ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Μνημεία της μετά-νεωτερικότητας

21 Οκτώβριος, 2015

Μνημεία της μετά-νεωτερικότητας

Σχεδιάζοντας ταυτότητες στο δημόσιο χώρο. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια: Κλέλια Σίσκα
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 26 Φεβρουαρίου 2015

To τέλος της γραμμικής Ιστορίας, το memory boom και ο αρχειακός πυρετός της μεταμοντέρνας κοινωνίας οδήγησαν στην αναζήτηση ενός νέου μνημονευτικού χώρου. Το μνημείο σχεδιάστηκε ως δημόσιος τόπος, αναζητώντας μια νέα εκδημοκρατισμένη παρουσίαση της ιστορικής αλήθειας στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα η ομογενοποιητική, ενιαία, ανθρώπινη ταυτότητα κατακερματίστηκε και δημιούργησε νέες, εκφράζοντας την πολυπλοκότητα του μετα-νεωτερικού υποκειμένου: ταυτότητες φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής και πολιτικών πεποιθήσεων.

Η σύχρονη τάση του σχεδιασμού μνημείων ως αστικών δημόσιων χώρων και οι μετα-νεωτερικές κοινωνικές ταυτότητες που εκφράζονται σε αυτούς, μέσω των αρχιτεκτονικών επιλογών του σχεδιαστή, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Το ερευνητικό θέμα μελετάται μέσα από δύο βασικές συνιστώσες: τη χωρική εξέλιξη του μνημείου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και την παράλληλη εξέλιξη των κοινωνικών αντιλήψεων για τις έννοιες «Ιστορία», «μνήμη» και «ταυτότητα».

Η εργασία εστιάζει σε σύγχρονα παράδειγματα σχεδιασμού αστικών μνημειακών χώρων, εξετάζοντας τα μέσα από τις ανθρώπινες ταυτότητες στις οποίες αναφέρονται: εθνική, πολιτική, φυλετική και σεξουαλική ταυτότητα. Στόχος της μελέτης των έργων είναι να αντιληφθούμε τη σημασία και το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην αναπαράσταση της Ιστορίας και των κοινωνικών ταυτοτήτων και τα σχεδιαστικά μέσα του αρχιτέκτονα/καλλιτέχνη που επιλέγονται για την ανάδειξη αυτών.

Δείτε την εργασία σε pdf (91 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital