ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
05 Δεκέμβριος, 2013
Συνέντευξη Πρ.Νικηφορίδη
Ο Πρ.Νικηφορίδης κάνει μία αναδρομή στα 12 χρόνια που χρειάστηκαν προκειμένου η μελέτη που εκπόνησε μαζί με τον Μπερνάρ Κουόμο να υλοποιηθεί, αλλάζοντας το θαλάσσιο μέτωπο της συμπρωτεύουσας
«Έκοψε και έραψε» την εικόνα που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη, το παραλιακό της μέτωπο, χωρίς ποτέ του να ξεχνά ότι βασική πρωταγωνίστρια είναι πάντα η θάλασσα.
Χρησιμοποιώντας λίγα υλικά και επιλέγοντας τη λιτότητα που αναδεικνύει τον ανοιχτό ορίζοντα της πόλης, ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, σε συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουόμο (Bernard Cuomo), παρέδωσαν πριν από από λίγες μέρες στους Θεσσαλονικείς το τελευταίο κομμάτι της αναπλασμένης παραλίας.
«Επιλέξαμε να είμαστε απλοί, χωρίς... φλυαρίες. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ανταγωνισθεί την εικόνα της θάλασσας» λέει ο κ. Νικηφορίδης.
Καθισμένος σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της παραλίας, μπροστά από το Μακεδονία Παλάς, με το μισοφέγγαρο του εικαστικού καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη σχεδόν να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα και με θέα τις εμβληματικές ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, ο κ. Νικηφορίδης εξηγεί τον τρόπο που επανατοποθετήθηκαν τα έργα.
«Το γλυπτό του Βασιλειάδη τοποθετήθηκε στην άκρη της ξύλινης εξέδρας που δημιουργήσαμε και οι ομπρέλες σε ένα σημείο που μπορεί πλέον να τις δει περισσότερος κόσμος από πολλές γωνίες. Φωτίστηκαν δε, καλύτερα αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς το έργο και δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι καινούργιο, ότι δεν υπήρχε πριν» αναφέρει ο αρχιτέκτονας.
Από το 2001 που ανέλαβε, ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, την υλοποίηση του έργου, μέχρι τώρα, 12 χρόνια μετά, με την παράδοσή του, ο κ. Νικηφορίδης πέρασε από πολλές «φουρτούνες», από δυσαρεστημένους περίοικους, από προβλήματα στη ροή χρηματοδότησης, από ενστάσεις, μέχρι και προσφυγές στο ΣτΕ.
«Όταν κάτι υλοποιείται και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, δημιουργούνται αντιδράσεις. Πιστεύω, όμως, ότι πλέον εξαλείφθηκαν με την παράδοση του έργου» τονίζει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπολείπονται ακόμη κάποιες εργασίες που αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2014.
Για τον κ. Νικηφορίδη, η πρόκληση ήταν η καλύτερη ανάδειξη του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος της παραλίας, που είναι ο ανοιχτός ορίζοντας. Ως κατεξοχήν χώρος περιπάτου, δημιουργήθηκαν μεγάλα πλακόστρωτα και κήποι αλλά και μία αλέα με δέντρα ώστε να υπάρχει ένα προστατευμένο περιβάλλον για τους περιπατητές κατά τους θερινούς μήνες.
Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν η εικόνα της παραλίας το βράδυ αφού το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα των φωτιστικών κέρδισε τις εντυπώσεις και τα περισσότερα φωτογραφικά «κλικ».
«Θέλαμε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σ' αυτό που φωτίζεται και αυτό που φωτίζει και επιπλέον, να δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στους περιπατητές» εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης. Γι' αυτόν πλέον, το ζητούμενο είναι η προστασία του έργου,με την ανάληψη δραστικού ρόλου από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη συμβολή όλων των κατοίκων, οι οποίοι οφείλουν να προστατέψουν την παραλία, ενώ ήδη για το σκοπό αυτόν, έχει συσταθεί Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας.
«Ο προσανατολισμός του αρχιτεκτονικού μας γραφείου, άλλωστε, είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και η οικειοποίησή του. Ο πολίτης πρέπει να νοιώθει τον δημόσιο χώρο σαν το σπίτι του, να τον 'αγκαλιάζει' και να βοηθάει στην αναβάθμισή του» σημειώνει.
Πάντως, δώδεκα χρόνια μετά τη μελέτη του για τη νέα παραλία, ο κ. Νικηφορίδης αναφέρει ότι αν την αναλάμβανε τώρα, θα χρησιμοποιούσε περισσότερα στοιχεία εξοικονόμησης ενέργειας καθώς μία δεκαετία πριν, δεν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ώστε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στον φωτισμό.
«Εκείνο που θα πρότεινα σίγουρα, αν αναλάμβανα τώρα το έργο, είναι να δημιουργηθούν 2-3 πισίνες ώστε να κολυμπάει ο κόσμος δίπλα στην παραλία» καταλήγει, με τη ρηξικέλευθη πρότασή του, ο αρχιτέκτονας της παραλίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας Νίκης της Κοζάνης ( 23 Ιούλιος, 2011 )
- Θεσσαλονίκη: «Ποδαρικό» στη Νέα Παραλία την 1η Δεκεμβρίου ( 26 Νοέμβριος, 2013 )