ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Επιστολες

29 Ιανουάριος, 2016

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ

Το GreekArchitects έλαβε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ., Καθηγητή κ. Πάνο Κόκκορη, το παρακάτω κείμενο το οποίο και δημοσιεύει.

Ξάνθη, 28 Ιανουαρίου 2016

Προς το Greek Architects

Για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος, που εκθέτουμε στη συνέχεια, στρεφόμαστε σήμερα προς τη φιλόξενη ιστοσελίδα σας προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε απόψεις μας σχετικά με κρίσεις που διατύπωσε αναφορικά με το Τμήμα μας -και όχι μόνο- ο συνάδελφος κ. Γιώργος Τριανταφύλλου στο blog που διαχειρίζεται. Και τούτο, διότι δεν παρουσιάστηκαν εκεί και οι δικές μας θέσεις -τις οποίες και έλαβε ως απάντηση στα όσα έγραψε-, παρότι κατ' επανάληψη του το ζητήσαμε.

Σημειώνουμε, εδώ, ότι οι θέσεις μας αυτές (όπως, άλλωστε, και οι δικές του) αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα της αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως, π.χ., είναι οι Διπλωματικές Εργασίες και ποικίλες άλλες δράσεις εντός, αλλά και εκτός, των Σχολών και των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων. Και γι' αυτό, νομίζουμε καλό είναι να αποτελούν αντικείμενο ανοιχτού επιστημονικού διαλόγου.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στις εν λόγω αρχικές αναρτήσεις (βλ. σημειώσεις 1 και 3 παρακάτω), παραθέτουμε στη συνέχεια τη δική μας -μέχρι στιγμής αδημοσίευτη- επιστολή-απάντηση που αυτές προκάλεσαν.

Με εκτίμηση,

Πάνος Κόκκορης
Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.


Στη συνέχεια, ακολουθεί η επιστολή-απάντηση του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στον κ. Γ. Τριανταφύλλου.

 

Ξάνθη, 6 Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητέ συνάδελφε κ. Τριανταφύλλου,

Με ευαρέσκεια (πλην όμως) και έκπληξη παρακολουθήσαμε πρόσφατα την άποψή σας για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. να αναθεωρείται ευνοϊκά[1] (έναντι προγενέστερων επιφυλάξεών σας περί «απομονωτισμού»), επ' αφορμή πρόσφατης επικοινωνίας σας με δύο καλούς συνάδελφους-διδάσκοντες που σας παρουσίασαν προσωπικά το διδακτικό τους έργο.

Η ευτυχής (αλλά) ειδική αυτή περίσταση και η αναπάντεχη γενίκευσή της μέχρι του σημείου ν' «αναβαθμίζει» καθολικά το Τμήμα,

- μας ευχαριστεί διότι, έστω και έτσι, επιτέλους (μετά από 16 χρόνια λειτουργίας του) φάνηκε να δικαιωνόμαστε που διδάσκουμε αρχιτεκτονική στις εσχατιές της χώρας, 700 χιλιόμετρα από τη «Μητρόπολη»·
- ταυτοχρόνως μας εκπλήσσει διότι, στην εποχή της ταχύτατης διάδοσης ακόμη και των ασήμαντων και της προβολής τους ως σημαντικών, ποικίλες δημόσιες δραστηριότητες τού Τμήματός μας (εντός και εκτός των «τειχών» του)[2] είχαν, περιέργως, τόσο καιρό διαφύγει της προσοχής σας·
- τέλος, μας προξενεί τις ακόλουθες, γενικότερες, σκέψεις.

- Μήπως, για την κάπως ελλιπή πληροφόρησή σας περί το Τμήμα μας ευθύνεται η ακαταμάχητη γοητεία της «εκσυγχρονισμένης» πληροφόρησης-ρεπορτάζ, ενίοτε διαφημιστικού ή ακόμη και αυτοδιαφημιστικού προσανατολισμού, σε αντιδιαστολή με εκείνη την «παλιομοδίτικη» πληροφόρηση που ψάχνει την ακρίβεια και την αίσθηση του μέτρου;

Εξηγούμεθα: Η επικοινωνία με τον άμεσο και ευρύτερο περίγυρο για τις δραστηριότητες του Τμήματος, μάλλον εμπίπτει στην δεύτερη περίπτωση. Η αποφυγή πλεονάζουσας αυτοπροβολής εκ μέρους αρκετών διδασκόντων, συνδυαζόμενη με την απόσταση από το «Αθηναϊκό Κέντρο», εύλογα «ρίχνουν» την ένταση της ειδησεογραφίας που μεταφέρεται μέχρις εκεί.

Εκείνα που, από τη φύση τους, δεν μετάγονται σε ειδήσεις είναι το εξαιρετικά ζωντανό κλίμα που, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, καλλιεργούμε στον άμεσο εκπαιδευτικό μας χώρο·

ο επίμονος στόχος για συστηματική αλληλεπίδραση με το κοινό της Ξάνθης μέσω περιοδικών εκθέσεων και εκδόσεων σπουδαστικής δουλειάς (και διπλωματικών) που οργανώνουν και επιμελούνται οι φοιτητές μας·

και, τέλος, κάποια στοιχεία που αναφέρουμε ακροθιγώς με την ελπίδα να σας εξηγήσουν εν μέρει (όχι ως αδυναμία, τουναντίον ως άποψη για την αρχιτεκτονική) το, καταπώς παρατηρείτε, χαμηλό «πλασάρισμα» διπλωματικών μας εργασιών σε Αθηναϊκές εκθέσεις:

Συμβαίνει, αυτές οι εργασίες να στρέφονται σε μεγάλο ποσοστό τους στην πραγμάτευση υπαρκτών ζητημάτων σε τόπους και συνθήκες με ιδιόμορφη πολυπολιτισμική και κοινωνική συγκρότηση, στην αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών στην πόλη και στην ύπαιθρο. Συμβαίνει, επίσης, πολλές άξιες προτάσεις που συχνότατα προκύπτουν από τη επιστημονική αυτή ζύμωση, παρότι παρακολουθούν με κριτική εγρήγορση τις εγχώριες και διεθνείς αρχιτεκτονικές εξελίξεις, συνειδητά να διαφοροποιούνται από θεματικά, σχεδιαστικά και μεθοδολογικά πρότυπα, τα θέλγητρα και η επιρροή των οποίων ευδοκιμούν συνηθέστερα στο «Αθηναϊκό Κέντρο».

- Αναφορικά με σχετικές αναρτήσεις όπου δημοσιοποιούνται διπλωματικές εργασίες, συνοδευόμενες από στατιστικές επιδόσεις Τμημάτων και διδασκόντων, καθώς επίσης και αποκαλυπτικούς κόλαφους περί «μεθοδεύσεων»,[3] επιτρέψτε, από πλευράς μας, την διαπίστωση ότι η παρουσίαση διπλωματικών εργασιών εκτός πανεπιστημίου με κανόνες «τηλεοπτικού ρυθμού» ενημέρωσης (και του αντίστοιχου «διαλόγου»), μάλλον εμφανίζεται άκρως αμφιλεγόμενη και ατελέσφορη, τουλάχιστον από την άποψη της ουσιαστικής συνδρομής στον πραγματικό μόχθο της αρχιτεκτονικής παιδείας.

Με την ευκαιρία, σας διαμηνύουμε με θέρμη ότι είστε ευπρόσδεκτος να μας επισκεφθείτε, να εμπλακείτε στην ατμόσφαιρα της διδασκαλίας που απευθύνουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και να διαπιστώσετε προσωπικά ότι στο Τμήμα μας η διπλωματική εργασία αποτελεί πράγματι μείζον και «ανοιχτό» εκπαιδευτικό γεγονός υψηλής διδακτικής σημασίας, από το οποίο απουσιάζουν κάθε λογής «συνομωσίες». Φαίνεται ότι τις αποτρέπει η συναδελφική ενωτική επίδραση του κλίματος της Ξάνθης και η άγρια ομορφιά των υπωρειών της Ροδόπης (με τα πολλά αρχετυπικά μαντριά τους).

Με εκτίμηση,

Πάνος Κόκκορης
Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

 

Παραπομπές

[1] «ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ & ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ / 2. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ» στο: http://triantafylloug.blogspot.gr/2015/10/blog-post_17.html (17-10-2015)

[2] Ενδεικτική αναδρομή σε εκδηλώσεις του Τμήματός μας: 3η Επιστημονική Συνάντηση Ελληνικού do.co.mo.mo. «Μοντερνισμός και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση», Συνέδρια και ημερίδες ευρείας θεματολογίας (Ιστορία Δομικών Κατασκευών, Πολιτισμός της Απεικόνισης, Ακουστική κ.λπ.), Εργαστήρια Αρχιτεκτονικής, Εργαστήρια Αποκατάστασης Κτιρίων, Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης, Περιοδικές Εκθέσεις Φοιτητικών Εργασιών και Διπλωματικών Εργασιών, Δράσεις σε υφιστάμενα περιβάλλοντα, Επισκέψεις εκθέσεων/κτιρίων, Βραβευμένες συμμετοχές φοιτητών σε Εκθέσεις και Φοιτητικούς Διαγωνισμούς, Διαλέξεις/Παρουσιάσεις βιβλίων από καταξιωμένους αρχιτέκτονες, Προγραμματιζόμενη έκθεση/συνέδριο διπλωματικών εργασιών με προτάσεις ειδικά για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, Επικείμενες αναγορεύσεις προσωπικοτήτων ως Επιτίμων Διδακτόρων (κατά σειρά που προτάθηκαν: Ν. Μουτσόπουλος, Α. Δεληβοριάς, Χ. Αθανασόπουλος, Τ. Μπίρης, Δ. και Σ. Αντωνακάκη)

[3] http://triantafylloug.blogspot.gr/2015/07/mateeality-25-under-25.html «MATEREALITY 25 UNDER 25, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠ 2015, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ» και http://triantafylloug.blogspot.gr/2015/07/2.html «ΠΕΡΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΜΕΡΟΣ 2ο - Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ»

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

     

    GreekArchitects Athens

    Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

    Powered by Intrigue Digital