ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

30 Οκτώβριος, 2012

"Έφυγε" o ζωγράφος Θωμάς Λυκούδης

Καλλιτέχνης γνήσιος, μακριά από "κινήσεις και ομιλίες", εκφραζόταν και μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής, ενάντια σε μιαν αντικειμενική πραγματικότητα που ανελέητα τον τυραννούσε.

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 26 Οκτωβρίου ο ζωγράφος Θωμάς Λυκούδης και κηδεύτηκε χθες (29/10/12)  στο τρίτο νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Θωμάς Λυκούδης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 26 Οκτωβρίου 1946. Γόνος γνωστής οικογένειας -ο πατέρας του είχε μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο- ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με την οικογενειακή επιχείρηση, κάτι όμως που δεν εξέφραζε τον ανήσυχο και ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Στα 25 του χρόνια, περίπου, έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε σε σχολή καλών τεχνών. Έζησε εκεί αρκετά χρόνια και αργότερα στο Παρίσι. Υπήρξε φίλος με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνος Λοῒζος κ.ά. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και με το τραγούδι.

Είχε πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και είχε λάβει μέρος σε ομαδικές. Για βιοποριστικούς λόγους, εργαζόταν ως γραφίστας, εδώ και αρκετά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό, μέσα από πολλές αντιξοότητες, ετοίμαζε τη νέα εικαστική δουλειά του, με τη σκέψη μιας ατομικής έκθεσης.

Είχε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αλεξάνδρα.

Η φίλη του, ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη, μιλάει γι'αυτόν, με λόγια καρδιάς:
«Από τους τελευταίους των ρομαντικών, αναζητούσε "άρωμα των υακίνθων" σε παιδικά τετράδια»

Καλλιτέχνης γνήσιος, μακριά από "κινήσεις και ομιλίες", εκφραζόταν και μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής, ενάντια σε μιαν αντικειμενική πραγματικότητα που ανελέητα τον τυραννούσε.

"Πέρασε στην απέναντι όχθη
με "μια φούχτα κόκκινα κεράσια"
Ώρα έξι το απόγευμα.
Σε έναν σταθμό τραίνων.
Για να προλάβει την πανσέληνο
και να ταξιδέψει μαζί της
στην γιορτή των γενεθλίων του.
«Βαθιά πληγή εκείνα που αγαπάμε..."


 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital