολυτελή υλικά, μάρμαρα απαστράπτοντα, γυαλιά και αλουμίνια, τριμμένα αφειδώς στα δάπεδα και στους τοίχους. Και έτσι φτάσαμε να έχουμε μια Αθήνα τζαμένια, καθρεφτένια και αλουμινένια. Και αντί να φαίνεται ωραία, φαίνεται γελοία και πλούσια».
Με την ανάμνηση του παρελθόντος ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, μαζί με τον φίλο του καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Τάση Παπαϊωάννου, αποφάσισαν να δώσουν χρώμα και φως στην γκρίζα πόλη και εποχή μας.
Οι δυο τους συμπράττουν από 24 Σεπτεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου στην έκθεση «Φασιανός - Παπαϊωάννου, το χρώμα και το φως στη ζωγραφική και στην αρχιτεκτονική» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν (εξαιρετικό το εγκόλπιο, εκδόσεις «Νηρέας»).
Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες του Αλέκου Φασιανού με θέματα από την πόλη, φωτογραφίες επιζωγραφισμένες, γλυπτά, κατασκευές, σκίτσα, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες κτισμάτων με χρώμα κ.ά.
«Το χρώμα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και να το χρησιμοποιούμε ως "δομικό υλικό" της κατασκευής. Χτίζουμε δηλαδή με το χρώμα! Ετσι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να πούμε "Χτίζουμε με κόκκινο" και όχι "Χτίζουμε με τούβλα". Οταν ο αρχιτέκτονας φαντάζεται τον αρχιτεκτονικό χώρο, δεν μπορεί παρά να τον φαντάζεται με χρώματα, υλικά, φως. Κάθε φυσικό ή τεχνητό υλικό έχει χρώμα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να χτίζω με υλικά, χωρίς την ίδια στιγμή να χτίζω με χρώματα;» διερωτάται ο Τάσης Παπαϊωάννου.
«Χρώμα και αρχιτεκτονική, πορεύονται ως αναπόσπαστες και αδιαίρετες έννοιες μέσα στο χρόνο. Αν το έχουμε αυτό κατά νου από τα πρώτα σκίτσα που κάνουμε, προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουμε την κεντρική ιδέα του κτιρίου, τότε η λειτουργία των χρωμάτων θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα συνθέσουμε τη μορφή του οικοδομήματος».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
enet.gr
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Εκπαιδευτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της έκθεσης: «Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου. ( 05 Οκτώβριος, 2009 )