ΕΡΓΟ
ΚΤΗΡΙΑ Δ. ΧΡΗΣΗΣ
15 Ιούνιος, 2010
WORLD CUP FIFA 2010
Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010 είναι πλέον γεγονός. Τα 10 γήπεδα που φιλοξενούν τη διοργάνωση.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010 είναι πλέον γεγονός και πραγματοποιηται στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στις πόλεις του Γιοχάνεσμπουργκ, Κέιπ Τάουν, Πολοκουεϊν, Μπλοεμφοντέιν, Νέλσπρουιτ, Πρετόρια και Ραστεμπουργκ. Η διοργανώτρια χώρα έχει παραχωρήσει στη FIFA 10 θαυμάσια γήπεδα όπου το πλήθος θα απολαύσει την "εκδήλωση.
Γιοχάνεσμπουργκ:
Στάδιο Soccer City
Αρχιτέκτονας: Urban Boogertman Edge
Πάνω από 90.000 φίλαθλοι θα γεμίσουν αυτό το κεντρικό στάδιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου για να παρακολουθήσουν κάποια από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στο 2010 FIFA World Cup. Φιλοξενώντας τόσο τον εναρκτήριο αγώνα όσο και το τελικό, το στάδιο Soccer City σύντομα θα γίνει ένα από τα πιο φωτογραφημένα οικοδομήματα στον κόσμο και ένα παγκόσμιο σύμβολο της ανάδυσης της Νότιας Αφρικής στο προσκήνιο. Το αρχικό στάδιο είναι χτισμένο το 1987 και τώρα υφίσταται ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας. Το μόνο τμήμα του σταδίου που παραμένει ανέπαφο είναι το Δυτικό. Το γήπεδο αναπαριστά το Calabash, μια αφρικανική κατσαρόλα, η οποία αποφασίστηκε ότι θα ήταν η πιο αντιπροσωπευτική εικόνας για να εκπροσωπήσει την ήπειρο. Η πρόσοψη του σταδίου (εξωτερική πλευρά), αποτελείται από ινοπλισμένα πάνελ με μια επιλογή από 8 διαφορετικά χρώματα. Η πρόσοψη έχει 10 κάθετες σχισμές που είναι γεωγραφικά ευθυγραμμισμένες με τα άλλα εννέα στάδια ποδοσφαίρου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010, καθώς και το στάδιο του Βερολίνου που φιλοξένησε τον τελικό του προηγούμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA και αυτό αντιπροσωπεύει το δρόμο προς τον τελικό.
Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/740
Στάδιο Ellis Park
Αρχιτέκτονας: DBN architects
Τοποθετημένο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ,το στάδιο Ellis Park χτίστηκε για πρώτη φορά το 1928 ως ένα γήπεδο ράγκμπι που θα φιλοξενούνται σε και άλλες δραστηριότητες. Το 1982 κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε αποκλειστικά για ράγκμπι και πήρε το όνομά του από τον JD Ellis, ένα δημοτικό σύμβουλο της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ ο οποίος ενέκρινε τη χρήση της γης ως γήπεδο. Το γήπεδο έχει φιλοξενήσει πολλά αθλητικά γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του τελικού του Κύπελλου Συνομοσπονδιών FIFA 2009. Για τις απαιτήσεις του παγκοσμίου κυπέλλου η χωρητικότητα του γηπέδου θα αυξηθεί από 5.000 θέσεις στη βόρεια πλευρά του μόνο, στις 65.000 θέσεις. Περιοχές όπως η Προεδρική σουίτα ανακαινίζονται. Θα υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο φιλοξενίας και νέα αποδυτήρια.
Αντίθετα με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2010 το συγκεκριμένο στάδιο θα μπορέσει να κρατήσει την εμπορική του ονομασία (Coca Cola Park) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Η FIFA ελέγχει όλα τα δικαιώματα ονομασίας που σχετίζονται με το παγκόσμιο Κύπελλο ,πράγμα που σημαίνει ότι τα στάδια γενικώς δεν μπορούν να χρησιμοποιούν εμπορικές ονομασίες κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου, όμως η εταιρία της coca cola είναι μεγαλη σπονσορας της FIFA.
Cape Town:
Στάδιο Green Point
Αρχιτέκτονες: Marg and Partners Architects, Louis Karol Architects, Point Architects
Το Στάδιο βρίσκεται ως ένα μοναχικό σώμα, μέσα στην κοιλάδα green point στους πρόποδες του Signal Hill και διατάσσεται με σεβασμό στο διαμορφωμένο σύμπλεγμα. Το εξωτερικό περίβλημα του σταδίου είχε σχεδιαστεί ως μια αφηρημένη, γραμμικά διατεταγμένη μεμβρανοειδή κατασκευή. Η μοναδική κυματοειδής σιλουέτα του, αποτέλεσμα της γεωμετρίας του κελύφους του σταδίου , το μεταμορφώνει σε αντικείμενο γλυπτικής, εντείνοντας έτσι την ενσωμάτωσή του στο υπάρχον τοπίο.
Η λεπτή μεμβράνη αποτελείται από εκτεταμένα κοίλα στοιχεία που δημιουργούν μία συνεκτική, ροϊκή πρόσοψη, η οποία ακολουθεί το κυματοειδές σχήμα του σταδίου. Ο ανοιχτόχρωμος ιστός υαλοβάμβακα τονίζει αυτή την έννοια, δεδομένου ότι το χρώμα του δημιουργεί μια αίσθηση βάθους και κίνησης και η διαφανής επιφάνεια απορροφά και να αντανακλά τις επιπτώσεις του υφιστάμενου φυσικού φωτός. Η κατασκευή της στέγης είναι ένας συνδυασμός ανεσταλμένης οροφής με ακτινική δομή με αντηρίδες. Η κυματιστή στέγη είναι εφοδιασμένη με δομικά στοιχεία, από γυαλί ασφαλείας και το εσωτερικό της είναι καλυμμένο με μια διάφανη μεμβράνη. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ενταγμένα στον χώρο μεταξύ της γυάλινης στέγης και της μεμβράνης, όπως και τα ακουστικά και συστήματα φωτισμού. Ο χώρος αυτός προβλέπει επίσης την προστασία από τις καιρικές συνθήκες και χρησιμεύει ως ηχομόνωση.
Μεταξύ του διάσημου όρους Table, το οποίο δεσπόζει στον ορίζοντα του Κέιπ Τάουν και τα γαλάζια νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, το στάδιο Green Point αποτελεί μία νέα εικόνα του Κέιπ Τάουν που γεννήθηκε για να καθίσει μαζί με ήδη γνωστά αξιοθέατα της πόλης.
Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/738
Durban:
Στάδιο Moses Mabhida
Αρχιτέκτων: Marg and Partners Architects
Τοποθετημένο σε ένα υπερυψωμένο σημείο, το πολυλειτουργικό στάδιο είναι προσβάσιμο από το Νότο, μέσω μιας ευρείας σκάλας. Μια αψίδα 104m ,αποτελούμενη από δύο καμπύλες υψώνεται πάνω από το γήπεδο ως ένα έμβλημα, ορατό από μακριά. Η κύρια είσοδος στο τέλος του γραμμικού πάρκου 2,5 χιλιόμετρων συμπίπτει με τη διχοτόμηση του τόξου, ως πύλη προς την πόλη.
Ένα τελεφερίκ στο βόρειο άκρο οδηγεί στον περίπατο στην κορυφή της αψίδας. Από εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα πάνω από την πόλη και τον Ινδικό Ωκεανό. Ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, η αψίδα, δίνει στο γήπεδο τη μοναδική σιλουέτα του, ενώ ως ορόσημο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ορίζοντα του Durban. Η γεωμετρία της οροφής είναι προκαθορισμένη από την αρχιτεκτονική ιδέα. Μεταξύ της ισχυρής δακτυλίου συμπίεσης του κελύφους του γηπέδου και της αψίδας, μια σειρά από ακτινωτά καλώδια συσφίγγονται στο εσωτερικό άκρο της στέγης, ώστε να αποκτήσει η δακτύλιος σχήμα αμυγδάλου. Η πρόσοψη του ανοικτού ελάσματος, το οποίο ακολουθεί τους κυματισμούς του όγκου του σταδίου, προφυλάσσει την κυκλική διαδρομή από τον ήλιο και τις συχνές περιόδους των ανέμων, επιτρέποντας παράλληλα μια ελεύθερη θέα προς τα έξω. Το εξωτερικό περίβλημα είναι στην πραγματικότητα μια γεωμετρική υπέρθεση ενός κώνου που εγγράφεται σε κύλινδρο, δημιουργώντας ένα περίπατο γύρω από το κύκλωμα του σταδίου, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, με τη γωνία της ανόδου προσόψεων να αλλάζει, όσο προχωρούμε. Το νέο γήπεδο με τους περιβάλλοντες χώρους πρασίνου για σπορ, αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες και κοινωνικές χρήσεις θα αναπτυχθεί στο επίκεντρο μιας ελκυστικής αστικής περιοχής και να καθιερωθεί ως ένας υψηλής ποιότητας χώρος για αθλητικές εκδηλώσεις στη Νότια Αφρική.
Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/739
Port Elizabeth:
Στάδιο Nelson Mandela
Αρχιτέκτονες: Architectural Design Associates, Dominic Bonnesse Architects
Η ορογή του στάδιο έχει μία εντυπωσιακή, μοναδική δομή και καταπληκτική θέα, προς τη λίμνη North End. Δεν υπάρχουν πολλά γήπεδα στον κόσμο που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με θέα μια λίμνη και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σταδίου, εκτός από την εντυπωσιακή του σχεδίαση. Το υλικό της οροφής του σταδίου αποτελείται από ένα συνδυασμό επένδυσης από αλουμίνιο, με μια μεμβράνη που ονομάζεται PTFE (polytetraflurethylene), το οποίο είναι μια υπερκατασκευή από χάλυβα καλυμμένο από ύφασμα υαλοβάμβακα. Το συνολικό μήκος των πασσάλων που εγκαταστάθηκε είναι 21 000m και των υλικών εκσκαφής είναι 138 000m3.
Το κτίριο έχει περίπου 40 μέτρα ύψος και αποτελείται από έξι επίπεδα, στη δυτική πλευρά και από πέντε επίπεδα στη βόρεια, νότια και ανατολική πλευρά. Όλες οι πτυχές του έργου έχουν υπολογιστεί με βάση την ενεργειακή απόδοση, ως βασικό στοιχείο. Αυτές περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης του κτιρίου, καθώς και τον έλεγχο της θερμοκρασίας και τους μειωμένους συντελεστές της ενεργειακής κατανάλωσης. Το κυρίως γήπεδο είναι φυσικό χόρτο ενώ εξωτερικά ,οι γύρω περιοχές ,αποτελούνται από τεχνητό χλοοτάπητα.
Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/742
Polokwane:
Στάδιο Peter Mokaba
Αρχιτέκτονες: Prism Architects
Η αρχική επιθυμία του δήμου του Polokwane ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο η υφιστάμενο παλιό Στάδιο Peter Mokaba, με την περιορισμένη χωρητικότητά της θα μπορούσε να επεκταθεί και να κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο με επιπλέον εγκαταστάσεις, ή εναλλακτικά το νέο γήπεδο να κατασκευαστεί πάνω στο παλιό Peter Mokaba και η παλιά εγκατάσταση να κατεδαφιστεί τελείως. Η τελική απόφαση ήταν ότι το υφιστάμενο στάδιο Peter Mokaba με την αθλητική διαδρομή του θα παραμείνει ανέπαφη, ενώ ένα νέο γήπεδο 45.000 θέσεων θα κατασκευαστεί δίπλα στην υπάρχουσα δομή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FIFA. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας ισχυρός κόμβος στήριξης του αθλητισμού για τη διασφάλιση του Polokwane ως αθλητική πρωτεύουσα της επαρχίας του Limpopo. Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός, η προσέγγιση ήταν τι θα κάνει το νέο γήπεδο να ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, αλλά την ίδια στιγμή, να είναι μοναδικό και ανάλογο της γύρω περιοχής, του θαμνώδους βοσκοτόπου. Ως εκ τούτου η απόφαση επηρεάστηκε από το σήμα κατατεθέν της επαρχίας, το δέντρο Baobab, και αυτό έγινε προσομοίωση στις δομές υποστήριξης της οροφής. Επιπλέον, αν και όλοι θεωρούν ότι το η περιοχή να είναι επίπεδη, η πόλη περιβάλλεται από μερικά όμορφα χαμηλά οροσειρές και αυτό μαζί με τους διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων σε γήινες αποχρώσεις, και ανάλογα με τις γωνίες του ηλιακού φωτός, έχουν όλα ληφθεί υπ' όψιν στη διαμόρφωση.
Rustenburg:
Στάδιο Royal Bafokeng
Αρχιτέκτονες: BSP Architects
Αντανακλώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του, με τη μορφή της σέλας, το στάδιο Royal Bafokeng καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Μετά το 1995, το ράγκμπι γήπεδο αναμένεται να αγκαλιάσει περισσότερο το έργο αυτό, αφού θα είναι ένα από τα δέκα στάδια που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου FIFA 2010.
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Bafokeng Plaza έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει ως εμπορικό συγκρότημα, αλλά με αυστηρές συνθήκες συνεργασία που συμμορφώνονται με τις συμφωνίες της FIFA και της πόλης υποδοχής. Η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων παραμένει υπό τον δήμο Bafokeng που έχουν κρατήσει αυτό το γήπεδο σε πολύ καλή λύση.
Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/768
Nelspruit:
Στάδιο Mbombela
Αρχιτέκτονες: RL Architects
Αντιμέτωποι με μία αυστηρή και αμετακίνητη προθεσμία παράδοσης, τη ραγδαία αύξηση των τιμών των υλικών και το σκληρό ανταγωνισμό για τις υπηρεσίες ειδικευμένων αναδόχων κατασκευής, η Mott MacDonald (κατασκευάστρια εταιρία) ανταποκρίθηκε με το σχεδιασμό μιας στέγης για το στάδιο, που θέτει τα διεθνή πρότυπα για το βάρος και την αποδοτικότητα του κόστους, και είναι πολύ απλό να οικοδομηθεί. Την ίδια στιγμή, η οροφή - το οπτικά κυρίαρχο στοιχείο του σταδίου - είναι εικονική και κατάλληλη για τον καθορισμό του σταδίου στην άκρη του παγκοσμίου φήμης Kruger National Park: οι διαρθρωτικοί ιστοί του είναι εμπνευσμένοι από καμηλοπαρδάλεις.
Pretoria:
Στάδιο Loftus Versfeld
Αρχιτέκτονας: Ingplan Africa
Οι ανακαινίσεις στο γήπεδο της Loftus Versfeld, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πρετόρια, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007. Η πλειοψηφία των εργασιών στο γήπεδο ήταν προς τη Δυτική πτέρυγα την οποία αναβαθμίσαν και αύξησαν τη χωρητικότητα της, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θεατών σε 50.000. Έδρα για να την επιτυχημένη ομάδα ράγκμπι της Blue Bulls, καθώς και έχοντας φιλοξενήσει πάρα πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις του πρωταθλήματος Premier Soccer League είναι μάλλον απίθανο το στάδιο Loftus Versfeld να μείνει ανεκμετάλλευτο μόλις το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010 ολοκληρωθούν.
Bloemfontein:
Στάδιο Free State
Αρχιτέκτονες: ACG Architects
Το στάδιο Free State, γνωστό και ως Vodacom Park, είναι τοποθετημένο στην πόλη Bloemfontein, στη Νότια Αφρική. Το στάδιο χτίστηκε το 1995 και εγκαινιάστηκε την ίδια χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι. Για το Παγκόσμιο κύπελλο FIFA 2010 το στάδιο αναβαθμίστηκε και η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 48.000 θέσεις.
Πληροφορίες:http://www.architravel.com/architravel/news/44
Εκ μέρους του ArchiTeam,
Eleni Loukidou
Alexios Vandoros (advisor)
Κείμενα και φωτογραφίες:
Architects' websites
World cup 2010 official website
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Παναθηναϊκό Στάδιο ( 02 Ιανουάριος, 2003 )
- Ολυμπιακό Στάδιο ( 12 Ιούνιος, 2003 )
- Ενας μάγκας στον Βοτανικό ( 27 Μάρτιος, 2009 )
- YΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (Μέρος Β) ( 21 Νοέμβριος, 2009 )
- ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ( 25 Σεπτέμβριος, 2007 )
- Σκι–αγραφώντας -ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ στη ΖΗΡΙΑ ( 16 Μάρτιος, 2008 )
- Μητροπολιτικό Πάρκο και αυτοκινητοδρόμιο F1 στο Ελληνικό. ( 17 Νοέμβριος, 2009 )
- Κολυμβητήριο με ανοιγόμενη οροφή στον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης ( 07 Δεκέμβριος, 2011 )
- (106) Live in a Stadium ( 18 Απρίλιος, 2010 )
- Euro 2008 - Τα γήπεδα ( 11 Ιούνιος, 2008 )
- Μεσογειακοί Αγώνες και γήπεδα του γκολφ για αναβάθμιση? ( 30 Νοέμβριος, 2007 )
- (135) F1 Circuit ( 28 Νοέμβριος, 2010 )
- (146) Κλειστό αθλητικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη ( 12 Ιανουάριος, 2011 )
- (160) Στάδιο στην περιοχή του ελληνικού ( 06 Φεβρουάριος, 2011 )
- (197) Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών ( 08 Μάρτιος, 2011 )
- (228) Διαμορφώσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις στον ποταμό Άραχθο ( 21 Σεπτέμβριος, 2012 )
- (229) Megara F1 Circuit ( 03 Απρίλιος, 2011 )
- (251) Πίστα προδιαγραφών F1 ( 24 Απρίλιος, 2011 )
- London 2012 Basketball Arena ( 20 Αύγουστος, 2011 )
- (163.11) Μεταβλητό πάρκο ακραίων αθλημάτων ( 03 Απρίλιος, 2012 )
- (102.12) Serres Racing Cirquit ( 01 Σεπτέμβριος, 2012 )
- (126.12) Οικισμός και Αθλητικό κέντρο για Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες ( 09 Φεβρουάριος, 2013 )
- K-Pilates Studio ( 13 Μάιος, 2013 )
- (124.13) Οικοτουριστικό θέρετρο - εγκαταστάσεις θαλάσσιου πάρκου στη νήσο "Κέλυφο" στη Χαλκιδική ( 17 Ιανουάριος, 2014 )
- (144.13) AUTOPOLIS ( 13 Μάρτιος, 2014 )
- 107.14 ΑΛΚΥΩΝ. Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας ( 20 Αύγουστος, 2014 )
- 137.14 Ο ιππόδρομος ως χώρος ψυχαγωγίας ( 06 Φεβρουάριος, 2015 )