ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
12 Νοέμβριος, 2015
2η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση MEDNETA
Διασυνοριακός Πολιτιστικός Διάλογος για την Επάνοδο της Δημιουργικότητας στα Ιστορικά Κέντρα της Μεσογείου: Στρατηγικές και Εργαλεία. (14 Δεκεμβρίου 2015)
Το Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ οδεύει προς την ολοκλήρωση, μετά από δύο χρόνια εντατικής έρευνας, των εργασιών του για το ερευνητικό έργο MEDNETA.
Το ερευνητικό έργο ΜΕDΝΕΤΑ συμβάλλει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην εδραίωση του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς. Πρόκειται για επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.
Ειδικότερα, το MEDNETA έχει διακριθεί για την πρωτοτυπία του αφενός ως προς τη στόχευσή του και αφετέρου ως προς τα εργαλεία και τις στρατηγικές εφαρμογής που εισάγει. Το έργο έγινε θερμά αποδεκτό από τους δημιουργούς (σχεδιαστές και παραγωγούς), ιδιαίτερα τους νέους, στην Αθήνα όπως και στις άλλες ιστορικές πόλεις της Μεσογείου, που έχουν περιληφθεί στο δίκτυο συνεργασίας του MEDNETA.
Το ΕΜΠ, ως υπεύθυνος και συντονιστής του έργου συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς των ιστορικών Μεσογειακών πόλεων του έργου MEDNETA (Αθήνα, Βαλένθια, Λίβανος, Παλέρμο, Τύνιδα, Φλωρεντία, Χεβρώνα) που σχετίζονται με τα δημιουργικά επαγγέλματα τέχνης στα ιστορικά Μεσογειακά αστικά περιβάλλοντα.
Για την ανάδειξη των κρίσιμων ερευνητικών συμπερασμάτων, των χρήσιμων εμπειριών και των αναγκαίων μελλοντικών στόχων το Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, διοργανώνουν Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ στην Αθήνα. Πρωταρχικός στόχος της συνάντησης αυτής είναι η σύνδεση και επικοινωνία των επαγγελματικών φορέων, τοπικών διοικήσεων, σχολών κλπ. με τους δημιουργούς, τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες και εν γένει τους δημιουργικούς επαγγελματίες τέχνης. Η Συνάντηση στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την αναγκαία ανάπτυξη του διασυνοριακού πολιτιστικού διαλόγου με στόχο την επάνοδο της δημιουργικότητας στις ιστορικές πόλεις.
Μέσω αυτής της σημαντικής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά:
α) Οι Στρατηγικές των Πόλεων του MEDNETA για την ανάπτυξη των δημιουργικών - παραδοσιακών επαγγελμάτων τέχνης, με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα:
‒ ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης,
‒ διατήρηση της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας των τοπικών τεχνογνωσιών,
‒ προβολή των Ιστορικών Κέντρων της Μεσογείου ως ένα σύνολο τόπων πολιτισμού με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά με κοινή ταυτότητα, την Μεσoγειακή,
‒ ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας.
β) Τα χρήσιμα εργαλεία που εισήγαγε το ερευνητικό έργο MEDNETA για τη χάραξη των στρατηγικών αλλά και για την επίτευξη της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων του όπως: το Δίκτυο Μεσογειακού Εργαστηρίου για τα Επαγγέλματα Τέχνης (ACDs Lab-Network), το Παρατηρητήριο MEDNETA (MEDNETA Observatory), το Μεσογειακό Φόρουμ (MED FORUM), η Διαδικτυακή Χαρτογραφική Πλατφόρμα του MEDNETA (MEDNETA Web-GIS Platform).
γ) Θα διοργανωθεί Στρογγυλό Τραπέζι, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν οι στρατηγικές προώθησης της επιχειρηματικότητας των ACDs - μέσω των απαραίτητων οικονομικών εργαλείων, την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ενώσεων της Αθήνας.
Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης: "Το Ερευνητικό Έργο MEDNETA. Ας ειπωθεί μία ιστορία...", ως παράλληλη δράση της Ημέρας Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του έργου MEDNETA από όλες τις συμμετέχουσες πόλεις.
Η Διεθνής Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή των Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ των Εταίρων και των Συμμετεχόντων Φορέων (stakeholders). Με τα Σύμφωνα Συνεργασίας επιδιώκεται να ενισχυθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μετά την ολοκλήρωσή του και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, με σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Συνεργασίας.
Τη διοργάνωση θα κλείσει το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.
Το έργο MEDNETA, χρηματοδοτείται από το «ENPI CBC Mediterranean Sea Basin Programme 2007/2013» με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 1.985.553,89€ εκ των οποίων τα 1.786.998,50€ από την Ε.Ε.. και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Δείτε το πρόγραμμα της συνάντησης (pdf) ΕΔΩ
Τόπος : ΕΜΠ. Αιθ. Εκδηλώσεων - Κτ. Αβέρωφ
Ημερομηνία : 14 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 14.30-20.30