ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(178) “κατοίκιση ανάμεσα σε φυσικό και αστικό όριο / κοινωνική κατοικία στο άκρο της πόλης της Ξάνθης”

24 Φεβρουάριος, 2011

(178) “κατοίκιση ανάμεσα σε φυσικό και αστικό όριο / κοινωνική κατοικία στο άκρο της πόλης της Ξάνθης”

Διαμορφώνοντας τα όρια.....


Φοιτητές : Φανή Λουμάκη, Φωτεινή Θεοδοσιάδου
Επιβλέποντες : Θ. Ξάνθη - Κ. Κωστόπουλος - Δ. Λουκόπουλος
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία παράδοσης : 29.10.10

 

ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξ' αρχής σκοπός ήταν να φτιάξουμε μία κοινωνική κατοικία ασχέτως οικοπέδου. Παίρνοντας την απόφαση να κατασκευάσουμε εργατικές  κατοικίες μας ήταν φανερό από την αρχή πως μία τέτοια έκταση δεν ήταν δυνατό να βρίσκεται στο κέντρο της  πόλης, αναγκαστικά  έπρεπε να βρίσκεται στα όρια της. Κληθήκαμε τότε να μελετήσουμε τα όρια της πόλης αυτής. Η πρόκληση για εμάς ήταν να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί πάνω στο φυσικό τοπίο, το τί σημαίνει να  χτίζω σε ένα όριο και πόσο μάλλον σε τέτοιου είδους όριο.

Ξεκινώντας είχαμε ήδη αποφασίσει πως αυτό που θέλαμε ήταν μία επέκταση. Πρόκληση λοιπόν σε αυτό ήταν να καταφέρουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό-ανθρωπογενές τοπίο μπορεί να συνυπάρξει. Σκοπός μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε κατοικίες για την ελίτ κοινωνία αλλά κατοικίες με κοινωνικό χαρακτήρα. Κατοικίες που θα υλοποιούσε το κράτος, με χαμηλό κόστος κατασκευής και που θα πραγματευόταν την ελάχιστη κατοικία προσπαθώντας πάντα να επιτευχθεί η καλή ποιότητα ζωής και η καλύτερη δυνατή σχέση του δομημένου με το φυσικό τοπίο.

 

diplomatiki.159.2011.01.jpg

ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ
Το θέμα αυτό  στην ουσία δεν πραγματεύεται μόνο μία εργατική-κοινωνική κατοικία αλλά δημιουργεί και ένα νέο ΓΟΚ.  Αυτός ο νέος ΓΟΚΕ (γενικά οικοδομικά κριτήρια επέκτασης) λοιπόν έπρεπε να υποδεικνύει κάποιες ικανές και αναγκαίες  συνθήκες νέων σχηματισμών τις οποίες έπρεπε να τηρεί ο οποιοσδήποτε επιθυμούσε να δομήσει στην περιοχή αυτή. Στοιχεία που δεν αφορούσαν μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά (δόμηση, κάλυψη, ύψος κτλ. ) αλλά και κάποια στοιχεία  εσωτερικής δομής.

 

diplomatiki.159.2011.02.jpg

 

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Από τη μία  να θέλεις να χτίσεις σε ένα φυσικό τοπίο και από την άλλη να θέλεις να το κρατήσεις ανέπαφο είναι σχεδόν αδύνατο. Έτσι θέσαμε από την αρχή τις βάσεις για τον τρόπο χειρισμού του δομημένου επάνω στο φυσικό και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ενός προς το άλλο. Η μικρότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό τοπίο και η άμεση επικοινωνία του δομημένου με το βουνό ήταν η αρχή για να ξεκινήσουμε.

 

diplomatiki.159.2011.03.jpg

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ......

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ/ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΜΟΝΑΔΩΝ
Εξετάζοντας τη σχέση κατοικίας-υπαίθριου χώρου στις ήδη υπάρχουσες εργατικές κατοικίες που γειτονεύουν με το συγκρότημα μας, θέσαμε ως εργαλεία σχεδιασμού τις σχέσεις αυτές, με στόχο την καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των εργαλείων  για την επίτευξη  μίας καλύτερης ποιότητας  ζωής.

-Μια ζωντανή κοινωνία με εσωστρεφή χαρακτήρα ,
-η δόμηση εκατέρωθεν ενός δρόμου και
- το συνεχές σύστημα δόμησης

ήταν τα εργαλεία με τα οποία πορευτήκαμε για τη δημιουργία του συγκροτήματος.

 

diplomatiki.159.2011.04.jpg

 

ΚΑΤΟΨΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΑΘΜΗΣ -ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Μία κεντρική πορεία που διέτρεχε όλο το συγκρότημα ακολουθώντας κάθε φορά τις υψομετρικές καμπύλες λόγω έντονης κλίσης του βουνού , ήταν και η αρχή της συνθετικής μας πορείας. Είναι εμφανές στο σχέδιο αυτό ο τρόπος χειρισμού , όταν το δομημένο στοιχείο έρχεται σε επαφή με το φυσικό καθώς και οι λύσεις φωτισμού-αερισμού που προτείνονται όταν η κατοικία γίνεται υπόσκαφη. 

 

diplomatiki.159.2011.05.jpg

 

ΟΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Παρατηρώντας κανείς τις όψεις και τις τομές διαφαίνεται ο τρόπος που το δομημένο στοιχείο χάνεται σιγά σιγά στο φυσικό τοπίο , αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την επίτευξη μιας αρμονική συνύπαρξης των δύο αυτών στοιχείων.

 

diplomatiki.159.2011.06.jpg

 

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΚΕΤΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 

diplomatiki.159.2011.07.jpg

diplomatiki.159.2011.08.jpg

 

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Ένα από τα στοιχεία του συγκροτήματος είναι η ύπαρξη λιακωτών, χώροι κατασκευασμένοι από ελαφριά υλικά (μεταλλικός σκελετός με ξύλινο δάπεδο). Ο σκελετός αυτός παραλαμβάνει τους χώρους εισόδου των κατοικιών καθώς και τους στεγασμένους υπαίθριους ιδιωτικούς χώρους. Στόχος άλλοτε η εκτόνωση, και άλλοτε πιθανή επέκταση του εσωτερικού σε βοηθητικό χώρο. Όπου λαμβάνουν διπλό ύψος δημιουργούν υποδοχή για μελλοντική τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών  για την εξυπηρέτηση κάθε φόρα μιας γειτονιάς κατοικιών.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital