ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

02 Ιανουάριος, 2014

Πνοή ζωής σε έξι γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Οι σχετικές μελέτες διακρίθηκαν με εύφημες μνείες στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, τον οποίο προκήρυξαν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Η ανάδειξη της δημοτικής αγοράς Βαρδαρίου, η ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Άνω Πόλης, καθώς και η αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης είναι μόνον ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν πλέον στα χέρια τους ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι σχετικές μελέτες διακρίθηκαν με εύφημες μνείες στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, τον οποίο προκήρυξαν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Η αναγέννηση της γειτονιάς και η ανάκτηση του δημόσιου χώρου είναι τα πρώτα βήματα για να δώσουμε ζωή στην πόλη», σχολιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

1. Μεταμορφώνεται η αγορά Βαρδαρίου
Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της αγοράς Βαρδαρίου, αλλά και στην ανάδειξη των δυτικών τειχών της πόλης, επικεντρώνεται η μελέτη των Δημήτρη Ραΐδη, Αλέξανδρου Κουλουκούρη και Γιώτας Καπλάνη. Οι μελετητές στη θέση της «παρωχημένης» -όπως τη χαρακτηρίζουν- αγοράς προτείνουν νέες αυτόνομες κατασκευές με πρωτοποριακή μορφή, οι οποίες θα είναι ενεργειακά αυτόνομες με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η νέα αγορά, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, θα είναι σχεδιασμένη με οικολογικό, πιλοτικό και καινοτόμο χαρακτήρα. Προβλέπονται ακόμη χώροι στάθμευσης και επιβίβασης - αποβίβασης, όπως και σημεία στάσεων, ανάπαυσης, θέασης, αλλά και φωτογράφησης.

2. Χώρος ελεύθερης έκφρασης στην Άνω Πόλη
Σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας προτείνεται να αναδειχθεί η έκταση ανάμεσα στον πεζόδρομο της Ιωλκού και στην οδό Καλλιόπης, στην Άνω Πόλη, η οποία -αν και είναι χαρακτηρισμένη ως παιδική χαρά- έχει μετατραπεί πλέον σε έναν απέραντο πάρκινγκ. Η αρχιτέκτονας Ειρήνη Λίμου έχει επιλέξει ως κεντρικό στοιχείο της πρότασής της για την παιδική χαρά ένα δέντρο από μεταλλικό σκελετό, το οποίο συντίθεται από γεωμετρικά σχήματα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας. Τμήματα του δέντρου αυτού απομονώνονται, ώστε να αποτελέσουν φωτιστικά ή και κολόνες του στεγάστρου, το οποίο προτείνεται να τοποθετηθεί επάνω από τον χώρο της παιδικής χαράς. Το στέγαστρο αυτό θα έχει τη μορφή πέργκολας, που θα φωτίζεται το βράδυ, ενώ επάνω σε αυτό θα στηρίζονται και οι κούνιες για τα παιδιά.

3. Ανοιχτή πλατεία στη Μαρτίου
Η δημιουργία μιας ανοιχτής πλατείας, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών κάθε ηλικίας που διαμένουν σ' αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά, κατέχει κεντρική θέση στη μελέτη των Κατερίνας Ζαχαριάδου και Μαρίας Ηλιάδου για την αξιοποίηση δύο οικοπέδων που έρχονται σε επαφή με τον άξονα της 25ης Μαρτίου. «Το δάπεδο βάφεται και με έναν απλό και οικονομικό τρόπο ζωντανεύει και αναβαθμίζεται αισθητικά», περιγράφουν οι μελετήτριες του έργου, τονίζοντας ότι «στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ποικίλων χρήσεων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κοινωνικοποιούνται, να συνδιαλέγονται, να επικοινωνούν». Μεταξύ των άλλων προτείνονται χώροι παιχνιδιού, καθιστικά, ράμπα για σκέιτ, αλλά και ειδική επιφάνεια για την ανάπτυξη μιας ανοιχτής αγοράς. Επίσης, τοποθετούνται σημεία ασύρματου δικτύου και ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφοριών στις εισόδους της πλατείας.

4. Ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα
Η ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα αυτής της γραφικής γειτονιάς, ώστε να καταστεί ελκυστική η ιδέα της βόλτας στα σοκάκια της Άνω Πόλης, είναι η βασική πρόταση που διατυπώνεται από τους αρχιτέκτονες Θωμά Δαλαμπούρα και Παναγιώτα Στεργίου. Οι ίδιοι επικεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία με θέα, τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στη Δημητρίου Πολιορκητού, στη Συρακουσών και στη Δωδώνης. «Πρόθεση μέσω των επεμβάσεων είναι να δημιουργηθούν σύγχρονοι και ικανοποιητικού μεγέθους δημόσιοι υπαίθριοι χώροι, ικανοί να ξαναδώσουν ζωή στο υφιστάμενο αδιάφορο αστικό τοπίο», σημειώνουν οι μελετητές, τονίζοντας ότι βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε ακόμη «η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του χώρου και η αναβάθμιση της οπτικής εμπειρίας των χρηστών του».

5. «Ζωή» στην περιοχή της Καπετάν Άγρα
«Ζωή» σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης επιθυμούν να δώσουν οι αρχιτεκτόνισσες Χριστίνα Αμπατζίδου και Τερέζα Παπαχρήστου, οι οποίες μελέτησαν τον άξονα της Καπετάν Άγρα, που γειτνιάζει με τον σιδηροδρομικό σταθμό και τη δυτική είσοδο. Οι μελετήτριες προτείνουν μεταξύ των άλλων τη διαμόρφωση μιας στεγασμένης διαδρομής, που θα λειτουργεί και σαν παρατηρητήριο, επί του βυζαντινού τείχους. Ακόμη, έχουν σχεδιάσει μια κλιμακωτή εξέδρα-πλατεία, που θα φιλοξενεί χώρους συνάντησης, στάθμευσης και παιχνιδιού. Επί της οδού Καπετάν Άγρα προτείνεται να διαμορφωθεί ένας κοινοτικός λαχανόκηπος, ενώ στην οδό Γαλατηνής θα δημιουργηθεί ένας αστικός δενδρώνας ως χώρος ανάπαυσης.

6. Δίκτυο πεζοδρόμων στη Γαμβέτα
Τη συνένωση των υφιστάμενων πάρκων με την παράλληλη εφαρμογή πεζοδρομήσεων σε διάφορους δρόμους, όπως η Μορφέως, η Τομπάζη και η Δουσμάνη, προτείνει ο αρχιτέκτονας Βασίλης Παπακωνσταντίνου για την αναβάθμιση της περιοχής της Γαμβέτα. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της μελέτης του κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν οι περιοχές μεταξύ Γαμβέτα - Μητροπούλου - Κωνσταντινουπόλεως - Μπότσαρη και Μπότσαρη - Καραμανλή - Αρτέμιδος. Η πρόταση, όπως αναφέρει ο μελετητής, «συμπεριλαμβάνει ένα δίκτυο προσωρινών κατασκευών, διάσπαρτων κατά μήκος της διαδρομής, που μπορεί να είναι αστικά θερμοκήπια, εργαστήρια κηπευτικής, χώροι συνάντησης και δικτύωσης και γενικότερα χώροι όπου ο χρήστης μπορεί να ασχολείται με τον δημόσιο χώρο».

makthes.gr

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital