ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ
15 Φεβρουάριος, 2009
Η σκάλα του παλιού νεοκλασικού
"Η αρχιτεκτονική, όπως είναι φυσικό, μεταλλάχθηκε μαζί με τους ανθρώπους. Τα σπίτια μας, τα κτίρια γενικότερα που κατασκευάζουμε δεν τα χαρακτηρίζει το μέτρο, αλλά η αλόγιστη σπατάλη."
Κατηφορίζω τη Δερβενίων. Μεσημέρι. Σ' ένα από τα λίγα νεοκλασικά που έχουν απομείνει στα Εξάρχεια, μια κυρία ανοίγει την ξύλινη εξώπορτα με την περίτεχνη σιδεριά. Ρίχνω μια κλεφτή ματιά. Ενας στενός διάδρομος με πλάκες φωτίζεται από το άνοιγμα και στο βάθος μια μαρμάρινη σκάλα οδηγεί κατευθείαν στον επάνω όροφο. Μια μεγάλη ίσια σκάλα. Μονόρριχτη, ανηφορική. Στο παλιό νεοκλασικό, που για χρόνια έμενε ακατοίκητο, τώρα τελευταία έχει εγκατασταθεί μια οικογένεια μεταναστών. Οπως και στο διπλανό ημιυπόγειο. Οι χώροι που εγκαταλείψαμε και απαξιώσαμε χθες, σήμερα γέμισαν πάλι ζωή από τους μετανάστες. Σαν να κατοικείται ξανά και να ζωντανεύει το παρελθόν. Το ίδιο και ο δρόμος. Συναντάς πάλι ανθρώπους έξω από τις πόρτες των σπιτιών να συζητούν, παιδιά να παίζουν μπάλα ή κυνηγητό, θαρρείς και διεκδικούν τον ζωτικό χώρο που τους στέρησαν τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Καθώς περπατούσα, η εικόνα της ανηφορικής σκάλας με ακολουθούσε και μια επίμονη σκέψη στριφογυρνούσε στο μυαλό μου: Πόσο άλλαξε μέσα σε λίγα χρόνια η ζωή μας! Παλιά ανεβοκατεβαίναμε τις σκάλες, περπατούσαμε, κινούμασταν... Σήμερα η ζωή έγινε απίστευτα στατική. Στις γειτονικές πολυκατοικίες δεν χρησιμοποιούμε πια τις σκάλες. Μόνο τα ασανσέρ. Για να φτάσουμε στους σκοτεινούς και αφιλόξενους διαδρόμους των ορόφων και γρήγορα να χωθούμε στα διαμερίσματα ή τα γραφεία μας. Δεν ακούγονται πια βήματα, φωνές, τρεχαλητά που να ζωντανεύουν τον χώρο. Μόνο σιωπή. Και για την πιο μικρή απόσταση στην πόλη θα πάρουμε το αυτοκίνητο. Ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες, κινούμενοι διάδρομοι μας μεταφέρουν παντού, χωρίς να κουραζόμαστε. Ακόμη και το περπάτημα ή το τρέξιμο το κάνουμε πλέον πάνω στους κυλιόμενους διαδρόμους των γυμναστηρίων. Η καθημερινή κίνηση των κατοίκων της πόλης ελαχιστοποιήθηκε. Και ενώ όλα γύρω μας κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, εμείς σταδιακά γινόμαστε ολοένα και πιο αμετακίνητοι.
Ακόμη και η μορφή των σωμάτων μας άλλαξε! Οι ισχνές και λιπόσαρκες μορφές της γενιάς των παππούδων μας αντικαταστάθηκαν με τα παχύσαρκα, δυσκίνητα, κουρασμένα πριν την ώρα τους σώματά μας, που τα σέρνουμε με ραθυμία, περιμένοντας πάντοτε ένα μέσον να μας μεταφέρει. Για να φτάνουμε κατάκοποι το βράδυ στο σπίτι και να «βουλιάζουμε» στους αναπαυτικούς καναπέδες μας, κοιτώντας εκστατικοί και με ζήλια στην τηλεόραση τα πρότυπα που αυτή προπαγανδίζει. Σώματα βιονικών υπεραθλητών που φουσκώνουν αφύσικα από τα αναβολικά ή «καλλίγραμμων» μοντέλων που σχεδόν λιμοκτονούν, προκειμένου να περπατήσουν στις πασαρέλες των ματαιόδοξων φαντασιώσεών μας.
Πού τα ανηφορικά δρομάκια, τα σκαλιά που δρασκέλιζαν οι παλιότεροι, τα φιδίσια μονοπάτια που χάνονταν πίσω από τις βουνοκορφές και κέντριζαν τη φαντασία μας. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι τα προσπερνούν, τα τέμνουν, τα καταργούν. Η ταχύτητα της κίνησης μας ξέκοψε από τη φύση, μας ξέκοψε ακόμη και από το άμεσο περιβάλλον μας, την πόλη. Είναι κάτι που διαπιστώνουμε όταν επισκεπτόμαστε, για παράδειγμα, τους αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς των νησιών μας, που βρίσκονται σκαρφαλωμένοι στις απότομες πλαγιές των βράχων, ή τα ορεινά πέτρινα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ατέλειωτα σκαλιά, πεζούλες, καλντερίμια... κάθε μετακίνηση στον χώρο προϋποθέτει να είναι κανείς εξασκημένος στο περπάτημα. Οπως οι μαυροφορεμένες γριές ή οι γέροντες με τα ηλιοκαμένα πρόσωπα, που ακόμη συναντούμε στην ύπαιθρο. Μέχρι να χαθούν κι αυτοί παντοτινά.
Αλλά και η αρχιτεκτονική, όπως είναι φυσικό, μεταλλάχθηκε μαζί με τους ανθρώπους. Τα σπίτια μας, τα κτήρια γενικότερα που κατασκευάζουμε δεν τα χαρακτηρίζει το μέτρο, αλλά η αλόγιστη σπατάλη. Μοιάζουν με φούσκες. Σαν του χρηματιστηρίου. Κατασκευάζουμε χώρους που δεν τους χρειαζόμαστε πραγματικά, που δεν είναι αναγκαίοι, ούτε πηγάζουν από μια ουσιαστική ανάγκη. Είναι οι άχρηστοι χώροι της ακόρεστης απληστίας μας. Η αποθέωση του περιττού! Σαν τα περιττά κιλά. Που πρέπει πάση θυσία να χάσουμε.
Οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, με δύο ή τρεις στάθμες, ζητούν πλέον επιτακτικά την τοποθέτηση ασανσέρ, έτσι ώστε να φτάνουν από το υπόγειο γκαράζ κατευθείαν στο υπνοδωμάτιό τους. Τα σπίτια που χτίζουμε μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με την τυπική αμερικάνικη κατοικία, όπου το πρώτο πράγμα που συναντάς όταν την προσεγγίζεις είναι το γκαράζ. Η εξώπορτα περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού εκεί σπάνια κανείς φτάνει πεζός στο σπίτι του.
Η λύση, βέβαια, δεν είναι να γυρίσουμε στον αραμπά! Αλλά αυτός ο τρόπος ζωής, εκτός των άλλων, έχει ένα πανάκριβο αντίτιμο. Και μάλιστα στον πιο κρίσιμο και ευαίσθητο παράγοντα της ζωής μας: την υγεία μας! Η καθιστική ζωή της άνεσης και της εικονικής ευδαιμονίας μάς μετέτρεψε σε αγύμναστα άτομα, πλαδαρά, που αμέσως λαχανιάζουμε όταν αναγκαζόμαστε να περπατήσουμε. Παράλληλα, το άγχος της καθημερινής μετακίνησης στο χαώδες περιβάλλον της σύγχρονης πόλης μάς κάνει να συμπεριφερόμαστε επιθετικά ο ένας στον άλλον. Αντικρίζουμε εχθρικά τα πρόσωπα των συμπολιτών μας μέσα από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων. Χάνεται σιγά σιγά αυτό που συγκροτούσε και δικαίωνε τη δημιουργία της πόλης: η συμβίωση!
Και ενώ η καθημερινή μας κίνηση έχει γίνει πιο στατική, οι διαδρομές που κάνουμε, αντιθέτως, μέσα στην πόλη είναι τεράστιες και εξαιρετικά χρονοβόρες. Στους δρόμους δεν βλέπεις πια ήρεμους ανθρώπους να περπατούν, να σιγοστέκονται, να κουβεντιάζουν. Ολοι τρέχουν σαν κάτι αόρατο και τρομερό να τους κυνηγά. Τρέχουν αγχωμένοι να προλάβουν το λεωφορείο, το ταξί, το μετρό, τον χρόνο που δεν μας φτάνει και συνεχώς μας διαφεύγει. Η ίδια η πόλη φαίνεται να καθορίζει παραδόξως τον ρυθμό των κατοίκων της και όχι το αντίστροφο.
Τα παλιά σπίτια στη σύγχρονη πόλη, σαν το νεοκλασικό της Δερβενίων, είναι εκτός εποχής. Εντάσσονται στο σώμα της, αποτελώντας ένα από τα διαφορετικά και ετερογενή συστατικά της. Οπως και τα όμορφα ανηφορικά δρομάκια με τα χαρακτηριστικά σκαλιά στην Πλάκα και στην Καστέλα, στον Πειραιά ή τα στενοσόκακα στο Μεταξουργείο και στο Γκάζι. Τις γειτονιές εκείνες που δεν τις ισοπέδωσε ακόμη ο οδοστρωτήρας της εργολαβικής αντιπαροχής και πιστοποιούν τη διαχρονικότητά της. Κρατούν εις πείσμα των καιρών ζωντανές τις μνήμες της πόλης, που δεν λένε να ξεθωριάσουν και να παραδοθούν στη λήθη. Τις μνήμες εκείνες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει το αύριο. Κυρίως όμως εξιστορούν τον τρόπο ζωής που αλλάζει με εκρηκτικούς και πρωτοφανείς ρυθμούς, με συνέπειες που όλοι πια ανεξαιρέτως καθημερινά βιώνουμε.
Αυτή η απλή, συνηθισμένη σκάλα φάνταζε στα μάτια μου, πέρα από τη μορφή του παλιού σπιτιού, τη συμμετρία της όψης, το χρώμα, τα υλικά του, σαν κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Κάτι που υπήρχε πολύ πριν από την κατασκευή του σπιτιού, του κάθε σπιτιού, της κάθε εποχής, του κάθε τόπου. Ηταν η χωρική έκφραση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Ηταν η σκάλα που κάποτε χρησιμοποιούσαμε καθημερινά, χωρίς καν να το σκεφτόμαστε ή να μας απασχολεί. Και που σήμερα, δυστυχώς, βαριόμαστε αφάνταστα να την ανεβούμε!
Του ΤΑΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - Καθ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
(με την ευγενική παραχώρηση του συγγραφέα)
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Σκοτώνουν τον ελληνικό μοντερνισμό ( 16 Μάρτιος, 2004 )
- Το άγχος της «καινοτομίας» ( 13 Ιούλιος, 2007 )
- Τα όμορφα σπίτια όμορφα... ζωγραφίζονται ( 08 Φεβρουάριος, 2006 )
- Το ιδιωτικό και το συλλογικό πρόσωπο της πόλης ( 19 Ιανουάριος, 2007 )
- Χτίζοντας τον... ουρανό ( 26 Ιούλιος, 2006 )
- Βίοι παράλληλοι και αντίστροφοι ( 18 Μάρτιος, 2006 )
- Το σπίτι ως «δοχείο ζωής» ( 06 Μάιος, 2006 )
- Γιαπί: το μεγάλο σχολείο του αρχιτέκτονα ( 10 Ιούνιος, 2006 )
- Τεμαχίζοντας και κατεδαφίζοντας το παρελθόν ( 20 Ιούνιος, 2006 )
- Η πιο καθαρή μορφή έρευνας και πειραματισμού ( 28 Σεπτέμβριος, 2006 )
- Μια αυτονόητη συνθήκη ( 10 Μάρτιος, 2007 )
- Ελληνικότητα και αρχιτεκτονική ( 15 Νοέμβριος, 2006 )
- Η πόλη των μεγάλων αντιθέσεων ( 03 Νοέμβριος, 2006 )
- Η κριτική και οι κριτικοί της ( 04 Δεκέμβριος, 2006 )
- Μικρές πόλεις μέσα στην πόλη ( 11 Ιανουάριος, 2007 )
- Η ψευδαίσθηση του εικονικού ( 23 Μάρτιος, 2007 )
- Η αινιγματική λειτουργία του ( 29 Μάιος, 2007 )
- Τα υποβλητικά τοπία των βράχων ( 02 Νοέμβριος, 2007 )
- Οι πόλεις της ταχύτητας ( 30 Ιούλιος, 2011 )
- Η ρημαγμένη λαϊκή μας παράδοση ( 11 Ιανουάριος, 2008 )
- Η αρχιτεκτονική ως περιτύλιγμα ( 07 Απρίλιος, 2008 )
- «Μέτρον... άχρηστον» ( 03 Ιούνιος, 2009 )
- Η βρώμικη πόλη ( 01 Ιούλιος, 2009 )
- Η αρχιτεκτονική της ματαιοδοξίας ( 17 Αύγουστος, 2009 )
- Αρχιτεκτονική: τέχνη ή επιστήμη; ( 06 Φεβρουάριος, 2010 )
- «Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική» ( 01 Μάρτιος, 2010 )
- BINTEO: «Η Αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα» ( 08 Δεκέμβριος, 2009 )
- Η αρχιτεκτονική και η πόλη ( 17 Δεκέμβριος, 2009 )
- Ο ΒΙΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ* ( 05 Ιανουάριος, 2010 )
- Το δύσβατο μονοπάτι της αρχιτεκτονικής ( 20 Ιανουάριος, 2006 )
- Το μικρό σπίτι στα Ταμπούρια ( 12 Απρίλιος, 2010 )
- Τα Τρίκαλα των παιδικών βιωμάτων ( 02 Φεβρουάριος, 2017 )
- Η απάνω και η κάτω πόλη ( 25 Μάιος, 2010 )
- Γεννηθήκαμε μέσα σε ερείπια και ερείπια αντικρίζουμε ( 08 Ιούλιος, 2010 )
- Παράδοση και γραφειοκρατία ( 06 Αύγουστος, 2010 )
- Τ. Παπαϊωάννου. ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 ( 13 Σεπτέμβριος, 2010 )
- Μονογραφική Έκθεση Δημήτρης Ησαΐας - Τάσης Παπαϊωάννου ( 10 Μάρτιος, 2011 )
- “Ανακοίνωση: Σήμερα το μάθημα μεταφέρεται στο μουσείο” ( 15 Φεβρουάριος, 2011 )
- Τάση Παπαϊωάννου: οι πολύτιμοι συνεργάτες του αρχιτέκτονα ( 01 Μάιος, 2011 )
- Το ταλέντο που χάνεται στις συμπληγάδες ( 26 Σεπτέμβριος, 2011 )
- Σε αναζήτηση της «χαμένης παιδικής χαράς» ( 10 Οκτώβριος, 2011 )
- Υπόγειες διαδρομές ( 22 Οκτώβριος, 2011 )
- Το αμετάκλητο φως ( 27 Δεκέμβριος, 2011 )
- Δημόσια κτήρια του '60 ( 01 Νοέμβριος, 2011 )
- Βιντεοσκόπηση: «Η Αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62» ( 05 Μάρτιος, 2012 )
- Η αρχιτεκτονική ως τρόπος ζωής ( 22 Φεβρουάριος, 2012 )
- «Το χτίσιμο» ( 07 Μάιος, 2012 )
- Το κόκκινο σπίτι στη Σύρο ( 15 Ιανουάριος, 2012 )
- Ο μάστρο-Τζαννής από τη Φολέγανδρο ( 12 Νοέμβριος, 2011 )
- Παραδοσιακοί οικισμοί, ένα σύγχρονο δίδαγμα ( 15 Δεκέμβριος, 2011 )
- Ο Μαστρο-Τζάννης απο την Φολέγανδρο (2) ( 29 Νοέμβριος, 2011 )
- Πεζοδρομήσεις ( 03 Ιούνιος, 2012 )
- Οι αναπλάσεις έχουν χρώμα αλλά και χρήμα ( 13 Σεπτέμβριος, 2012 )
- Τοπίου εγκώμιον ( 08 Απρίλιος, 2012 )
- ΑΘΗΝΑ: οδός Τοσίτσα ( 22 Οκτώβριος, 2012 )
- Το Ωδείο Αθηνών ( 21 Ιούλιος, 2012 )
- Θεμιστοκλέους και Τζαβέλλα γωνία ( 18 Νοέμβριος, 2012 )
- Δελφοί, θύμα της φτήνιας των καιρών ( 10 Δεκέμβριος, 2012 )
- Το σπίτι μας ( 23 Απρίλιος, 2013 )
- Τα κουτιά ( 27 Ιανουάριος, 2013 )
- Λαϊκά σπίτια στη Σαλαμίνα ( 07 Μάρτιος, 2013 )
- Οι Πορτογάλοι σέβονται τον δημόσιο χώρο. Εμείς; ( 03 Απρίλιος, 2013 )
- Είμαστε όλοι μετανάστες ( 22 Μάιος, 2013 )
- Eνα προσφυγικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη ( 11 Ιούνιος, 2013 )
- Να ξανασκεφτούμε (RE-THINK) την Αθήνα, λοιπόν… ( 05 Ιούλιος, 2013 )
- Τ’ Ασφεντιού της Κω ( 06 Σεπτέμβριος, 2013 )
- Η νεοελληνική αρχιτεκτονική σήμερα ( 27 Αύγουστος, 2013 )
- Η πόλη του φόβου ( 10 Αύγουστος, 2013 )
- Αλησιδερή ( 23 Οκτώβριος, 2013 )
- Η αρχιτεκτονική και ο αρχιτέκτονας στη δίνη της κρίσης ( 13 Νοέμβριος, 2013 )
- Θα τους το επιτρέψουμε; ( 20 Μάρτιος, 2014 )
- The Mall ( 11 Ιούλιος, 2014 )
- Οπισθοδρομική πρόοδος ( 19 Μάιος, 2014 )
- Ο μικρός πεζόδρομος ( 16 Σεπτέμβριος, 2014 )
- ΦΙΞ: χάθηκε η «συνομιλία» με τον Ζενέτο ( 12 Νοέμβριος, 2014 )
- Πραγματικό ή εικονικό πανεπιστήμιο; ( 26 Νοέμβριος, 2014 )
- Αστέρας Βουλιαγμένης ( 02 Δεκέμβριος, 2014 )
- Το κτίριο Αβέρωφ ( 12 Δεκέμβριος, 2014 )
- …Για τη μαστορική ( 23 Ιανουάριος, 2015 )
- H μοναξιά του υπουργείου Παιδείας ( 15 Ιανουάριος, 2015 )
- Στα υπόγεια του κτιρίου Βάιλερ ( 09 Φεβρουάριος, 2015 )
- Αρχιτεκτονική και απουσία ( 25 Μάρτιος, 2015 )
- Αρχιτεκτονική ( 24 Απρίλιος, 2015 )
- Έτσι τελειώνει ο κόσμος ( 04 Ιούνιος, 2015 )
- Θειάφες της Μήλου ( 17 Οκτώβριος, 2015 )
- Βιντεοσκόπηση: Σκέψεις για την αρχιτεκτονική σύνθεση ( 08 Ιούνιος, 2015 )