ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πύργος Πειραιά 2010. Συνεντεύξεις με τους διακριθέντες

26 Ιούλιος, 2010

Πύργος Πειραιά 2010. Συνεντεύξεις με τους διακριθέντες

Σας παρουσιάζουμε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι διακριθέντες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Πύργος Πειραιά στο GRATV

by Gratv

English version

1ο Βραβείο - Matthias Hollwich, SBA and Marc Kushner, AIA. Πληροφορίες >>> 


Windscraper

Από το 2002 που χρησιμοποιήθηκε το πρώτο σύστημα κλιματισμού, ο εσωτερικός μας χώρος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον έξω κόσμο. Παρόλο που αυτό συχνά αποκαλείται «επαρκές», τα «στεγανά» κτήρια μας απομονώνουν εντελώς από τον έξω κόσμο, οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και ρύπανση και αποτελούν βασικό παράγοντα της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης. Για να σωθούμε από την άμεση οικολογική καταστροφή, οι στρατηγικές ενεργειακής επάρκειας και η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πέρα από τη διατήρηση: χρειαζόμαστε κτήρια που αντλούν ενέργεια από το περιβάλλον και συνδυάζουν την λειτουργία τους με τις φυσικές δυνάμεις.

Σαν κεντρική ιδέα, στο το κτήριο προστέθηκε ένα επιπλέον στρώμα ειδικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια και εξυπηρετεί τρεις βασικούς σκοπούς.
Πρώτον, μετατρέπει την ενέργεια του αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μια πρόσοψη τύπου ανεμόμυλου. Ηλεκτροκίνητες προεξοχές και υποδοχείς ανέμου που θυμίζουν τεχνητά φύλλα τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη. Μια απεικόνιση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι εμπνευσμένη από την έρευνα και ανάπτυξη της εταιρίας Seabased Inc. Στο σουηδικό πάρκο κυματικής ενέργειας, η εταιρεία χρησιμοποίησε παρόμοια τεχνολογία μετατροπής της κίνησης των κυμάτων σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Δεύτερον, η πρόσοψη λειτουργεί φυσικό στέγαστρο - δέντρο, δημιουργώντας καταπραϋντικούς ήχους καθώς κινούνται τα τεχνητή φύλλα, επανασυνδέοντας τους χρήστες του κτηρίου με το φυσικό περιβάλλον και προσφέροντας ένα νέο είδος φυσικής εμπειρίας σε τέτοιο ύψος. Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι χρήστες ενός κτηρίου έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κλιματική δυσφορία και μειώνεται αποτελεσματικά η ανάγκη για υπερβολική ψύξη και θέρμανση.
Τέλος, τα τεχνητά φύλλα λειτουργούν ως σκίαστρα ενώ παράλληλα επιτρέπουν την καθαρή εικόνα του υαλοπετάσματος, δημιουργώντας μια νέα, ανοιχτή και διεγερτική σχέση ανάμεσα στην πόλη και τον πύργο.

Δημιουργήθηκε επιπλέον εξωτερικό κλιμακοστάσιο (κλειστό και ανοιχτό) το οποίο περνά ανάμεσα από τα κινούμενα από τον άνεμο φύλλα και επιτρέπει στους χρήστες να κινηθούν πιο αποτελεσματικά από όροφο σε όροφο και επιπλέον τους δίνει την ευκαιρία να κινηθούν σε ένα δυναμικό, κατακόρυφο χώρο που θυμίζει δάσος.

 

 

 

2ο Βραβείο - Danir Safiullin - Irina Prytkova. Πληροφορίες >>>

Waterfall

«Light - is water of the sky. Water - is the light of the Earth. Oh, the noisy light of the waterfall.» Fasil Iskander

Ένας καταρράκτης είναι μια ισχυρή ροή της δύναμης της φύσης. Εμείς οι ίδιοι ηρεμούμε, κοιτάζοντας το θέαμα και ακούγοντας  τον υγρό πλούσιο θορύβο. Η φύση μας προσφέρει μόνο τη σοφία της, δεν μας την επιβάλει. Η υγεία της Γης - είναι η υγεία μας!

Το project έχει 4 βασικά σημεία:
-Η γεωγραφική θέση της περιοχής (Aθήνα, Ελλάδα)
-ιστορικό-μυθολογικό στοιχείο (Fales, Όμηρος (προβληματισμό για το νερό)
-κλιματολογικά δεδομένα (ξηρό θερμό καλοκαίρι, μικρή ποσότητα της βροχής)
-σημασία της εικόνας του κτιρίου ως σύμβολο του Πειραιά (το κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου)

Όλα τα δεδομένα που αναφέρθηκαν έχουν κάτι κοινό - το νερό. Αυτός είναι ο λόγος που το νερό αποτελεί  το κύριο υλικό του Πύργου της πρόσοψης του Πειραιά.

Χρησιμοπιήθηκε το νερό της θάλασσας για τη δημιουργία του αποτελέσματος του καταρράκτη στην κορυφή της πρόσοψης πύργου. Το Νερό εισέρχεται στο υπόγειο του κτιρίου, όπου καθαρίζεται σε δεξαμενή. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αντλιών σε κάθετο άξονα, οδηγείται στην κορυφή του κτιρίου.

 

 

 

3o Βραβείο B - MARCO ACERBIS STUDIO. Πληροφορίες >>>

Sun Tower

Απλές ιδέες έχουν συχνά αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, όπως και η ιδέα των πανιών που επέτρεψε στα ελληνικά πλοία να πλέουν σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Σήμερα, σε μια εποχή σύνθετων ενεργειακών προβλημάτων χρειαζόμαστε και απλές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Για να προσφέρουμε μια νέα όψη στον πύργο πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο το περιβάλλον και την ενέργεια που θα καταναλωθεί για τον κλιματισμό ένος κτίριου. Ως εκ τούτου, για την προστασία από τον ήλιο και για να δωθεί σε ένα παλιό κτίριο μια νέα εντυπωσιακή εμφάνιση επιλέξαμε μια έξυπνη επένδυση που αποτελείται από μια σειρά από πολύχρωμες ομπρέλες . Οι ομπρέλες αποτελούνται από μια νέα μεγάλη γυάλινη πρόσοψη και Corian πάνελα και σύμφωνα με τη θέση του ήλιου οι ομπρέλες μηχανικά ανοίγουν ή κλείνουν παρέχοντας σκιά στους εσωτερικούς χώρους. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη θέση του ήλιου δημιουργεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πρόσοψη και τη νύχτα, όταν όλες οι ομπρέλες είναι ανοικτές και είναι πλημμυρισμένες με τεχνητό φως, το κτίριο παραμένει ένα πραγματικό και νέο τοπόσημο για τη πόλη.

 

 

 

Διακρίσεις & Σχόλια (Αθανάσιος Danilof - Χριστίνα Δημητρακοπούλου, Μανώλης Οικονόμου- Αντώνης Γκαμίλης, Misak Terzibasiyan, Τάσης Παπαϊωάννου)

 

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital