ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
29 Αύγουστος, 2016
Η ανακάλυψη του «πρωτόγονου»
Η περίπτωση των παραγκουπόλεων του Abidjan. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια: Μάριελ Κρεμλή
Επιβλέπων Καθηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος
Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: Νοέμβρης 2015
Η προκείμενη ερευνητική εργασία πραγματεύεται δύο θέματα:
Αρχικά, θίγεται το ζήτημα της αλληλεπίδρασης της Δύσης με τις «πρωτόγονες» φυλές.
Αναλύονται τρόποι και παραθέτονται παραδείγματα κατά τα οποία ο δυτικός άνθρωπος αξιοποιεί τη γνώση και πληροφορία που λαμβάνει, για τους δικούς του σκοπούς και προσωπικά του συμφέροντα. Η σχέση μεταξύ αυτών των δυο κόσμων ανατροφοδοτείται διαρκώς μέσω διαφόρων κλάδων και επιστημών, καθώς ο «πρωτογονισμός» όχι μόνο έχει επιδράσει στον δυτικό άνθρωπο, αλλά και συμβάλει στη διαμόρφωση της δυτικής κουλτούρας. Η παρούσα ερευνητική εξετάζει σε πρώτο επίπεδο, το πώς ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, καμουφλάζ της στρατιωτικής επεκτατικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας, αντλεί την έμπνευσή του από αντικείμενα τα οποία ουσιαστικά πρόκειται για λάφυρα.
Το δεύτερο ζήτημα που αναλύεται, είναι η δημιουργία παραγκουπόλεων ως κομμάτι του
αστικού ιστού στις τριτοκοσμικές χώρες και πώς η εξάπλωσή τους μεταβάλλει το τοπίο
και την έννοια της πόλης. Από το Βικτωριανό Λονδίνο, η ευρωπαική βιομηχανική επανάσταση θα διαχυθεί στις αφρικανικές πόλεις ωθώντας τες στην υιοθέτηση μιας δυτικού τύπου «νεωτερικότητας» την οποία οι τελευταίες αδυνατούν να υποστηρίξουν.
Τέλος, εξετάζεται η περίπτωση του Abidjan, ειδικότερα της συνοικίας Abobo, στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία αποτελεί μια περίπτωση επιτόπιας έρευνας, που περιλαμβάνει αληθινές μαρτυρίες καθώς και προσωπικό φωτογραφικό αρχείο, για το πώς αρθρώνεται ως αστική δομή μια συνοικία-παραγκούπολη. Έτσι, θα επιτευχθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τί θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από καταλύματα τέτοιου τύπου γειτονιών.
Δείτε την εργασία σε pdf (136 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook