ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2013
07 Ιούλιος, 2014
198.13 Κυματοθραύστης
Μια γραμμική υπερβολή ως πεδίο παρεμβάσεων στο σημείο 0.
Φοιτητική ομάδα : Ραβανίδου Νόρα, Στυλίδης Στάθης
Επιβλέπων καθηγητής : Παπακώστας Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2013
Περιοχή επέμβασης είναι ο κυματοθραύστης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ως τόπος εμπεριέχει την έννοια της μετάβασης, την έννοια του ορίου, του υβριδίου. Η έννοια της μετάβασης εκφράζεται χωρικά και χρονικά στην επέμβαση με τη δημιουργία μίας πορείας που μεταβαίνει τον επισκέπτη από την έντονη δράση στην ηρεμία με διαδοχικές διαδρομές μέσα στο νερό που λειτουργούν σαν παύσεις της συνολικής επέμβασης.
Προκειμένου να λειτουργήσει ως πορεία ο κυματοθραύστης επενδύεται με έναν μεταλλικό σκελετό όπου θα εφαρμοστούν πλάκες δαπέδου και αν επεκταθεί κατά πλάτος η κίνηση στα δύο επίπεδα που ήδη υπάρχουν. Τοποθετείται και ο απαραίτητος σχετικός αστικός εξοπλισμός. Οι κυβόλιθοι που συναντώνται επάνω στον κυματοθραύστη άλλοτε ρίπτονται στο εξωτερικό του όριο βρίσκοντας τον αρχικό τους προορισμό και άλλοτε αξιοποιούνται σαν μία σειρά μικρών «επεισοδίων», με τη μορφή in situ παρεμβάσεων που διαταράσσουν την ηρεμία της γραμμικής πορείας και κινητοποιούν την κίνηση σε αυτήν.
Τέσσερα περίπτερα τοποθετούνται σε απόσταση από τον αρχικό κυματοθραύστη ως τάση επέκτασης μέσα στο νερό. Ένας δεύτερος πλωτός κυματοθραύστης θέτει το τελικό ως προς την επέκταση όριο της επέμβασης προκειμένου να προστατευτούν οι κατασκευές. Η βιομηχανική του μορφολογία δημιουργεί ένα φόντο ανάλογο του υπάρχοντος του λιμανιού. Σε αυτόν τοποθετούνται μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας από τα κύματα.
Τα τέσσερα περίπτερα που βρίσκονται μες στο νερό λειτουργούν σαν τέσσερα μεγάλης κλίμακας «επεισόδια» και οι χρήσεις τους οδηγούν από την μεγαλύτερη στην μικρότερη ένταση όσο απομακρύνεται η πορεία από την πόλη.
Έτσι το πρώτο είναι ένα πολυσχηματιζόμενο πλαίσιο-κάδρο, το οποίο πέρα από την εγγενή ιδιότητα να μεταλλάσσεται έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και να εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία της παραλίας σηματοδοτώντας τις δράσεις που γίνονται σε αυτό. Το δάπεδο από μεταβαλλόμενα κομμάτια που ανυψώνονται μπορεί να δημιουργήσει χώρους για υπαίθριες αγορές , εκθέσεις, χώρο προβολών και θεαμάτων, ενώ το κάδρο συνολικά μπορεί να γίνει μία μεγάλη προθήκη ή οθόνη, συνδέοντας τον κυματοθραύστη με την πρώτη προβλήτα κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Τα επόμενα τρία «επεισόδια» είναι πασσαλόπηκτα κτίρια, ένα αναγνωστήριο, ένα λουτρό και ένα αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη. Και στα τρία οι συνθετικές αρχές που εμφανίζονται είναι: το ελεύθερο περίγραμμα της κάτοψης, οι όγκοι που «πλέουν» μέσα σε αυτήν και τα ανοίγματα στα δάπεδα που επιτρέπουν τη διείσδυση του φωτός στην κατασκευή από το δώμα προς το ισόγειο.
Στο Εστιατόριο το δώμα έχει σχεδιαστεί ως ένα αμφιθέατρο για θερινές προβολές. Οι βοηθητικές λειτουργίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο και οι κύριοι χώροι σε έναν ενιαίο χώρο διπλού ύψους που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα και επιτρέπει την οπτική επικοινωνία σε όλες τις θέες εποπτεύοντας όλη την παρέμβαση.
Στο Λουτρό η συνέχιση του υγρού στοιχείου μέσα στο κτίριο πραγματώνεται με έναν σχηματισμό από πισίνες που σχεδιάζονται στο επίπεδο της θάλασσας και εφάπτονται στην περιμετρική τζαμαρία. Τα ανοίγματα στα πατώματα, που στο δώμα καλύπτονται με νερό, δίνουν την αίσθηση της εξαΰλωσης των επιφανειών από το φως/ Η είσοδος γίνεται από το δώμα για να ενισχύσει την αίσθηση της καταβύθισης και διείσδυσης από ψηλά. Ιριδισμοί και χρήστες «πλέουν» μέσα στο κτίριο.
Στο Αναγνωστήριο αντίθετα από την καταβύθιση των Λουτρών, χρησιμοποιεί ως βασικό χειρισμό την ανάδυση. Η βιβλιοθήκη τοποθετείται κατά μήκος μίας περιμετρικής ράμπας που οδηγεί σε ένα τεχνητό επίπεδο θάλασσας, μία κυματιστή επιφάνεια μαλακού υλικού που διαμορφώνει χώρους καθισμάτων και γραφείων και λειτουργεί ως αναγνωστήριο. Η κυματιστή επιφάνεια επαναλαμβάνεται στο δώμα περιτοιχισμένη με υψηλό τοιχίο που καδράρει θέες σε διάφορα ύψη, δημιουργώντας μία υπερυψωμένη κλειστή αυλή.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.