ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ
03 Ιανουάριος, 2009
Φυτεύσεις μέσου ύψους
Φυτά τα οποία αναπτύσσονται μεταξύ του ύψους του γονάτου και επάνω, αλλά δεν υπερβαίνουν το επίπεδο της όρασης, μπορούν να διαδραματίσουν στο σχεδιασμό του χώρου ένα ρόλο παρόμοιο με αυτόν ενός χαμηλού τοίχου ή φράχτη.
Αποτελεί καθαρό εμπόδιο στην κίνηση και γι' αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που θέλουμε να περιορίσουμε την κίνηση προς κάποια κατεύθυνση. Δεν αποτελεί όμως εμπόδιο στην όραση και είναι μικρή η διαφορά που δημιουργεί στη διείσδυση του ηλιακού φωτός.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο διαχωρισμό περιοχών για λόγους πρόληψης ατυχημάτων. Π.χ. για την αποφυγή πρανών με μεγάλη κλίση, για την αποφυγή προσέγγισης σε περιοχές με νερό. που μπορεί να είναι επικίνδυνες για παιδιά ή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει επιθυμητές, κατευθύνσεις, να διαχωρίσει περιοχές κίνησης και ξεκούρασης, προσδίδοντας έτσι ησυχία και απομόνωση σ' αυτούς που την επιζητούν.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να καθορίζει τα όρια ιδιωτικών χώρων, όπως και ένας φράχτης με σύρμα, αλλά με λιγότερη τυπικότητα και αυστηρότητα.
Η ύπαρξη πυκνής φύτευσης στις παρυφές π.χ. ενός κτιρίου ή κάποιας άλλης κατασκευής, αποτελεί συνδετικό κρίκο και ενοποιεί οπτικά και αισθητικά την κατασκευή αυτή με τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που έχουμε την δημιουργία ενός κτιρίου μέσα σ' ένα τόπο με υψηλό ποσοστό βλάστησης.
Η βλάστηση μεσαίου ύψους συνήθως επιτυγχάνεται με φυτά της κατηγορίας μεσαίων και μεγάλων θάμνων. Βέβαια τα φυτά αυτά τις περισσότερες φορές έχουν την δυνατότητα μετά από χρόνια και εάν είναι ευνοημένα από τις επικρατούσες συνθήκες διαβίωσης τους στο χώρο που αναπτύσσονται, να αποκτήσουν πολύ μεγάλο ύψος μερικά φτάνουν και τα 8 μέτρα και πολλαπλάσιο όγκο από αυτόν που είχαμε στην αρχή.
Βιβλιογραφία : εργαστήριο κηποτεχνίας του Νίκου Πετρόπουλου