ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Οικοδομικές άδειες

03 Νοέμβριος, 2011

Οικοδομικές άδειες

Ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας σχολιάζει θέματα της αρχιτεκτονικής επικαιρότητας απαντώντας στις ερωτήσεις του GreekArchitects.


Στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης στο διάλογο για την αρχιτεκτονική
>>>

Δείτε τα ερωτήματα ΕΔΩ (& συμμετοχή σας)


Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες με το οποίο αλλάζει η λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών και ο τρόπος ελέγχου κατασκευών.
Ποια είναι η άποψη σας για το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών και πως θα επηρεάσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα; 

Ο διαχωρισμός της έγκρισης Δόμησης και της άδειας δόμησης με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες που κατανέμει τόσο στο Δημόσιο φορέα (ΥΔΟΜ) όσο και στον ιδιώτη μελετητή δημιουργεί ισορροπίες που επιτρέπουν την ανάδειξη νέων αξιών και δεδομένων εντελώς διαφορετικών από αυτά που ίσχυαν ως τώρα.

Η εκπόνηση της μελέτης και ουσιαστικά η αδειοδότηση της από τον ίδιο τον Αρχιτέκτονα δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί για την υποστήριξη της νομικής και θεσμικής πλευράς του θέματος δίχως παράλληλα να αρκείται από τη μερική ανάθεση  της νόμιμης και αναγκαίας αποκλειστικότητας για την εξυπηρέτηση της επιστημονικής του κατά αντιστοιχία.

Το πάντοτε επίκαιρο και  πάγιο αίτημα για τη σύνταξη των αρχιτεκτονικών μελετών αποκλειστικά από Αρχιτέκτονες δεν ικανοποιείται από τις   διατάξεις του νόμου αυτού που μερικά και κατά περίπτωση το αποδίδουν.

Ο έλεγχος εργασιών δόμησης, οι ελεγκτές δόμησης, η ηλεκτρονική υποβολή των μελετητικών δεδομένων, η ταυτότητα του κτιρίου, το μητρώο μελετητών και επιβλεπόντων, οι αρμοδιότητες  των Αρχιτεκτόνων και οι υποχρεώσεις τους είναι νέες έννοιες και θεσμοί που πρέπει να οργανωθούν σωστά ώστε να είναι το πραγματικό υπόβαθρο της επόμενης μέρας.

Είναι αλήθεια ότι η λέξη  Αρχιτεκτονική ως έννοια και ως αξία αρχίζει να προβάλει και να αξιώνει το ξεχασμένο ρόλο της και υπόστασή της. Οι απλές αναφορές είτε ως Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είτε ως Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής  του ΥΠΕΚΑ δημιουργούν νέους συνειρμούς προκλήσεις και προοπτικές. Η αναβάθμιση της παρουσίας της Πανελλήνιας Συλλογικότητας των Αρχιτεκτόνων και της οργάνωσης του κλάδου είναι πλέον επιτακτική σε ένα νέο ρόλο ακόμη και ανταγωνιστικό με αυτόν του ΤΕΕ.


Αποτελεί η οικονομική κρίση μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν οι τρόποι που σχεδιάζουμε και οικοδομούμε τα κτίρια και το περιβάλλον σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα; 

Παρά την υλοποίηση μεγάλων σε μέγεθος και αριθμό κτιριακών έργων και έργων υποδομής στα τελευταία χρόνια στη χώρα μας προ της οικονομικής κρίσης οι αξιόλογες αστικές παρεμβάσεις είναι λίγες, η πολεοδομική οργάνωση, ο αστικός σχεδιασμός, η διαμόρφωση των μεγάλων κοινόχρηστων χώρων, και η συνέργια όλων για τον νέο αστικό ιστό των πόλεων μας είναι ακόμα μακρινό ζητούμενο.

Συνεχίζουμε να  συνθέτουμε τον πολεοδομικό καμβά διαχωρίζοντας τον κοινόχρηστο χώρο με μοναδικό μηχανισμό την κόκκινη και πράσινη γραμμή και τις οριζόντιες κανονιστικές ρυθμίσεις στα ρυμοτομικά σχέδια και πολεοδομικούς κανονισμούς, και δομούμαι  τα κτίρια μας με τον ΓΟΚ του 85.

Η ανάπτυξη του φυσικού σχεδιασμού και η συνέργια του με την Αρχιτεκτονική (νέος ΓΟΚ) είναι προϋπόθεση για την ανασύνταξη και τον επαναπροσδιορισμό με σαφήνεια της νέας οικιστικής μας πολιτικής .

Η ανασύνταξη του θεσμικού πλαισίου για την οικιστική πολιτική στο σύνολο του κάτω από νέο πρίσμα  αναφορών και κατευθύνσεων δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης   που βιώνουμε αλλά να στοχεύσει στην επόμενη μέρα  αυτής  και της νέας οργάνωσης πραγμάτων. 


Θεσσαλονίκη 01-11-2011
Τάκης Δούμας

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital