ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

20 Νοέμβριος, 2012

Προ-ορθολογικές χωρικές εκδηλώσεις

Μία ανάγνωση του ιδιωματικού χαρακτήρα της πόλης της Αθήνας.(ερευνητική εργασία)

 

κείμενο


Φοιτήτρια : Εύα Γρηγοριάδου
Επιβλέποντες Καθηγητές : Σωκράτης Γιαννούδης, Νίκος Πατσαβός
Αρχιτεκτονική σχολή πολυτεχνείου Κρήτης
Ημερομηνία : Ιανουάριος 2012

Περίληψη
Η ανώνυμη αρχιτεκτονική μπορεί να ειδωθεί ως πεδίο χωρικής προβολής, θεμελιωδών ψυχικών αναζητήσεων και αναγκών του ανθρώπου, ως δημιουργικό πεδίο ασυνείδητων συνδιαλλαγών μεταξύ φυσικών και πολιτισμικών ποιοτήτων.

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή ενός νέου εργαλείου στην ανάγνωση της (σύγχρονης) ανώνυμης αρχιτεκτονικής, η οποία προσεγγίζεται μέσω τις μικρής κλίμακας,
επενδυτικών - επικαλυπτικών επεμβάσεων των χρηστών του χώρου, στο άμεσο παράδειγμα της πόλης της Αθήνας.

Η έρευνα ξεκινά με την αναφορά σε δύο αρχέτυπα διαμόρφωσης της πόλης, το νεοκλασικό και το μοντέρνο, με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των χωρικών καταστάσεων επί των οποίων οι χρήστες - κάτοικοι επεμβαίνουν, ενώ ως (νέο) εργαλείο ανάγνωσης του φαινομένου χρησιμοποιείται η θεωρία του Γερμανού αρχιτέκτονα και θεωρητικού G. Semper, περί πρωταρχικών εφαρμοσμένων τεχνών.

Κατά τη μελέτη των χωρικών επεμβάσεων των χρηστών στην περίπτωση της Αθήνας μέσω της θεωρίας του Semper, γίνεται αντιληπτή η δυναμική παρουσία (έως και σήμερα) προ-ορθολογικών μηχανισμών κατά τη διαδικασία ανάγνωσης και λήψης του χώρου από τον άνθρωπο. Το υλικό που μας προσφέρεται, χαρακτηριζόμενο από μία πρωτογενή ευρύτητα και ψυχική αναφορά, ενέχει, σε ακατέργαστη μορφή πρωταρχικά νοήματα του χώρου. Οι μηχανισμοί άμεσης και ενστικτώδους οικειοποίησης του χώρου από τους χρήστες, αποτελώντας 'υπολείμματα' προ-πολιτισμικών περιόδων της ανθρωπότητας, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν εντός των ορίων του σύγχρονου πολιτισμού, ο οποίος έχει δομηθεί με βάση άλλες αρχές και κατευθύνσεις.

Δείτε την εργασία σε pdf(66 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital