ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
05 Σεπτέμβριος, 2016
Σύγχρονες πολιτιστικές πολιτικές ως "εργαλείο ενίσχυσης" της ανταγωνιστικότητας των περιοχών
Το παράδειγμα της New Dutch Waterline. (ερευνητική εργασια)
Φοιτήτρια : Παπαδάκη Ηλέκτρα
Επιβλέπουσα : Κλαμπατσέα Ειρήνη
ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2015
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην εξέταση και προσέγγιση του ζητήματος χρησιμοποίησης πολιτιστικών πολιτικών ως εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των περιοχών. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αρχικά οι σύγχρονες συνθήκες που επιβάλλουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των περιοχών και δευτερευόντως οι πρακτικές υλοποίησης και ο ρόλος του πολιτισμού ως μοχλός στη διαδικασία αυτή.
Ως μελέτη περίπτωσης επιλέγεται η New Dutch Waterline, η πρώην αμυντική γραμμή της Ολλανδίας, ένα δυσδιάκριτο πρώην στρατιωτικό τοπίο, η οποία αυτή τη στιγμή φέρει την ταυτότητα ενός μνημείου υποψήφιου προς ένταξη στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η σύνδεση των περιφερειακών και εθνικών πολιτικών που σχετίζονται με την σύγχρονη αξιοποίηση της New Dutch Waterline καθώς και η δικτύωση αυτής με άλλες χωρικές ενότητες της βορειοδυτικής Ευρώπης που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, μπορεί να βοηθήσει στη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον ρόλο του πολιτισμού στην σύγχρονη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής ταυτότητας για τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Αφορμή
Τον Σεπτέμβριο 2013 συμμετείχα ως World Heritage Volunteer της UNESCO στην ανάδειξη και την προστασία της New Dutch Waterline ως υποψήφιου προς ένταξη μνημείου στη λίστα παγκόσμιας
κληρονομίας της UNESCO.
H Νew Dutch Waterline* μου περιγράφηκε ως ''ένα μνημείο ενδεικτικό της ανθρώπινης διάνοιας η οποία αξιοποιεί τον χώρο μ' έναν τρόπο μοναδικό'' που ήταν δύσκολο να κατανοήσω μέχρι να δω, όχι μόνο για το ιστορικό του σκέλος, αλλά και για τις σύγχρονες επιλογές διαχείρισής του.
Τα άλλοτε αόρατα για πολλούς αποσπασματικά στοιχεία της πρώην αμυντικής γραμμής, συνθέτουν πια πολλαπλούς ιστούς και όλα μαζί αποτελούν την NDW, της οποίας η σύγχρονη περιπέτεια ξεκίνησε περίπου 15 χρόνια πριν. Ως National Landscape, υποψήφιο μνημείο της UNESCO, αλλά πάνω απ'όλα ως ένα μοναδικό χωρικό φαινόμενο, η NDW εμπλέκεται στην καθημερινή ζωή των Ολλανδών, στις τοπικές και εθνικές αποφάσεις, σε ευρωπαϊκά δίκτυα και πολιτικές και εν τέλει στην διαμόρφωση του προφίλ της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.
Η πρώτη απόπειρα να μελετήσω κυρίως την σύγχρονη ιστορία της, έγινε στα πλαίσια του μαθήματος των Ειδικών Θεμάτων Χωροταξίας του 9ου εξαμήνου.
Υπόθεση εργασίας
Η εργασία αποτελεί την απόπειρα ερμηνείας των συνθηκών που οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός πρώην στρατιωτικού τοπίου μέσω πολιτιστικών πολιτικών και των ρόλων που καλείται αυτό να αναλάβει προς όφελος της ευρύτερης περιοχής, είτε πρόκειται για τον δήμο, τη χώρα ή την βορειοδυτική Ευρώπη. Μπορεί ένα πολιτιστικό στοιχείο, μνημείο ή τοπίο, με την κατάλληλη διαχείριση να αναδειχθεί ως μια ταυτότητα ισχυρή και ικανή να επηρεάσει ή ακόμα και να κινητοποιήσει αναπτυξιακές και οικονομικές διαδικασίες στο ευρύτερο περιβάλλον του, που εν προκειμένω ορίζεται ως η βορειοδυτική Ευρώπη, διαμορφώνοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα αυτού;
Ξεκινώντας μακροσκοπικά αναζητώ τις συνθήκες που προκαλούν την διαχείριση της NDW με αυτόν τον τρόπο και μέσα από την μελέτη περίπτωσης μακροσκοπικά επιχειρώ να καταλήξω και σε συμπεράσματα για τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η αξιοποίηση ενός τέτοιου μοναδικού χωρικού στοιχείου τόσο για το άμεσο περιβάλλον του, αλλά και για τα περιβάλλοντα με τα οποία δικτυώνεται και επικοινωνεί.
Δείτε την εργασία σε pdf (66 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook