ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Το φως στις χ(ο)ρικές αναπαραστάσεις

29 Σεπτέμβριος, 2015

Το φως στις χ(ο)ρικές αναπαραστάσεις

Τρεις έννοιες που επηρεάζουν η μία την άλλη, δημιουργώντας μια εξίσωση τριών αγνώστων, της οποίας η λύση αλλάζει ανάλογα με την τιμή που θα πάρει η μεταβλητή "φως". (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτριες: Μουγκάση Νικολέτα, Παπαϊωάννου Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής: Σεβαστάκης Δημήτριος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούλιος 2014

Αναζητώντας τη σημασία της έννοιας του φωτός στο χορόδραμα, ξεκινώντας από το κερί που φωτίζει στην άκρη της σκηνής και φτάνοντας ως την κονσόλα του σχεδιαστή φωτισμού, ανακαλύπτουμε ότι το φως αποτελεί πολλαπλό ενέργημα σε μία χoροδράση, όχι απλό φόντο. Το ίδιο χορόδραμα, φωτίζοντάς το με διαφορετικούς τρόπους, μπορεί να αλλάξει εκφορά. Με τη χρήση της ανάλογης τεχνικής, ο φωτισμός μπορεί να "καταστρέψει" ένα σώμα, να το ανασχεδιάσει, να εντείνει τη δραματική λειτουργία του ή να το αναδείξει και να υποδείξει δια του σώματος το χώρο. Άλλωστε, "ένα έργο τέχνης πληροί τον ορισμό του εάν δομεί εικόνες με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί τη συνείδηση της δομής του χωροχρόνου μέσω της αίσθησης χρωμάτων του θεατή".

Ο ρόλος και τα αποτελέσματα του φωτισμού στο χορόδραμα, αναλύονται στη συγκεκριμένη μελέτη μέσα από έναν αριθμό παραδειγμάτων της ομάδας του χορογράφου Δημήτρη Παπαιωάννου και της ομάδας Momix, οι χορογραφίες των οποίων, καθιστούν το φως ως δομικό στοιχείο της παράστασης.

"Το φως δεν είναι τόσο κάτι που αποκαλύπτει, όσο είναι από μόνο του η αποκάλυψη."

Δείτε την εργασία σε pdf (112 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital