ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

12 Σεπτέμβριος, 2015

«Βιώνοντας» το θεατρικό χώρο

H κοινωνική, η χωρική και η μυθοπλαστική διάσταση του θεατρικού χώρου μέσα από το πρίσμα της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, της θεατρολογίας και της αρχιτεκτονικής. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητής : Άνθος Βενιζέλος
Επιβλέπων Καθηγητές: Πολυξένη Μάντζου , Νικόλαος Θωμάς, Γιώργος Παπαγιανόπουλος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 21 Ιανουαρίου 2015

 

 

Το θέατρο ως ένα σύνθετο καλλιτεχνικό γεγονός, από τη σύλληψη μέχρι και την υλοποίησή του, γοητεύει ως μορφή τέχνης και πολιτισμικής έκφρασης, συνδυάζοντας αρμονικά τον ψυχαγωγικό και παιδευτικό του χαρακτήρα. Τα ασαφή όρια πραγματικότητας και μύθου, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητά ως προς το χρόνο, το χώρο, τη συλλογικότητά τόσο παραγωγής όσο και πρόσληψης, καθιστούν το θεατρικό φαινόμενο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Η θεατρική τέχνη, χαρακτηρισμένη από τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα και τη σύνθετη δομή της, αναπτύσσει μια αμφίδρομη σχέση με το χώρο. Προσεγγίζοντας το θέατρο, μέσα από το πρίσμα της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, της θεατρολογίας και της αρχιτεκτονικής, η παρούσα ερευνητική εργασία, μελετά την κοινωνική, τη χωρική και τη μυθοπλαστική διάσταση του θεατρικού χώρου. Χρησιμοποιώντας το σχήμα «έκθεση - δέση - κορύφωση - κλιμάκωση - λύση» και με γνώμονα πάντα το τρίπτυχο θεατής - χώρος - θέαμα, εξετάζει τη δυναμική του θεατρικού φαινομένου σε σχέση με το χωρικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται, παρακολουθώντας τα σημεία καμπής κατά την εξέλιξη της δραματουργίας.

Η πόλη, το οικοδόμημα και ο τόπος του μύθου, συνυπάρχουν κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, προσδιορίζοντας την ως προς την κοινωνία, την αρχιτεκτονική και τη θεατρολογία αντίστοιχα. Μέσα από τη διαλογική σχέση των πιο πάνω, ένα φιλόξενο χωρικό πλαίσιο άλλοτε διαμορφώνεται και άλλοτε μεταμορφώνεται, για χάρη της θεατρικής τέχνης. Σε κάθε εποχή, το θεατρικό δρώμενο επαναπροσδιορίζεται ως προς τον ίδιο του τον εαυτό, το χώρο και τον άνθρωπο. Επιζητώντας τη «βίωση» της θεατρικής πράξης μέσα από την ανάπτυξη της θεατρικότητας, σηματοδοτείται μια νέα χωρική εμπειρία.

Δείτε την εργασία σε pdf (204 σελ.) ΕΔΩ

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital