ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
17 Απρίλιος, 2010
1ο Βραβείο Συσκευασίας
Η σχεδιαστική εργασία του καθηγητή εφαρμογών κ. Αθανασίου Μπάμπαλη βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό.
Στις 15 Απριλίου 2010, ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Συσκευασίας Προϊόντων The Dieline Awards, στον οποίο διακρίθηκε η ερευνητική & σχεδιαστική εργασία του καθηγητή εφαρμογών κ. Αθανασίου Μπάμπαλη με το 1ο Βραβείο Συσκευασίας στην κατηγορία : «Συσκευασία για κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και καπνός».
Η συσκευασία που βραβεύτηκε είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού -του οποίου ο Αθανάσιος Μπάμπαλης είναι Υπεύθυνος- που ανήκει στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Τ.Ε.Ι. Λάρισας, με έδρα την Καρδίτσα και της εταιρείας Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε.
Το concept της συγκεκριμένης σχεδιαστικής πρότασης (τρία μεγέθη συσκευασίας) βασίζεται κατ' αρχήν στη φιλοσοφία της επανάχρησης. Ο σχεδιαστής δημιούργησε τρία μεγέθη μιας συσκευασίας, διαφορετικής χωρητικότητας φιαλών η κάθε μία από αυτές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τρόπο, ώστε να τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη δημιουργώντας αφαιρετικά το σχήμα του στάφυλου αλλά και μια κάβα αποθήκευσης φιαλών κρασιού. Το υλικό που επέλεξε ο σχεδιαστής να χρησιμοποιήσει είναι ξύλο δρυός (μορφοποιημένο σε καλούπι), που παραπέμπει στα δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του κρασιού.
Χαρακτηριστικά:
• η φόρμα είναι οργανική και έτσι υπογραμμίζει περισσότερο την σχέση του προϊόντος (σταφύλι / κρασί) με την φύση!
• η κάθε συσκευασία έχει και ένα "χερούλι" για την μεταφορά του και έτσι δεν χρειάζεται επιπλέον συσκευασία (πιθανά πλαστική σακούλα κ.λπ.)
• οι συσκευασίες είναι για μια, δύο και τρεις φιάλες και εφαρμόζουν η κάθε μία επάνω στην άλλη (μπορούν να γίνουν πολλοί συνδυασμοί), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια κάβα αποθήκευσης κρασιού. Έτσι, η συσκευασία είναι ένα χρήσιμο αντικείμενο που δεν "απορρίπτεται". Η ζωή του δεν τελειώνει με την παράδοση του δώρου!
Λίγα λόγια για τον σχεδιαστή
Ο Θανάσης Μπάμπαλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965.
Σπούδασε Βιομηχανικό Σχεδιασμό στο London Metropolitan University, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Royal College of Art του Λονδίνου.
Στη συνέχεια έζησε και εργάστηκε ως σχεδιαστής σε εταιρείες - brands με έδρα τη Νέα Υόρκη για επτά χρόνια. Την άνοιξη του 2003 αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα.
Από το 2006 είναι Καθηγητής Εφαρμογών Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.
Πολλές δημιουργίες του έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Furnidec - Hellexpo, την εταιρεία Δρομέας ΑΒΕΕΑ, αλλά και στο εξωτερικό από το Dieline Awards (USA), το British Standards Institute και το Royal Society of Arts (UK).
Συμμετείχε και ηγούνταν της ομάδας που σχεδίασε την ειδική έκδοση του πιάνου Steinway (2000) για τον εορτασμό των 300 χρόνων από τη δημιουργία του πρώτου οργάνου.
Πολλές δημιουργίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως κύρια μέρη σκηνογραφίας στο τηλεοπτικό κανάλι της Αγγλίας Channel 4 στην εκπομπή "Don't Forget your Toothbrush", στην ταινία "Sliding Doors" (1998) του σκηνοθέτη Peter Howitt και σε πλειάδα διαφημιστικών spots.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Ημερίδα για τη ξυλώδη βιομάζα ( 01 Οκτώβριος, 2012 )
- Ημερίδα : “Μέτρα πυρασφάλειας σε γραφεία και εργοτάξια” ( 01 Νοέμβριος, 2012 )