ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ντιζάιν έχει γενέθλια

03 Νοέμβριος, 2007

Το ντιζάιν έχει γενέθλια

Το ντιζάιν, οι πρωτοποριακές φόρμες που εκφράζονται σε καθημερινά αντικείμενα, στη διακόσμηση, στις εικαστικές τέχνες, στην αρχιτεκτονική, στο σινεμά, στη μόδα, είναι το θέμα πολυάριθμων εκθέσεων που παρουσιάζονται αυτή την εποχή σε μουσεία και γκαλερί στο Παρίσι.

Πολιτιστικό γεγονός είναι μια γιγάντια έκθεση στο Μουσείο Γκραν Παλέ, που έχει τον τίτλο «Ντιζάιν εναντίον ντιζάιν - Δύο αιώνες δημιουργίας» και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Το ντιζάιν γεννήθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση και είχε στόχο να αναπλάσει τα αντικείμενα, χαρίζοντάς τους πρωτοποριακές φόρμες που ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη τους χρήση. Η έκθεση αυτή προτείνει την αντιπαράθεση αντικειμένων και επίπλων, παρακάμπτοντας τη χρονολογική σειρά.

Ο πρωτότυπος αυτός τρόπος παρουσίασης κατά θέμα δημιουργεί μια νέα προσέγγιση του ντιζάιν, διανθισμένη από χιούμορ, σάτιρα, ποίηση, λυρισμό. Το κοινό συμμετέχει με ενθουσιασμό σ' αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία ή αντιδρά, αλλά κανείς δεν μένει αδιάφορος. Η έκθεση ξεκινάει με αναφορά στη φόρμα των αντικειμένων, ευθεία, κύκλος, τετράγωνο. Από τη μία πλευρά φόρμες που αντιπροσωπεύουν τη γεωμετρία (το αρσενικό) και από την άλλη αυτές που εκφράζουν την καμπύλη (το θηλυκό). Τρίτη εκδοχή το πάντρεμα των δύο, ο «τετραγωνισμός του κύκλου».

Ανακυκλωμένα και τοτέμ

Πρωτοποριακά έπιπλα, βιβλιοθήκες, καρέκλες ντουλάπια, φωτιστικά φέρνουν χαρακτηριστικούς τίτλους, όπως «παγόβουνο της έμπνευσης» για ένα μνημειώδες γλυπτό πάγκο από λευκή λάκα ή «ανθρωπόμορφη σιφονιέρα» για ένα ντουλάπι με γυναικείες καμπύλες.

Σε άλλες αίθουσες βρίσκουμε αναφορές στο μαύρο και στο άσπρο, εμπνεύσεις εθνολογικού τύπου, έπιπλα σε φόρμες τοτέμ, ή αντικείμενα για ανακύκλωση, όπως παλιά ρούχα, άχυρα, πάνινες και χάρτινες λωρίδες που καλύπτουν έπιπλα.

Το αξιοθέατο της έκθεσης είναι μια μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στον «ανθρωπομορφισμό». Συγκεντρώνει έπιπλα εμπνευσμένα από τον ζωικό, φυτικό κόσμο και το ανθρώπινο κορμί. Μια καρέκλα λουλούδι, καθιστικό από ξύλινο κορμό δέντρου, κρεμάστρα κάκτος, μια πολυθρόνα ελέφαντας, ένας μπουφές πάνθηρας, καναπές από κόκκινα χείλη. Οι πολυθρόνες έχουν πληθωρικές γυναικείες φόρμες, σαν να κάθεσαι σε μια γυναικεία αγκαλιά. Τόλμημα η καρέκλα που έχει βάση της μια ημίγυμνη γυναικεία φιγούρα ανάσκελα με λυγισμένα πόδια που πάνω τους ακουμπάει ένα δερμάτινο μαξιλάρι. Βεντέτα της έκθεσης είναι «το σπίτι της μήτρας», ένα γιγάντιο γλυπτό που παρουσιάζει τον κόλπο - είσοδο στην κοιλιά της μάνας, όπου βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα, ενώ γύρω εξαρτήματα-πλοκάμια καταλήγουν σε χρήσεις ντους, τουαλέτας, κουζίνας.

Η έκθεση τελειώνει με μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση, «Phantasy Landscape». Ο επισκέπτης μπορεί να εισχωρήσει σε μια σπηλιά φανταστική όαση, να ξαπλώσει πάνω σε κόκκινες φόρμες καμπύλες και να χαλαρώσει ακούγοντας μουσική...


Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital