ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
31 Μάρτιος, 2009
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ
Στην αφετηρία των σκέψεων για τον ψηφιακό τοπικισμό βρίσκεται μια απορία..Συγγραφέας: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόλογος:Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Σχήμα: 22 x 22 Σελίδες: 232
Στην αφετηρία των σκέψεων για τον ψηφιακό τοπικισμό βρίσκεται μια απορία: οι ψηφιακές τεχνολογίες, όσο και αν αναγγέλλονται ως τεχνολογική επανάσταση και ρήξη με το υπάρχον, στην πράξη εντάσσονται στο υπάρχον (τοπικό) μεταβάλλοντάς το, στην αρχή σταδιακά και σε βάθος χρόνου ριζικά;
Απέναντι στο μεταβαλλόμενο τοπικό, κάθε προσπάθεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να συγκροτήσει από τα πριν μια συνολική θεώρηση αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, ώστε να προτείνει μια σταθερή μορφή αρχιτεκτονικού έργου, μοιάζει αδιέξοδη. Η μόνη διέξοδος είναι να σκεφτεί την ίδια τη μεταβολή του τοπικού, μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Μετά το βιβλίο για τον Τάκη Χ. Ζενέτο – Ψηφιακά Οράματα & Αρχιτεκτονική, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επανέρχεται –με αφορμή τη διάλεξη που έδωσε τον Οκτώβριο του 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής– και τροφοδοτεί τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό προβληματισμό. Τη νέα ένταση μεταξύ τοπικής και δικτυακής ταυτότητας επιχειρεί να την προσεγγίσει σε θεωρητικό και σχεδιαστικό επίπεδο, μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, ψηφιακός τοπικισμός, μηχανές του γίγνεσθαι και τοπικότητα - σμήνος - πλήθος, που καθεμιά τους περιλαμβάνει ένα γενικό εισαγωγικό κείμενο και μια επιλογή έργων, τα οποία φωτίζουν ιδιαίτερα σημεία του.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (1976). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Παρίσι το 1985.
Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.. Εισηγήσεις του σε συνέδρια και συμμετοχές του σε ερευνητικά προγράμματα αναφέρονται στον χώρο και την τεχνολογία, τη διαμόρφωση τεχνικής σκέψης καθώς και στις εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας στην αρχιτεκτονική. Το μεταπτυχιακό του μάθημα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. έχει ως ευρύτερο θεματικό αντικείμενο τη σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογιών της πληροφορίας.
Διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Τα αρχιτεκτονικά έργα του περιλαμβάνουν νέα κτίρια και ανακαινίσεις παλαιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατα έργα του αναφέρονται στον σχεδιασμό κτιρίων που παρουσιάζουν ένταση ένταξης των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Συγγραφέας, μαζί με την Ελένη Καλαφάτη, του βιβλίου Τάκης Χ. Ζενέτος, Ψηφιακά Οράματα και Αρχιτεκτονική, Libro, 2006.