ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(137) ''In the Crack''

07 Δεκέμβριος, 2010

(137) ''In the Crack''

Ξενοδοχειακή μονάδα στο φαράγγι του Αγγίτη.


Ομάδα εργασίας: Βολονάκη Μαρία,Τογγελίδου Μελπομένη
Επιβλέπων Καθηγητής : Εδουάρδος Κάστρο
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ
Ημ/νία παρουσίασης : 18 Φεβρουαρίου 2010

 

diplomatiki.115.2010.11.01.jpg



Γενική Περιγραφή
Η διπλωματική μας εργασία αφορά την μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή του σπηλαίου της Αλιστράτης η οποία θα τοποθετηθεί επάνω στην όχθη του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη. Υπάρχει μία σκέψη από τις τοπικές αρχές της περιοχής για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις και λόγω της ιδιαιτερότητας και της ιδιομορφίας της περιοχής το θεωρήσαμε ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον θέμα. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου υπόσκαφου κτιρίου σε τέτοιο ύψος, η ένωση του με το επίπεδο 0, η εύκολη μετάβαση από το σπήλαιο καθώς και ο σεβασμός του τοπίου και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής είναι από τα θέματα που μας απασχόλησαν περισσότερο. Στην τελική του μορφή πρόκειται για ένα υπόσκαφο κτίριο που περιλαμβάνει 42 κλίνες, και χώρους για επιπλέον δραστηριότητες τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους επισκέπτες που προσελκύει καθημερινά το σπήλαιο της Αλιστράτης.

 

diplomatiki.115.2010.11.02.jpg

diplomatiki.115.2010.11.03.jpg



Δεδομένα
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας λαμβάνει μέρος στο Ν. Σερρών στην περιοχή του σπηλαίου της Αλιστράτης και συγκεκριμένα στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Το σπήλαιο βρίσκεται 6χλμ. ΝΑ της Αλιστράτης στη θέση «Πετρωτό» και είναι τόπος γεμάτος με σταχτιές πέτρες. Οι πέτρες αυτές είναι απολήξεις ασβεστολιθικών πετρωμάτων που καλύπτουν την επιφάνεια αμέτρητων λόφων δημιουργώντας έτσι ένα τοπίο ξηρό και μονότονο το οποίο όμως δημιουργεί μια ηρεμία στον επισκέπτη και γενικά είναι μια περιοχή με μεγάλη ιδιομορφία. Συγκεκριμένα το φαράγγι του Αγγίτη έχει 130 μέτρα βάθος και μήκος 15χλμ και βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους. Η πρόσβαση στο φαράγγι είναι δυνατή, τόσο από την αρχή του το χωριό Συμβολή, όσο και από το τέλος του, το χωριό Λευκοθέα.

 

diplomatiki.115.2010.11.04.jpg

diplomatiki.115.2010.11.05.jpg



Μέθοδοι Επιστημονικής Ανάλυσης
Η περιοχή αυτή έχει πολλά δυναμικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκ των οποίων εμείς ξεχωρίσαμε τρία που μας κίνησαν την προσοχή και θέλαμε να τα αφομοιώσουμε στην κεντρική μας ιδέα. Αυτά είναι, πρώτον η καθαρή και συνεχής γραμμή του ορίζοντα η οποία είναι ευδιάκριτη στην περιοχή και θέλαμε να τη διατηρήσουμε ως έχει και προφανώς θα μας οδηγούσε σε έναν όγκο υπόσκαφο που δε θα τη διακόπτει. Δεύτερο στοιχείο είναι κάποιες τεχνητές και φυσικές διαδρομές που υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίες δημιουργούν μία ένταση στον επισκέπτη και το αίσθημα του απροσδόκητου, στοιχείο που θελήσαμε να εντάξουμε στη σύνθεση μας. Τρίτο στοιχείο είναι η γραμμικότητα που επικρατεί στην περιοχή είτε μέσω των αιχμών των όχθεων του φαραγγιού είτε μέσω της εσωτερικής διαμόρφωσης του σπηλαίου, δηλαδή των κάθετων σταλακτητών, όπου και εμείς θα θέλαμε να εφαρμόσουμε αυτά τα γραμμικά στοιχεία στη σύνθεση μας, στον όγκο, στην κάτοψη και στην όψη. _Στη συνέχεια επιλέξαμε κάποιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπηλαίου με τα κάθετα στοιχεία των σταλακτητών, τα επεξεργαστήκαμε σε ασπρόμαυρη μορφή έτσι ώστε να φαίνονται πιο καθαρές οι γραμμές και να μας βοηθήσουν στο παρακάτω βήμα. Λόγω του υπόσκαφου κτιρίου μας αρχίσαμε πρώτα από την επεξεργασία της όψης γιατί ουσιαστικά σε ένα υπόσκαφο κτίριο η μία και μόνη όψη του είναι η εικόνα του προς τα έξω.  Η λύση κάθετης και οριζόντιας κυκλοφορίας, η άρθρωση των επιπέδων σε ένα ισχυρό άξονα, ήταν τα πρωταρχικά σημεία στα οποία πειραματιστήκαμε  με μακέτες και σχέδια.

 

diplomatiki.115.2010.11.06.jpg

diplomatiki.115.2010.11.07.jpg



Αποτελέσμα Σύνθεσης
Η τελική μορφή του κτιρίου μας αποτελείται από πέντε ξεχωριστούς χώρους, το λόμπυ, το εστιατόριο, την πρώτη πτέρυγα δωματίων, τη δεύτερη πτέρυγα με τον πολυχρηστικό χώρο και τέλος το SPA, τα οποία ουσιαστικά είναι γραμμικοί χώροι οι οποίοι αρθρώνονται σε ένα κάθετο στοιχείο το οποίο είναι η κατακόρυφη κυκλοφορία. Αυτό είναι ένα έντονο συνθετικό στοιχείο, στο οποίο δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση θελήσαμε να το αναδείξουμε σε ορόσημο της περιοχής. Επίσης στο επίπεδο 0, δηλαδή στην είσοδο του ξενοδοχείου, υπάρχει και ένας μικρός χώρος με πληροφορίες για να κατευθύνει και να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. _Ο όγκος στο επίπεδο 0 είναι σχεδόν διάφανος έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στο τοπίο και να μη διακόπτει τον ορίζοντα όπως προείπαμε. Λόγω αυτού έχει υπογειοποιηθεί και το πάρκινγκ, για να μήν είναι ορατά τα οχήματα από τους διερχόμενους. Έχουν διαμορφωθεί ακόμη και πεζόδρομοι από το σπήλαιο για την εύκολη πρόσβαση των πεζών προς το ξενοδοχείο. Επίσης έχουν δημιουργηθεί καθιστικοί χώροι κατά μήκος του φαραγγιού για την θέαση της περιοχής από τους επισκέπτες και για την χαλάρωση τους.

 

diplomatiki.115.2010.11.11.jpg

diplomatiki.115.2010.11.09.jpg



Γενικά Συμπεράσματα
Είναι βασικό σε τέτοιου είδους μελέτες να μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να παρέμβει έτσι ώστε να εκπληρώσει από τη μία το στόχο της σύνθεσης και από την άλλη να μη χαλάσει ούτε στο ελάχιστο τη φυσική ομορφιά ενός τέτοιου ιδιόμορφου τοπίου. Στο δικό μας θέμα νομίζω πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο επιτυχώς συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα του κτιρίου, έτσι ώστε να εξυπηρετεί άριστα όλων των ειδών τους επισκέπτες, με τον μοντέρνο και λιτό σχεδιασμό που δημιουργεί μία όμορφη και καθαρή όψη και με την ενσωμάτωση του όλου όγκου στο φυσικό τοπίο της περιοχής έτσι ώστε να μη παρεμβαίνει σε αυτό και να μην το κακοποιεί.

 

diplomatiki.115.2010.11.10.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία. 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital