ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
21 Φεβρουάριος, 2008
«Εφυγε» ο ευπατρίδης της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας
Ο Γιάννης Καλαντίδης, ο ευπατρίδης της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 73 ετών, προδομένος από την καρδιά του.
Στενός συνεργάτης του Αντώνη Τρίτση, ήταν σταθερά στο πλευρό του ως γενικός γραμματέας στο τότε υπουργείο ΧΟΠ (1981-84) και στην ουσία μαζί έγραψαν «ιστορία» στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, θεσμοθετώντας γενναίες παρεμβάσεις για την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική, οραματιζόμενοι το τραμ σε εποχές που φαινόταν ουτοπία.
Ως πρόεδρος της ΔΕΠΟΣ, στη χρυσή εποχή του φορέα (1985-89), υλοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, με πιο σημαντικές την ανάπλαση του Αρσακείου για τη στέγαση του ΣτΕ. Την περίοδο 1991-92 ήταν και πάλι στο πλευρό του Αντώνη Τρίτση κατά τη σύντομη θητεία του στο Δήμο Αθηναίων. Κατά την πρωθυπουργία Σημίτη διετέλεσε σύμβουλός του σε θέματα ποιότητας ζωής (1995-96).
Εργο ζωής ήταν η υλοποίηση των οραμάτων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας, με σημείο αναφοράς την υποδειγματική πεζοδρόμηση του άξονα Δ. Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου. Ηταν ο πρώτος (1997-2004) πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ), που είχε επίσης την ευθύνη για την ανάπλαση των πλατειών του κέντρου (Ομόνοια, Σύνταγμα, Μοναστηράκι), τη διαμόρφωση της οδού Αδριανού και του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς που έβγαλε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη κατά τη σύνοδο κορυφής (2003). Με δική του επιμονή απαλλοτριώθηκε ο χώρος της κορεάτικης αγοράς, στη συμβολή της Ερμού με την Πειραιώς, που συμπληρώνει τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Ο μεγάλος του άθλος ήταν η «αποκαθήλωση» των διαφημιστικών πινακίδων από τις όψεις και τις ταράτσες των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο. Με συστηματική δουλειά και χωρίς να υπολογίσει τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, πέτυχε να κατέβουν πάνω από 5.000 ταμπέλες και να ευπρεπιστεί η πρωτεύουσα εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η δημόσια πορεία του ήταν το επιστέγασμα των σπουδών αλλά κυρίως η αγάπη του για την αρχιτεκτονική και η βαθιά γνώση της ιστορίας της πρωτεύουσας. Από την εποχή που ήταν φοιτητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου εργάστηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ ως ελεύθερος επαγγελματίας πήρε μέρος σε σημαντικά αρχιτεκτονικά προγράμματα, με σπουδαιότερο αυτό του ΟΛΠ. Πίστευε ακράδαντα στην αναγκαιότητα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάδειξη της ταυτότητα μιας πόλης. Δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στην πρωτεύουσα ήταν το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών που του απένειμε ο δήμος, καθώς και η τιμητική διάκριση που έλαβε από τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου. Η κηδεία του έγινε χθες σε στενό οικογενειακό κύκλο.
ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
(με την ευγενική παραχώρηση της συγγραφέως)