ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ
17 Νοέμβριος, 2009
CTBUH 2009 Chicago Conference
Στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στο campus του Πανεπιστημίου ΙΙΤ (Illinois Institute of Technology) στο Σικάγο έλαβε χώρα το συνέδριο του CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – Συμβούλιο για τα ψηλά κτίρια και το αστικό περιβάλλον).
Συμμετείχαν 611 σύνεδροι, από 34 χώρες και 251 διαφορετικές εταιρείες, παρακολουθώντας μια σειρά παρουσιάσεων και διαλέξεων από ειδικούς από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης τον εορτασμό της 40ης επετείου από την ίδρυση του συμβουλίου, μια σειρά τεχνικών επισκέψεων σε κτίρια και το ετήσιο δείπνο απονομής των βραβείων του CTBUH για το «καλύτερο ψηλό κτίριο του 2009»
ΘΕΜΑ του Συνεδρίου
Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Η εξέλιξη του Ουρανοξύστη: Νέες προκλήσεις στον κόσμο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της οικονομικής ύφεσης. Τα ψηλά κτίρια γνώρισαν σχεδόν δύο δεκαετίες πρωτοφανούς ανάπτυξης καθώς κατασκευάζονταν με μεγαλύτερους ρυθμούς, ύψη και γεωγραφική εξάπλωση από κάθε άλλη στιγμή στην Ιστορία.
Αυτή η κατάσταση έχει πλέον μεταβληθεί εξαιτίας της διπλής πρόκλησης, της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ενώ η κρίση δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικά αισθήματα, δίνει παράλληλα την ευκαιρία για μια στιγμή να αναλογιστεί κανείς τι έχει θεωρήσει δεδομένο και να αποβάλλει τις κακές συνήθειες. Νέα προβλήματα και προκλήσεις ζητούν δημιουργικές λύσεις και ο στόχος του συνεδρίου ήταν να καταγραφεί η κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια αγορά και προς τα πού πρέπει να κινηθεί.
Υποδοχή
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ορισμένες από τις τελευταίες προσθήκες στην κορυφογραμμή του Σικάγο. Ειδικοί που συμμετείχαν στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή των: ‘The Trump International Hotel & Tower’, ‘Aqua Tower’, ‘Blue Cross Blue Shield Headquarters’, ‘Legacy at Millennium Park and One Museum Park West’, ξενάγησαν τους συνέδρους στους ολοκληρωμένους ή σχεδόν ολοκληρωμένους ουρανοξύστες. Μέρος των επισκέψεων υπήρξε και ο φημισμένος ‘John Hancock Center’. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος υπήρξε μια υποδοχή καλωσορίσματος στην αίθουσα δεξιώσεων στον 16ο όροφο του πρόσφατα ολοκληρωμένου ‘Trump International Hotel & Tower Chicago’.
Νέες εικόνες
Δύο ουρανοξύστες που ενσωματώνουν τα τελευταία κατορθώματα των ψηλών κτηρίων παρουσιάστηκαν πιο εξειδικευμένα στο συνέδριο: το ‘Trump International Hotel & Tower Chicago’ και το ‘Burj Dubai’. Οι Eric Trump and Andy Weiss (Trump Organization) έδειξαν πως το ‘phased occupancy’ (σταδιακή χρησιμοποίηση μερών του κτηρίου καθώς αυτό κατασκευάζεται) μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική βιωσιμότητα των πολύ ψηλών κτηρίων (supertall buildings). Η παρουσίαση του Mohamed Ali Alabbar (Emaar Properties) για το Burj Dubai έδειξε πως τα πολύ ψηλά κτίρια και το άμεσο αστικό περιβάλλον αυτών των πύργων αποτελούν δύο διαδραστικές αναπτύξεις που ενισχύουν η μία την άλλη με την παρουσία τους. Επιβεβαίωσε επίσης πως το επίσημο άνοιγμα του νέου ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009.
Εικόνες του μέλλοντος
Οι Arthur Gensler (Gensler) and Tony Kettle (RMJM) παρουσίασαν δύο έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή: το ‘ Shanghai Tower’ στη Σανγκάη και το ‘Gazprom Tower’ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Kettle στην ομιλία του έκανε σημαντικές παρατηρήσεις για τη διαλεκτική που δημιουργήθηκε έντονα στην Αγία Πετρούπολη γύρω από το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ουρανοξύστης σε μία πόλη όπου το ιστορικό της κέντρο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Φιλόδοξες εικόνες
Αν και πολλά έργα έχουν ματαιωθεί, βρίσκονται σε αναμονή ή έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή τους λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Richard Tomasetti (Thornton Tomasetti) και ο Mark Mitcheson-Low (Woods Bagot) παρουσίασαν τα: ‘Chicago Spire’ στο Σικάγο και ‘Nakheel Tower’ στο Ντουμπάι αντιστοίχως, δείχνοντας τις συγκεκριμένες καινοτόμες σχεδιαστικές λύσεις τους στα προβλήματα που προκύπτουν στην κατασκευή κτηρίων σε εξαιρετικά μεγάλα ύψη. Παρουσιάστηκαν επίσης ορισμένα ακόμα έργα τα οποία βρίσκονται σε αναμονή, όπως το ‘American Commerce Center’ στη Φιλαδέλφεια από τον Garret Miller (Hill International Real Estate partners) και το ‘Burj Mubarak al Kabir’ στο Κουβέιτ από τον Eric Kuhne (Eric Kuhne Associates) καθώς και ορισμένα ακόμα έργα.
Βιωσιμότητα
Μια από τις βασικότερες θεματικές του συνεδρίου ήταν και πάλι η βιωσιμότητα. Όλοι οι ομιλητές που παρουσίασαν έργα τους τόνιζαν με προσοχή τα βιώσιμα χαρακτηριστικά. Την πρώτη μέρα ο Steve Watts (Davis Langdon) έδειξε πως δίπλα στην οικονομική μεγιστοποίηση και τις κοινωνικές βελτιστοποιήσεις πολύ σημαντικό ρόλο παίζε η βιωσιμότητα. Ο Dan Probst (Jones Lang LaSalle) παρατήρησε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της βιώσιμης λειτουργίας των κτηρίων ανάμεσα στους ενοικιαστές και αγοραστές των νέων γραφειακών χώρων. Οι Mun Summ Wong (WOHA) και Russell Gilchrist (SOM) παρουσίασαν έργα όπου η βιωσιμότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση των κτηρίων. Ο Wong έδειξε το ‘Newton Suites Tower’ στη Σιγκαπούρη, ένα ‘πράσινο’ πύργο που χρησιμοποιεί τον άνεμο για να αερίσει με φυσικό τρόπο το κτήριο. Ο Gilchrist μίλησε για το ‘Pearl River Tower’ στη Guangzhou, ο οποίος σχεδιάστηκε για να βελτιστοποιήσει τη χρήση του ανέμου για την παραγωγή ενέργειας μέσω τουρμπίνων. Ο Adrian Smith (Adrian Smith + Gordon Gill Architecture) παρουσίασε τα σχέδια για την ‘πράσινη’ ανακαίνιση του Willis (Sears) Tower στο Σικάγο και τα αποτελέσματα της μελέτης για το πώς το ‘Chicago Loop’ μπορεί να γίνει περισσότερο βιώσιμο στο σύνολο του. Οι Russ Huffer (Viracon) και Guy Turner (Intelligent engineering / SPS Floors) μίλησαν για τη βιωσιμότητα στο επίπεδο των προϊόντων μέσω των υαλοπετασμάτων και των συστημάτων δαπέδων.
…και το Αστικό Περιβάλλον
Η τελευταία αλλά πολύ σημαντική θεματική, η οποία τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, ήταν αυτή του αστικού περιβάλλοντος. Γενικότερα το CTBUH συνειδητοποίησε (και αυτό φάνηκε στις εσωτερικές συνεδριάσεις του συνεδρίου και των εκπροσώπων των χωρών που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν το συνέδριο) ότι πρέπει πλέον να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο συνθετικό του ονόματος του που είναι το αστικό περιβάλλον. Διότι τα ψηλά κτίρια μπορεί να λύνουν πολλά προβλήματα και γενικότερα να αποτελούν μια απάντηση στο αυξανόμενο πρόβλημα της υπεραστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η χωροθέτηση τους όμως και η κλίμακα τους στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον είναι αυτή που τα καθιστά πραγματικά χρηστικά και βιώσιμα.
Συγκρίνοντας τις πόλεις της ανατολικής και δυτικής ακτής των ΗΠΑ ο Clark Manus (Heller Manus Architects / AIA) συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στον αστικό χώρο μεταξύ των ψηλών κτιρίων και των συνθηκών ζωής των κέντρων των πόλεων. Για να περιγράψει τις ποιότητες του συνδυασμού της αστικής πυκνότητας και των ψηλών κτιρίων, ο Carol Willis (Skyscraper Museum) εισήγατε το όρο της Κατακόρυφης Πυκνότητας (Vertical Density). Το ζήτημα συζητήθηκε περαιτέρω σε μια στρογγυλή τράπεζα όπου συμμετείχαν οι Sandy Diehl (United Technologies), Richard Hanson (Mesa Development) and Adrian Smith (Adrian Smith + Gordon Gill Architecture), και συντονιστής ήταν ο Janice Tuchman (ENR/McGraw-Hill).
Επέτειος του CTBUH
Μέρος του εορτασμού για την 40η επέτειο του συμβουλίου, ήταν μια ξεχωριστή θεματική του συνεδρίου όπου συμμετείχαν 6 παλιοί πρόεδροι, οι: Leslie Robertson (1985-1990), Charles DeBenedittis (1990-1993), Gilberto do Valle (1993-1996), Shankar Nair (1996-2001), Ron Klemencic (2001-2006) και ο David Scott (2006-2009) όπου έκαναν μια προσωπική ανασκόπηση για το διάστημα κατά το οποία διοίκησαν τον οργανισμό. Στο τέλος της ενότητας ο David Scott σύστησε τον Sang Dae Kim ως το νέο πρόεδρο του οργανισμού.
Συμπεράσματα
Το γενικό αίσθημα για το μέλλον των ψηλών κτηρίων κλίνει προς την αισιοδοξία. Καθώς τα έργα μεγάλης κλίμακας και τα πολύ ψηλά κτήρια μπορεί να χρειαστούν πάνω από δέκα για να σχεδιαστούν, να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι αυτού του είδους τα έργα θα εισέλθουν στην γενικότερη οικονομική κρίση κάποια στιγμή μέσα σε αυτή τη διάρκεια ζωής. Ο συγχρονισμός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, και οι οικονομικοί καιροί είναι χαλεποί αυτή την περίοδο. Αλλά τα περισσότερα έργα δεν έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν απλώς ανακληθεί προς το παρόν περιμένοντας καλύτερες εποχές για να συνεχιστούν.
Το συνέδριο επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία του βιώσιμου σχεδιασμού και της ανάπτυξης και δημιουργίας ελκυστικών αστικών πυκνοτήτων ως μιας διαρκούς κληρονομιάς της εποχής μας. Τα ψηλά κτήρια θα συνεχίσουν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο ως εικόνες, ενσωματώνοντας αυτές τις αναπτύξεις και ως συστατικά για τη δημιουργία ελκυστικών αστικών πυκνοτήτων.
CTBUH 2009 Annual Leaders
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, συνεδρίασαν οι 55 εκπρόσωποι του CTBUH, εκπροσωπώντας 23 χώρες και τις ομάδες εργασίας και τις επιτροπές του οργανισμού, για να συζητήσουν για τα τρέχοντα έργα, την πρόοδο των αναπτύξεων καθώς και για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες.
Country Leaders
Οι Brett Taylor, Jan Klerks και Sang Dae Kim ενημέρωσαν τους εκπροσώπους για τις πρόσφατες δραστηριότητες των οργανώσεων της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Κορέας πάνω στον τομέα των ψηλών κτιρίων. Φιλοδοξία του οργανισμού είναι να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο σε τοπικές δραστηριότητες με τη δημιουργία και στήριξη τοπικών παραρτημάτων του. Το CTBUH δουλεύει επίσης πάνω σε μια πιο ενεργή σχέση με τους εκπροσώπους των χωρών (country leaders), ο ρόλος των οποίων είναι να εκπροσωπούν το συμβούλιο, να εγγράφουν νέα μέλη και να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων με νέα κτίρια, άρθρα, εικόνες και τεχνικά κείμενα. Οι τοπικοί εκπρόσωποι ενθαρρύνονται επίσης να οργανώνουν τοπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες δικτύωσης στις χώρες τους.
Ομάδες Εργασίας
Την πρόοδο των ομάδων εργασίας παρουσίασαν οι Ron Klemencic (Seismic), Dan O’ Connor (Fire & Safety) και Antony Wood (Sustainability). Κάθε ομάδα εργασίας αποτελείται από επαγγελματίες μηχανικούς και μη, εστιάζοντας στην παραγωγή νέων γνώσεων και πρακτικών σε ένα συγκεκριμένο τομέα του σχεδιασμού των ψηλών κτηρίων.
Επιτροπές
Ο Pete Weismantle παρουσίασε τις τελευταίες προτάσεις της επιτροπής Ύψους (θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο σε επόμενη δημοσίευση). Η επιτροπή συνεδρίασε το Σεπτέμβριο για να συζητήσει το ζήτημα του προσδιορισμού της βάσης ενός ουρανοξύστη για την ακριβή μέτρηση του ύψους. Το ζήτημα αυτό προέκυψε καθώς κατασκευάζονται ολοένα και περισσότερα κτήρια με πολλαπλές εισόδους από διαφορετικά επίπεδα. Προτάθηκε επίσης η κατάργηση της κατηγορίας που καταχωρεί τα κτήρια με βάση το ύψος έως την οροφή τους, λόγω των δυσκολιών και διαφωνιών που υπάρχουν για τον ακριβή προσδιορισμό της οροφής των κτιρίων με ενσωματωμένες σπείρες.
Νέες πρωτοβουλίες
Μετά τη γενική συνεδρίαση, η συνάντηση συνεχίστηκε σε τρεις νέες αίθουσες για την ξεχωριστή συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων, προόδου και νέων ιδεών σχετικά με τους εκπροσώπους των χωρών, τις ομάδες εργασίας και τις επιτροπές. Μια από τις ιδέες που συζητήθηκαν ήταν η πρόταση της δημιουργίας μιας ‘Ομάδας Ορόσημων’ (Landmark Committee), που θα καταλήξει σε στα κατάλληλα συμπεράσματα για τη δημιουργίας του CTBUH ‘Hall of Fame’, που θα αποτελείται από ουρανοξύστες επίσημα αναγνωρισμένους από το CTBUH ως παγκόσμια ψηλά ορόσημα (global tall landmarks) σε κοινωνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλες πτυχές του ζητήματος όπως η ονοματολογία, οι επιθετικοί προσδιορισμοί, η επιλογή και οι πιθανές επιπτώσεις. Γενική παραδοχή υπήρξε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην διαδικασία επιλογής.
CTBUH Leaders
Στη συνάντηση ‘2009 Leaders Meeting’ συμμετείχαν οι:
Ahmed Abdelrazaq (Advisory Group), Mir Ali (Advisory Group), Sabah Al Rayes (Board of Trustees), Ibrahim Al Saudi (Country Representative for Saudi Arabia), Peyman Askarinejad (Country Representative for Iran), Bill Baker (Board of Trustees), Carl Baldassarra (Advisory Group), Georges Binder (Country Representative for Belgium), Joe Burns (Conference Organizing Committee), Jay Butler (Conference Organizing Committee), Charles Carter (Advisory Group), Barry Charnish (Canada), JuHwan Cho (South Korea), William Gene Corley (Advisory Group), David Crowell (Logistics Working Group), Israel David (Country Representative for Israel), Johannes de Jong (Advisory Group), Jonathan Dennis (Conference Organizing Committee), Stephen DeSimone (Advisory Group), Mahjoub Elnimeiri (Advisory Group), Alberto Fainstein (Country Representative for Argentina), Thomas Fridstein (Conference Organizing Committee), Mayank Gandhi (Advisory Group), Russell Gilchrist (Conference Organizing Committee), Gordon Gill (Awards Committee), Barbara Gordon (Conference Organizing Committee), Peter Irwin (Editorial Board), Alan Jalil (Country Representative for France), Paul James (Conference Organizing Committee), Timothy Johnson (Board of Trustees), Charles Killebrew (Board of Trustees), Ron Klemencic (Board of Trustees), Jan Klerks (Research & Communications Manager), Sang Dae Kim (Chairman), Ioannis Kourakis (Progressive Collapse Working Group), Ryszard Kowalczyk (Advisory Group), Robert Lau (Associate Editor), Simon Lay (Advisory Group), Bill Maibusch (Country Representative for Qatar), Thomas McCool (Advisory Group), Ronald Mischek (Country Representative for Austria), Moira Moser (Advisory Group), Nasayoshi Nakai (Country Representative for Japan), Daniel O'Connor (Fire & Safety Working Group), Felino Palafox (Country Representative for Philippines), Leah Ray (Conference Organizing Committee), Jerry Reich (Advisory Group), Mark Sarkisian (Advisory Group), David Scott (Board of Trustees), Elena Shuvalova (Country Representative for Russia), Robert Smilowitz (Progressive Collapse Working Group), Brett Taylor (Country Representative for Australia), Ines Tiu (Conference Organizing Committee), Jose Torero (Fire & Safety Working Group), Lucas Tryggestad (Conference Organizing Committee), Alexios Vandoros (Greece), Steven Watts (Advisory Group), Peter Weismantle (Height Committee), Antony Wood (Executive Director).
Awards Dinner Overview, 22 October 2009
Το CTBUH επέλεξε το κτίριο ‘Linked Hybrid’ του αρχιτέκτονα Steven Holl Architects ως το “Best Tall Building Overall” για το 2009. Το βραβείο δόθηκε κατά τη διάρκεια του 8ου ετήσιου Δείπνου Βραβείων (Annual Awards Dinner and Ceremony) που έλαβε χώρα στις 22 Οκτωβρίου στο κτήριο Crown Hall του αρχιτέκτονα Mies van der Rohe στο Illinois Institute of Technology στο Σικάγο. Η επιτροπή χαρακτήρισε το κτήριο ως ‘πλούσιο σε σκέψη, τόσο προγραμματική όσο και αρχιτεκτονική, παρουσιάζοντας μια προχωρημένη τυπολογία για την πυκνή αστική κατοίκηση.’
Με την πλούσια παλέτα του, την κατάλληλη κλίμακα και τη συνέπεια στην αρχιτεκτονική γλώσσα, το ‘Linked Hybrid’ προσθέτει ένα επίπεδο υψηλής ποιοτικής αρχιτεκτονικής στην πόλη του Πεκίνου. Δουλεύοντας πολύ καλά πάνω από το επίπεδο της καθαρά γλυπτικής αρχιτεκτονικής, σε αστικό επίπεδο – εκεί όπου τα ψηλά κτίρια και οι αστικές πόλεις οδεύουν, δημιουργώντας αρχιτεκτονική η οποία δεν απομονώνει, αλλά αντίθετα ενώνει τόσο στο επίπεδο του εδάφους όσο και στον ουρανό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα μοναδικό επίπεδο εδάφους το οποίο δρα ως μια όαση στην πυκνότητα του Πεκίνου, και μια πραγματική πολυχρηστική ζώνη συνδεδεμένων αστικοτήτων στον ουρανό. Το έργο ενσωματώνει πολυάριθμες εφαρμογές βιώσιμου σχεδιασμού, πηγαίνοντας πολύ παραπέρα από τη γεωθερμία και την ανακύκλωση του νερού, για να αντιμετωπίσει το πολύ ευρύτερο ζήτημα κοινωνικο-αστικής βιωσιμότητας.
Βραβεύτηκαν επίσης τα τέσσερα καλύτερα τοπικά κτήρια – το ‘Manitoba Hydro Place’ (Winnipeg, Canada) ως το Best Tall Building Americas, το ‘Broadgate Tower’ (London, UK) ως το Best Tall Building Europe, το ‘Tornado Tower’ (Doha, Qatar) ως το Best Tall Building Middle East & Africa και το ‘Linked Hybrid’ ως το Best Tall Building Asia & Australasia.
Τα βραβεία για την συνολική τους προσφορά (Lifetime Achievement Awards) αποδόθηκαν στους: John Portman των John Portman & Associates και Prabodh Banavalkar of Ingenium, Inc. Στον Portman δόθηκε το βραβείο ‘Lynn S. Beedle’ για τον προσεκτικό αστικό σχεδιασμό και την ικανότητα να συνδυάζει την τέχνη, τη φύση και την κίνηση των πεζών μαζί με τα σχέδια των ουρανοξυστών του. Στον Dr. Banavalkar δόθηκε το βραβείο ‘Fazlur Khan Medal’ για την ικανότητα του να βρίσκει να βρίσκει τη βέλτιστη κατασκευή με την οφειλόμενη προσοχή στην οικονομική αποτελεσματικότητα, στην δυνατότητα κατασκευής και άρρηκτη ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Αλέξιος Βανδώρος,
CTBUH Country Leader for Greece
(www.ctbuh.org/People/AlexVandoros/tabid/523/Default.aspx)
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- CTBUH - 8th World Congress, Dubai ( 19 Μάρτιος, 2008 )
- Burj Dubai: Σχεδιάζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου ( 17 Απρίλιος, 2008 )
- Τα κριτήρια του CTBUH ( 14 Μάρτιος, 2009 )
- Η ιστορία της μέτρησης του ύψους των ψηλών κτιρίων / NEA κριτήρια μέτρησης του ύψους των ουρανοξυστών ( 20 Ιανουάριος, 2010 )