ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
Φοιτήτριες : Αβαράκη Δανάη, Δάγκα Αγγελική
Επιβλέποντες : Τζιρτζιλάκης Γιώργος, Γιαννίση Φοίβη
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης : 3 Ιουνίου 2014
Η ερευνητική εργασία αφορά τις διάφορες μεθόδους προσέγγισης ενός συγκεκριμένου τοπίου στα παράλια του νομού Ροδόπης. Στο χώρο αυτό, που ορίζεται από ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, διεξάγεται ένα πείραμα ανάγνωσης των ποιοτήτων του τόπου μέσω των επιστημών, των τεχνών και της ανθρωπολογίας. Εξετάζουμε ορισμένους θεωρητικούς άξονες που σχετίζονται άμεσα με τα διακριτά στοιχεία του τόπου. Τέλος, οδηγούμαστε σε μία βαθύτερη αλληλεπίδραση με αυτό, δημιουργώντας μία μυθοπλασία, δύο ήρωες τους οποίους υποδυόμαστε να μετέχουν σε φανταστικά σενάρια που προκύπτουν από το συγκεκριμένο χώρο. Αυτή η σωματική διεργασία οδηγεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό αφομοίωσης του τοπίου.
Το ερευνητικό αυτό αποτελεί έναν πολύπλευρο στοχασμό με αφορμή μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Περικλείει την έρευνα σε σχέση με αυτό το μέρος μέσα από μία συνεχή διαδικασία εμβάθυνσης και σωματικοποίησης της εμπειρίας σε αυτό. Γίνεται ένα μεθοδικό πείραμα ανάγνωσης των ποιοτήτων του τόπου που δανείζεται στοιχεία από τις επιστήμες, την τέχνη, την ανθρωπολογία.
Το πεδίο έρευνας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης και εμπεριέχει ενδεικτικά έναν υγρότοπο [που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και τη συνθήκη Natura 2000], έναν αρχαιολογικό χώρο και κάποια παράνομα, παραθεριστικά καταλύματα. Η περιοχή ήταν γνωστή στη μία από εμάς, καθώς εκεί διέμενε για χρόνια τα καλοκαίρια. Μετά την καταστροφή του καταλύματος της οικογένειάς της, η σύνδεσή της με το τοπίο αυτό ασθενεί. Η έρευνα ξεκινά τη στιγμή που η μία εισάγει την άλλη στο τοπίο αυτό, με σκοπό την από κοινού γνωριμία/ επανεξέτασή του.
Η εμπλοκή αυτή στην ανάγνωση του τόπου θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, παιδικών αναμνήσεων, θαλασσινών εμπειριών, θεωριών και στοχασμών, ψευδοεπιστημονικών γνώσεων και παραδειγμάτων, διερεύνησης των ορίων και των αντοχών του σώματος, της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Πρόκειται για τη σωματική ερμηνεία της έλξης προς την εξερεύνηση τόπων που θυμίζουν μυθικά, εξωτικά περιβάλλοντα. Οι σωματικές αυτές επεμβάσεις/ δράσεις στο τοπίο αποκτούν έναν πειραματικό χαρακτήρα και μία επαναληπτικότητα, θυμίζοντας έτσι τα πεδία δοκιμών [test sites], τους χώρους πειραμάτων που είναι γνωστοί κυρίως για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Στη δική μας περίπτωση, η δοκιμή αφορά το πείραμα του ανθρώπου, ή του ανθρώπινου στοιχείου, στην αλληλεπίδρασή του με συγκεκριμένα τοπία, αποσπάσματα δηλαδή του τόπου.
Για το σκοπό αυτό, στην πορεία θα οδηγηθούμε σε μία μυθοπλασία με επίκεντρο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δημιουργούμε φανταστικά σενάρια και ήρωες που αλληλεπιδρούν με τα στοιχεία του τόπου.
Όπως και οι ήρωες, με τις δοκιμές αυτές δεν προσανατολιζόμαστε σε ένα και μοναδικό ‘κυρίως θέμα', αλλά ενδιαφερόμαστε για τα ‘δευτερεύοντα' που προκύπτουν. Κινούμαστε στο τοπίο μέσα από το σώμα ηρώων που αψηφούν τη συνέχεια για να αναδείξουν το απόσπασμα, που ηδονίζονται από τις λεπτομέρειες που συναντούν εξερευνώντας, επιδιδόμενοι σε ένα είδος φαντασιακού παιχνιδιού με την ύλη του τόπου.
Δείτε την εργασία σε pdf (202 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.