ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2011
Φοιτητές : Γιώργος Λέκκας, Χριστίνα Τσούμα
Επιβλέπων καθηγητής : Γιάννης Πατρώνης
Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ.
Διπλωματική εργασία Φεβρουάριος 2011
Σύντομη Περιγραφή
Στο τέλος του αστικού ιστού της πόλης της Πάτρας ένας οικότοπος, το έλος, σχεδόν κατεστραμμένο, αναζωογονείται και φιλοξενεί χρήσεις που εντείνουν τη σημασία του και ως φυσικό στοιχείο και ως πόλος έλξης των κατοίκων της πόλης. Ένα κέντρο οικολογικών ερευνών, διαδρομές που διασχίζουν το έλος, ένα μουσείο φυσικών πηγών ενέργειας, η πλαζ του ΕΟΤ αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις, προτείνουν μία περιοχή εκτόνωσης της ανάγκης του ανθρώπου για επαφή με τη φύση.
Ο Αστικός μας Οικότοπος τοποθετείται σε ένα από τα βασικά φυσικά στοιχεία της Πάτρας, το έλος της Αγυιάς. Μέχρι σήμερα, αποτελεί χώρο άθλησης των κατοίκων της πόλης και την πιο κοντινή σε αυτήν οργανωμένη παραλία με αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μία επέμβαση έκτασης 414.000μ2.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η διαμόρφωση όλης της παραλιακής περιοχής του οικοπέδου (1655μ.), η συνολική και συνδυασμένη αξιοποίηση του χώρου ο οποίος σήμερα παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ασύμβατες χρήσεις κάμπινγκ και έλους. Οι χρήσεις που συνθέτουν το λειτουργικό πρόγραμμα της πρότασης είναι ένα κέντρο οικολογικής έρευνας για τη διατήρηση και την ανάδειξη του βιότοπου του έλους και ένα μουσείο ενέργειας. Δευτερεύουσες χρήσεις είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, μία μαρίνα μικρής κλίμακας και εγκαταστάσεις για την πλαζ.
Η βασική ιδέα της σύνθεσης του masterplan στηρίζεται στα γεωμετρικά σχήματα που παράγουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον της υπάρχουσας κατάστασης. Ο κύκλος που αφαιρετικά εγκλείει το φυσικό στοιχείο του έλους και το ''τετράγωνο''- παραλληλόγραμμο που αφαιρετικά περικλείει τη διαμορφωμένη περιοχή του πρώην κάμπινγκ. Συνδέουμε τα δύο σχήματα με καμπύλες και με ένα κάνναβο.
Ερευνώντας τους υπάρχοντες άξονες κυκλοφορίας, προσανατολισμού και ανέμου, επιλέγουμε ως πιο σημαντικούς τον άξονα της Κανελλοπούλου, του ισχυρότερου στην περιοχή ανέμου και του Βορρά-Νότου.
Δημιουργούμε τρεις εισόδους στο πάρκο οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα κυκλοφοριακό δίκτυο μέσα και περιμετρικά του πάρκου στο οποίο κινούνται μόνο αυτοκίνητα για ανεφοδιασμό και μικρά λεωφορεία για τη μετακίνηση των επισκεπτών. Χρησιμοποιώντας τον άξονα της Κανελλοπούλου ως μία από τις εισόδους εξασφαλίζεται η μετακίνηση από την πόλη στο πάρκο. Το ίδιο επιτυγχάνεται και από την είσοδο του παραλιακού πεζόδρομου που συνεχίζεται δημιουργώντας μία μαρίνα μικρής κλίμακας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών.
Στο βιότοπο του έλους δημιουργούμε λίμνες αφαιρώντας αρκετά από τα υπάρχοντα καλάμια ώστε να μπορέσει να αναβιώσει η βιοποικιλότητα του έλους, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Μέσα στο διαμορφωμένο έλος τοποθετούμε το ερευνητικό οικολογικό κέντρο πάνω σε ξύλινες εξέδρες, παρατηρητήρια καθώς και ξύλινες διαδρομές που διασχίζουν το έλος και ενοποιούν τα βασικά του σημεία.
Στην περιοχή του παλιού κάμπινγκ τοποθετούμε το μουσείο ενέργειας καθώς και ζώνες-εκθέματα στις οποίες τοποθετείται το κάθε είδος ενεργειακής μετατροπής (αιολική, βιομάζα, υδροηλεκτρική, γεωθερμία, ηλιακή και κυματική), δημιουργώντας ένα ενεργειακό πάρκο-μουσείο. Το κεντρικό κτίριο και οι ζώνες που αναπτύσσονται σε παραλληλία γύρω του συνδέονται με μικρότερο κυκλοφοριακό δίκτυο μικρής κλίμακας ορίζοντας περιμετρική και κυκλική κατανομή κυκλοφορίας. Στο χώρο που εκτείνεται μπροστά από το κεντρικό κτίριο δημιουργείται ένας αστικός διαμορφωμένος χώρος με ξύλινα στοιχεία που δημιουργούν ποικίλες τοπογραφικές διαφορές μικρής κλίμακας. Στην ίδια περιοχή επέμβασης τοποθετούμε και μία δεξαμενή νερού υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του νερού ως ένα από τα βασικά στοιχεία της σύνθεσης. Τελευταίο στοιχείο στην περιοχή αυτή είναι μία ζώνη πρασίνου με λόφους μέχρι 6μ., που αποτελεί και το όριο με την πόλη.
Γύρω από το έλος αναπτύσσεται ένα πράσινο πάρκο στο οποίο δημιουργούνται περιοχές από το δικό του κυκλοφοριακό δίκτυο που αποτελείται από πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους. Στο πάρκο αυτό σχεδιάζεται και μία λωρίδα διαμορφωμένης φύτευσης που το διασχίζει. Η λωρίδα αυτή ανάλογα με το ποια περιοχή διασχίζει έχει οργανωμένη φύτευση που διαφέρει για να δημιουργήσει και να αναδείξει ένα εποχιακό τοπίο (χειμωνιάτικο, ανοιξιάτικο, καλοκαιρινό και φθινοπωρινό) στο διάστημα της εποχής που διανύεται. Το έδαφος στη λωρίδα είναι αντίστοιχα διαφορετικό σε κάθε περιοχή.
Στην περιοχή της παραλίας τοποθετούμε κτίρια εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και μία ξύλινη πλατεία (deck). Τέλος στην περιοχή της μαρίνας τοποθετούμε επίσης κάποια κτίρια για την εξυπηρέτηση των χρηστών της καθώς και μία μικρή πλατεία με βασικό υλικό το σκυρόδεμα.
Σημειώσεις:
-η εικόνα ''00_chris_george_thumbnail'' είναι για την προεπισκόπιση της εργασίας.
-οι υπόλοιπες εικόνες τοποθετούνται σε σχέση με το κείμενο όπως υποδεικνύουν παραπάνω οι υπογραμμισμένες με κίτρινο λέξεις.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.