ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η Ελληνική Συμβολή στη Συντήρηση της Αγιας-Σοφιάς

29 Απρίλιος, 2010

Η Ελληνική Συμβολή στη Συντήρηση της Αγιας-Σοφιάς

Παρουσίαση βιβλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Το βιβλίο της Τώνιας Μοροπούλου αφορά τα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κοινής συνεργασίας που υπεγράφη πριν από 16 χρόνια, μεταξύ των Πανεπιστημίων Princeton, Βοσπόρου και του Εθνικoύ Μετσoβίου Πολυτεχνείου για τη συντήρηση και την προστασία στο πέρασμα του χρόνου του κτιρίου της Αγίας Σοφίας.

Το Μνημείο της Αγια-Σοφιάς, όπως φαίνεται από την ιστορία και τα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύονται στο βιβλίο, αποτέλεσε εργαστήριο και υπόδειγμα διεπιστημονικής και διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, ξεπερνώντας προκαταλήψεις και διαφορές επιστημονικών, πολιτιστικών καταβολών και απόψεων, καθώς και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

«Η συμβολή της Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της Διεπιστημονικής Συνεργασίας για την Προστασία των Μνημείων και των Έργων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Τα προβλήματα εμπειρισμού και χρήσης ασύμβατων υλικών στην Προστασία των Μνημείων απαιτούν την εισαγωγή της σχετικής Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας, ώστε να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διάγνωση, αλλά και η ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας και ο έλεγχος ποιότητας των σχετικών μελετών και έργων.»

Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε το ΤΕΕ. «Δεν είναι η πρώτη έκδοση του ΤΕΕ που αναφέρεται στις «σχέσεις» και αλληλεπιδράσεις των ναών με την κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, την αισθητική και την πολεοδομία ή του «κυρίαρχου» θρησκεύματος επί της λειτουργίας του ναού. Στην περίπτωση, όμως, της Αγια-Σοφιάς τα μέτρα είναι προφανώς διαφορετικά.», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Αλαβάνος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σχολίασε «Συγχαίρουμε τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων. Για εμάς τους χριστιανούς, η Αγία Σοφία είναι η Μεγάλη Εκκλησία. .... Είναι προς τιμήν της τουρκικής κοινωνίας το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων».

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Istanbul 2010, Μεχμέτ Γκιοκχάν, που οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου τόνισε πως ο οργανισμός τον οποίο διευθύνει συνεισφέρει στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη συντήρηση της Αγίας Σοφίας, «ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της Πόλης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital