ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

27 Ιούλιος, 2013

Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις για καλύτερη πόλη με αμφίβολη υλοποίηση

Ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις με στόχο να αλλάξει η μορφή της πόλης, κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, βασιζόμενη σε ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις με στόχο να αλλάξει η μορφή της πόλης, να υπάρξει διαδημοτική διασύνδεση και να βελτιωθούν οι συνθήκες κατοίκησης του αστικού χώρου σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, βασιζόμενη σε ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της έρευνας ανέρχεται σε 258.300 ευρώ και το σχετικό κονδύλι πρόκειται να αντληθεί από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων 2012 της Περιφέρειας. Αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν τελικά κάποτε εφαρμοστούν οι προτάσεις των επιστημόνων ή παραμείνουν κενό γράμμα, τη στιγμή μάλιστα που το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την έρευνα θα έχει ήδη καταβληθεί.

Επικεφαλής της πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας είναι οι καθηγητές: Γ. Παρμενίδης, Γ. Πολύζος, Π. Τουρνικιώτης, Δ. Μέλισσας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται η μετατροπή της Συγγρού από αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας σε αστική λεωφόρο που θα συνδέει τους δήμους εκατέρωθεν, η μετατροπή της Ιεράς Οδού σε αστική λεωφόρο διασύνδεσης του νοτιοδυτικού τμήματος της πρωτεύουσας με το Περιστέρι και το Αιγάλεω, με ταυτόχρονη ανάδειξη του διαχρονικού πολιτιστικού χαρακτήρα του άξονα και αναβάθμιση του Ελαιώνα και του Βοτανικού. Σχεδιάζεται, τέλος, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου πέριξ του σταθμού Λαρίσης μέσω και της ανάδειξης των λόφων Ιππίου Κολωνού και Σκουζέ και τη διασύνδεσή τους με πολιτιστικές ιστορικές διαδρομές.

Στο ερώτημα αν όλες αυτές οι ωραίες ιδέες γίνουν κάποτε πράξη, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Αννα Παπαδημητρίου απαντά: «Η Περιφέρεια προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους ώστε να μπορεί να προσφέρει έργο».

Ο σχεδιασμός δίνει έμφαση σε εργαλεία-«κλειδιά» για την αστική ανασυγκρότηση, με τη δημιουργία δικτύου «πράσινων» διαδρομών που θα ξεκινούν από τους ορεινούς όγκους του λεκανοπεδίου Αττικής προκειμένου να βοηθηθούν οι αέριες μάζες να κινηθούν προς την πόλη μειώνοντας τη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα προβλέπεται η ενίσχυση πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα συνδέουν κομβικά σημεία πολιτισμού με μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Ολα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα μητροπολιτικά και δημοτικά πάρκα, θα διαπλατύνουμε πεζόδρομους σε βάρος σταθμευμένων αυτοκινήτων και θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς» τονίζει ο κ. Γ. Πολύζος, αρχιτέκτων πολεοδόμος στο ΕΜΠ.

enet.gr

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital