ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

12 Απρίλιος, 2016

ΜΟΒ αρχιτέκτονες

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜΟΒ αρχιτέκτονες κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό «Architectural Review MIPIM Future Projects Award» την κατηγορία «Residential» με τη μελέτη «Liaisons» που αφορούσε συγκρότημα κατοικιών στην Κίνα.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά το έγκριτο διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό AR (Architectural Review) υπό την αιγίδα της έκθεσης MIPIM (The World΄s Property Market). Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Κάννες, από τον αρχισυντάκτη των περιοδικών AR, AJ (Architects΄ Journal)  και διευθυντή του WAF (World Architecture Festival) κ. Paul Finch, στις 16 Μαρτίου 2016.

 

Ο διαγωνισμός αφορούσε αποκλειστικά απραγματοποίητα έργα και εστίαζε στην ανάδειξη μελετών που παρουσιάζουν δημιουργικότητα και καινοτομία. Σύμφωνα με την άποψη των κριτών, οι βραβευμένες μελέτες καταφέρνουν μέσω μίας εξαιρετικής αρχιτεκτονικής έκφρασης ν' ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των κτιριολογικών προγραμμάτων και επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την συνολική συνεισφορά η επίδραση των κτιρίων στις κοινότητες στις οποίες απευθύνονται. Στη συνοπτική αξιολόγηση της επιτροπής του διαγωνισμού για το συγκρότημα κατοικιών αναφέρεται ότι: Πρόκειται για μία γεμάτη φαντασία πρόταση, βασισμένη σε ενδελεχή ανάλυση που συναρθρώνει με έξυπνο τρόπο τους διαφορετικούς τύπους των κατοικιών και εξετάζει προσεκτικά όλα τα θέματα από την πρόσβαση έως την διαμόρφωση του τοπίου.

Η μελέτη που αποτέλεσε την συμμετοχή του γραφείου ΜΟΒ αρχιτέκτονες σε ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στοχεύει μέσω των στρατηγικών σχεδιασμού με χαρακτηριστικά αειφορίας, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον κατοίκησης που θα ανταποκρίνεται σε λειτουργικά, οικολογικά και κοινωνικά ζητούμενα. Οι ανθόκηποι που ευδοκιμούν στην περιοχή της μελέτης (Ruichang, Κίνα) καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω του υποτροπικού κλίματος, του εύφορου εδάφους και της αφθονίας νερού, αποτέλεσαν την αφορμή για την απόδοση της έννοιας της "ανθοφορίας" σε χωρικές ποιότητες  ως εξής:

- Η ανθοφορία συμβολίζει την νεότητα, την ευημερία, την ευφορία και είναι άξιο λόγου ότι η σημειολογία αυτή έχει διεθνή απήχηση. Η πρόταση μετασχηματίζει τις χρωματικές ζώνες των συνθέσεων λουλουδιών του γειτονικού θεματικού πάρκου «Flower ocean» καθώς και τις φυτικές μορφές, σε συνδέσεις, δομές και αρχές χωρικής οργάνωσης. Ορίζονται έξι χρωματικές περιοχές (μoβ, ροζ, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη, γαλαζοπράσινη), οι οποίες εμφανίζονται πέρα από τους χώρους κυκλοφορίας, στα οριζόντια και κατακόρυφα επίπεδα του συγκροτήματος (πχ. στους ελεύθερους χώρους, στις όψεις των κτιρίων, κλπ) με διαφορετικές υλικές εκφράσεις. Η αλληλουχία των περιοχών παραμένει σταθερή καθ' ύψος, ενώ τα μεταξύ τους όρια μετατοπίζονται από όροφο σε όροφο. Οι φυτεύσεις υπό την μορφή ανθόκηπων, με ομάδες λουλουδιών των συγκεκριμένων έξι αποχρώσεων, διασπείρονται στις αντίστοιχες χρωματικές περιοχές σε όλες τις στάθμες σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους. Η γεωμετρία των αρθρώσεων της κυκλοφορίας στους ορόφους και του φέροντος οργανισμού έχει αναφορά σε φυτικά σχήματα.

- Η λογική διάταξης των όγκων αποτελεί μετασχηματισμό της παραδοσιακής περίκλειστης κινέζικης κατοικίας. Το νερό κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής (λίμνες και ποτάμια), αποτελεί βασικό πόλο της διαμόρφωσης των  υπαιθρίων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου στο ισόγειο και τον α' όροφο.

Όσον αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό και την αειφορία, στο  συγκρότημα  κατοικιών υιοθετούνται παθητικές και ενεργητικές τεχνικές, καθώς και νέες τεχνολογίες, όπως: αξιοποίηση του Νότιου προσανατολισμού, εξασφάλιση φυσικού φωτισμού και αερισμού, σχεδιασμός σκίασης, εκμετάλλευση γεωθερμίας, αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών για ενεργειακή αυτονομία του έργου, κεντρική διαχείριση απορριμμάτων και συλλογή ανακυκλώσιμων, συλλογή ομβρίων υδάτων για πότισμα, βελτίωση μικροκλίματος μέσω φυτεύσεων, κλπ.

 

 

 

Ομάδα μελέτης:  Βασίλης Μπασκόζος, Δαρεία Τσαγκαράκη.
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βασιλική Δασκαλάκη,

Δήμητρα Γρηγορίου, Χριστίνα Λάζου, Κίμων Λουίζης, Μαρία Κόλλια, Λάμπης Τοζάϊ, Αναστασία Σχοινοχωρίτη,Νικόλαος - Ίκαρος Μπασκόζος, Χάρης Μπασκόζος.
Σύμβουλος για τον φέροντα οργανισμό: Γιάννης Μαρνέρης
Σύμβουλος Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: Περικλής Γουρδουπάρης

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital