ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

03 Δεκέμβριος, 2011

Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση : Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του αρχιτέκτονα

Αναζητώντας μέσα από την εκπαίδευση των νέων αρχιτεκτόνων, τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την κοινωνία των πολιτών, σήμερα. (ερευνητική εργασία)


Φοιτήτρια : Κατσάνη  Μάνια
Επιβλέποντες  καθηγητές  :  Πάνος  Κόκκορης, Κωστής  Κεβεντσίδης, Πάνος  Εξαρχόπουλος
Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης  : Οκτώβριος 2010

 

 

Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες για την απεχθή πλέον μορφή της οικοδομικής και πολεοδομικής πραγματικότητας, που σκοπό έχει την πάση θυσία αξιοποίηση κάθε, ιδιωτικής και μη, έκτασης. Είμαστε καθημερινά μάρτυρες της λειτουργίας ενός νοσηρού δικτύου παράνοιας, στο οποίο εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, πολλοί. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσια διοίκηση έχουν μεθοδικά αναδείξει τις κατασκευαστικές εταιρίες ως κυρίαρχους παραγωγούς του κτιστού μας περιβάλλοντος. Από την άλλη, τόσο η κοινωνία των πολιτών όσο και οι ίδιοι οι φορείς επαγγελματικού δικαίου, αδυνατούν να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση του, και δραστηριοποιούνται μόνο όταν η αυθαιρεσία φθάσει στο «διπλανό οικόπεδο», με μόνο πόλο αντίστασης τη δικαστική εξουσία. Από ποιους όμως γίνεται και σε ποιους απευθύνεται η άθλια πια, κατάσταση των πόλεων μας; Τι προσπαθεί να εκφράσει και ποιος ο σκοπός της απέναντι στην κοινωνία; Είναι ο ρόλος του Αρχιτέκτονα καθαρά σχεδιαστικός ή οφείλει μέσα από την πολυσχιδή προσωπικότητα του να παρέμβει και να συμβάλλει καθοριστικά στην ευρύτερη παίδευση της κοινωνίας; Και τελικά, που βρίσκεται ο αρχιτέκτονας σε όλο αυτό το «ξέφρενο γιαπί»;

Δείτε το σύνολο της εργασίας σε pdf ΕΔΩ (45 σελ.)

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital