ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
22 Ιανουάριος, 2016
Αναγόρευση του Χρήστου Αθανασόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα
Τελετή Αναγόρευσης του Δρ Αρχιτέκτονα Mηχανικού - Καθηγητή Δ.Π.Θ. κ. Χρήστου Γ. Αθανασόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. (25 Φεβρουαρίου 2016)
Οικιστικό Συγκρότημα / Γειτονιά, Οικιστική Μονάδα Κομοτηνής [ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ], Ο.Τ. 3, αρχ. Χρήστος Αθανασόπουλος, 1980-84.
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, η Τελετή Αναγόρευσης του Δρ Αρχιτέκτονα Mηχανικού - Καθηγητή Δ.Π.Θ. κ. Χρήστου Γ. Αθανασόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Ο Χρήστος Αθανασόπουλος, παράλληλα με την πολυεπίπεδη επαγγελματική του δραστηριότητα ως αρχιτέκτων μηχανικός (ειδικευμένος στην αρχιτεκτονική των θεατρικών χώρων), προσέφερε επί σειρά ετών (1977-2005) και από πολλές θέσεις τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Ως Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ως Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ως Πρύτανης και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου και, κυρίως, ως ο εισηγητής, ιδρυτής, πρώτος Πρόεδρος και Καθηγητής Οικοδομικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (έναρξη λειτουργίας το 1999), το οποίο σήμερα τον τιμά για την πλούσια συνεισφορά του στα πεδία της αρχιτεκτονικής εφαρμογής, έρευνας και εκπαίδευσης.
Τον τιμώμενο θα προσφωνήσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Α. Καραμπίνης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής κ. Χ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καθηγητής κ. Π. Κόκκορης.
Τον Έπαινο του τιμώμενου, με αναφορά στο ευρύ έργο του, θα εκφωνήσει η Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κα Ε. Αμερικάνου.
Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ., τηλ. 25410 79350
(Αριστερά) Κτίριο Γραφείων, N. Σμύρνη, αρχ. Χρήστος Αθανασόπουλος, 1974-76, (Δεξιά) Κτίριο Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. (Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης).
Πολεμικό και Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα, αρχ. Χρήστος Αθανασόπουλος, Έπαινος σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, 1968.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας το 1938. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1961). Μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας στο Παρίσι (1961-62). Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1975), Θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Προβλήματα στις Εξελίξεις του Σύγχρονου Θεάτρου».
Βοηθός και, στη συνέχεια, Επιμελητής της Έδρας Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων-Ειδικής Κτιριολογίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., μετά από πρόσκληση του Καθηγητή Ι. Δεσποτόπουλου (1962-66). Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικοδομικής (1977-2005). Διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου, Προσωρινός Κοσμήτορας-Επόπτης της Πολυτεχνικής Σχολής (1977-79), Αντιπρύτανης (1979-80), Πρύτανης (1980-81) και Προπρύτανης (1981-82) του Δ.Π.Θ., καθώς και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία Κύπρου (2008-10). Υπεύθυνος του έργου ίδρυσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. (1999), πρώτος Πρόεδρός του και Καθηγητής Οικοδομικής (1999-2005), προώθησε και στήριξε αποφασιστικά τη λειτουργία του Τμήματος, θέτοντας τις βάσεις για την εξέλιξή του.
Δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων, εισηγήσεων ή ειδικών μαθημάτων σε πανεπιστημιακά ή κοινωνικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επισκέφθηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολλές χώρες, όπου συνεργάστηκε με σημαντικούς αρχιτέκτονες και καθηγητές αρχιτεκτονικής. Σε ερευνητικό-επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο στράφηκε σε θέματα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική σύνθεση και την κατασκευή κτιρίων. Ειδικότερα, ασχολήθηκε με τις εξελίξεις του θεατρικού χώρου και των μεγάλων, πολλαπλών χρήσεων, χώρων συνάθροισης κοινού, τη σύνθεση κτιρίων στο πλαίσιο μιας οργανωμένης ή/και βιομηχανοποιημένης δόμησης, την έρευνα συστημάτων δομής, βελτιστοποίησης μεθόδων κατασκευής και αρχών-κανονισμών προστασίας κτιριακών έργων, καθώς και με την αναστήλωση, αποκατάσταση, συντήρηση και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων. Έχει πραγματοποιήσει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διαθέτει εκτεταμένο, πολυεπίπεδο και υψηλής ποιότητας αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό έργο, το οποίο εγγράφεται σε μια ιδιαίτερα γόνιμη πτυχή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, που χαρακτηρίζεται από τη σχέση της με τον τόπο, αλλά και με τα διεθνή ρεύματα. Επιπροσθέτως, το έργο αυτό, σε μεγάλο βαθμό, συνδέεται με το θεωρητικό και διδακτικό του έργο. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει μελετήσει, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες, μεγάλο αριθμό κτιριακών έργων, πολλά από τα οποία έχουν κατασκευασθεί, ενώ μελέτες και υλοποιημένα έργα του έχουν παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικά έντυπα και εκθέσεις. Το ευρύ αρχιτεκτονικό του έργο, μελετημένο ή/και πραγματοποιημένο, περιλαμβάνει: κτίρια κατοικιών-οικιστικά συγκροτήματα, κτίρια γραφείων, σχολικά συγκροτήματα, κτίρια πολιτισμού (μουσεία, θέατρα, συνεδριακά κέντρα, κέντρα τεχνών), ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εργοστάσια, σταθμούς αυτοκινήτων κ.ά. Επιπλέον, έχει εκπονήσει πολεοδομικές μελέτες, καθώς και μελέτες αποκατάστασης κτιρίων και διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων.
Οργάνωσε και διηύθυνε μεγάλα εργοτάξια δημοσίων έργων, ενώ είχε την ευθύνη οργάνωσης, προγραμματισμού και υλοποίησης ειδικών τεχνικών έργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπήρξε Μέλος ή Πρόεδρος σε Κριτικές Επιτροπές Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και επανειλημμένα προσέφερε τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος, Μέλος ή Σύμβουλος σε Επιστημονικές Επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Δήμων.
Για το αρχιτεκτονικό, συγγραφικό και εν γένει επιστημονικό έργο του καταγράφονται πολλές ειδικές αναφορές, σχόλια και κριτικές τρίτων, Ελλήνων και ξένων, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, συγγράμματα, ειδικές εκδόσεις κ.λπ.
(Αριστερά) Εξώφυλλο βιβλίου, έκδοση 1983, (Δεξιά) Εξώφυλλο βιβλίου, 7 εκδόσεις: 1977-2007.