ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(149.11) Εργοστάσιο Γεωργιάδη: Μία πρόταση επέμβασης

11 Μάρτιος, 2012

(149.11) Εργοστάσιο Γεωργιάδη: Μία πρόταση επέμβασης

Το θέμα της διπλωματικής μας εργασίας είναι η επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Γεωργιάδη στη Χαλκίδα σε κέντρο κινηματογράφου.


Φοιτήτριες: Ασπρογέρακα Βασιλική, Καραγιάννη Βασιλική, Φραδέλου Γεωργία
Επιβλέποντες: Γεώργιος Μακρής, Ελένη Αλεξάνδρου
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης: 19 Ιουλίου 2011

 

 

Πρόθεση μας ήταν η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους στη σημερινή του μορφή και η αξιοποίηση του με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων και υλικών κατασκευής, χωρίς να αλλοιώνεται η ταυτότητά του.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στον κόμβο του Αγ. Στεφάνου, όπου συναντώνται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες που ενώνουν την Αθήνα με την Χαλκίδα και τη Βόρεια με τη Νότια Εύβοια. Η περιοχή του Αγ. Στεφάνου διαθέτει έντονη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, αφού εκεί, στις αρχές του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκε ένας πυρήνας βιομηχανιών, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος διατηρείται έως σήμερα σε ερειπιώδη κατάσταση. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, και φιλοξενεί χρήσεις υπερτοπικού εμπορίου, αποθήκες και μάντρες υλικών. Στα πλαίσια της αναβάθμισης της περιοχής από το δήμο μεταφέρθηκαν εκεί τα ΚΤΕΛ Χαλκίδος, καθώς  επίσης αναπλάθεται το πάρκο έναντι του εργοστασίου Γεωργιάδη.

Το εργοστάσιο κτίστηκε το 1921 και λειτούργησε ως πυρηνελαιουργείο - σαπωνοποιείο και δευτερευόντως ως παγοποιείο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα της περιοχής, με έκταση 4.351τ.μ., που εκτείνεται σε οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 16.154τ.μ. Το συγκρότημα παρουσιάζει αξιοσημείωτο ογκοπλαστικό ενδιαφέρον και τα κτίρια μαζί με τον υπαίθριο χώρο που τα περιβάλλει αποτελούν μια αυτοτελή κτιριακή   σύνθεση   με  ιδιαίτερα ευαίσθητη ισορροπία.

Αφορμή για την επιλογή της χρήσης, αποτέλεσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  που πραγματοποιείται στη Χαλκίδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης και παρόλα αυτά δεν διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη θέση του οικοπέδου σε ένα σημείο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μία χρήση υπερτοπικού χαρακτήρα, καθώς και το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει μόνο ένα χειμερινό κινηματογράφο, καταλήξαμε στη δημιουργία ενός κέντρου κινηματογράφου. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αίθουσες προβολών, ένα εργαστήριο κινηματογράφου, μία  ταινιοθήκη, έναν εκθεσιακό χώρο με αναψυκτήριο και ένα χώρο εστιατορίου.

Το εργοστάσιο Γεωργιάδη περιλαμβάνει μεγάλους επιμήκεις κτιριακούς όγκους, στο εσωτερικό των οποίων - λόγω της απουσίας στεγάσεων - δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας. Βασική πρόθεση αποτέλεσε η διατήρηση αυτών των υπαίθριων χώρων στο εσωτερικό των κελυφών καθώς και ο σχεδιασμός της νέας χρήσης στα πλαίσια μίας ρεαλιστικής πρότασης. Έτσι δεν προτείνεται μία πλήρης κάλυψη των κτιριακών όγκων αλλά η τοποθέτηση των νέων χρήσεων σε μονάδες που διατηρούν μεταξύ τους υπαίθριους χώρους.

Η ερειπιώδης κατάσταση του εργοστασίου αλλά και η πιθανή κατάρρευση της τοιχοποιίας σε περίπτωση σεισμού, μας οδήγησε εξ' αρχής στην αναζήτηση μίας αποτελεσματικής μεθόδου στήριξης που να ακολουθεί τις βασικές αρχές σχεδιασμού. Έτσι επιλέχθηκε η τοποθέτηση μονόπλευρου μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος που αποτέλεσε επίσης βασικό εργαλείο στη δημιουργία των νέων χώρων. Με τη μέθοδο αυτή δημιουργούνται  καθαρές και λείες επιφάνειες, ένα σύγχρονο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς όμως να αναιρείται η ποιότητα των χώρων και των ανοιγμάτων. Επιπλέον, το σκυρόδεμα είναι ένα συγγενές υλικό με την πέτρα, συνυφασμένο με την ελληνική αρχιτεκτονική. Είναι ένα οικονομικό υλικό που δεν απαιτεί συντήρηση.

Ο μανδύας οπλισμένου σκυροδέματος δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον μέσα στα κελύφη, ενώ η εικόνα εξωτερικά διατηρείται αναλλοίωτη με εξαίρεση επιμέρους σημεία στα οποία η νέα κατασκευή ξεπερνάει τα όρια του παλιού κελύφους για λόγους επισήμανσης της χρήσης.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital