ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

19 Σεπτέμβριος, 2012

Παρατηρητήριο για το βόρειο σέλας στη Φιλανδία

Θέμα του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός μικρού κτιριακού συγκροτήματος με κύριο ζητούμενο την παρατήρηση του βορείου σέλαος, στο Rovaniemi της Φιλανδίας. (Μελέτη Δημήτρης Αναστασιάδης, Γιώργος Κοκολάκης, Νίκος Τρούλος)

English version


 

Double terrain
Θέμα του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός μικρού κτιριακού συγκροτήματος το οποίο, με κύριο ζητούμενο την παρατήρηση του βορείου σέλαος, έπρεπε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου-spa στις παρυφές λόφου στο Rovaniemi της Φιλανδίας.

 

 

Πρόθεσή μας ήταν η ελάχιστη παρέμβαση και ενόχληση του φυσικού περιβάλλοντος, δίνοντας όμως ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία στη βασική λειτουργία του κτιρίου που είναι η άμεση και ανεμπόδιστη θέα του ουρανού από όλους τους χρηστικούς τομείς: κοινόχρηστους χώρους, εστιατόριο, saunas, δωμάτια. Για αυτόν τον λόγο, η θέα του ουρανού προσλαμβάνεται απο τον χρήστη μέσω διευρυμένων οπών στις οροφές των χώρων, που ακολουθούν τη γλυπτική του εδάφους, ενώ ο ίδιος ο χρήστης παραμένει βυθισμένος στη γη.  Ολόκληρη η δομή και λειτουργία του κτιρίου είναι μια ευθυτενής υπόσκαφη πορεία αρθρωμένη με κόμβους που οδηγούν είτε οριζόντια στις διάφορες χρήσεις είτε κατακόρυφα στο υπερκείμενο φυσικό έδαφος. Η βύθιση αυτή του χρήστη στη γη αποτελεί θεμελιακή απόφαση με σκοπό να διεγείρουμε βιωματικά την πρωτογονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το χθόνιο και το ουράνιο στοιχείο.

 



 

Μοναδική εξαίρεση, δυναμική αλλά εναρμονισμένη με το δασικό περιβάλλον, αποτελεί το ιδιαίτερο γυάλινο οξυκόρυφο τραπεζοειδές πρίσμα του παρατηρητηρίου. Μιμούμενο μορφολογικά και συμβολικά τα κωνοφόρα που το περιτριγυρίζουν, εκτινάσσεται στον ουρανό απο το βάθος της γης. Ο κατακόρυφος χαρακτήρας και η επιλεκτική τοποθέτησή του στην απόληξη εξάρματος του εδάφους, παρασύρουν τον άνθρωπο σε μια συναρπαστική αιώρηση προς τον ουρανό και τελικά σε μια ελεύθερη ενατένιση του εντυπωσιακού φυσικού φαινομένου πάνω από τα γύρω δέντρα.

 

 

­Το κτίριο τοποθητήθηκε σε σχετικά υψηλό σημείο της περιοχής, και η πρόσβαση σε αυτό οργανώθηκε με τη χάραξη επάνω στο έδαφος διακριτικής ροδοειδούς διαδρομής με αραιή σήμανση που πυκνώνει μόνον εκεί που αλλάζει η κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ασφαλής και απρόσκοπτη προσέγγιση του κτιρίου χωρίς αισθητική αλλοίωση του φυσικού τοπίου.

 


 

Μελέτη : Δημήτρης Αναστασιάδης Γιώργος Κοκολάκης Νίκος Τρούλος
Η συμμετοχή συμπεριελήφθη στις 10 honorable mention.
Δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital