ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

13 προτάσεις για εναλλακτική και οικονομική θέρμανση

30 Οκτώβριος, 2013

13 προτάσεις για εναλλακτική και οικονομική θέρμανση

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΕΣ, εναλλακτικές, οικονομικές, αλλά και πολλές αναποτελεσματικές προτάσεις κατακλύζουν την αγορά των συστημάτων θέρμανσης. (3 άρθρα & ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ)

Η «Κ.Ε.» συγκέντρωσε στοιχεία από έγκυρες έρευνες αγοράς και παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά κόστους και λειτουργίας για 12+1 λύσεις θέρμανσης.

1 Ενεργειακά τζάκια. Ο αέρας που περνά περιμετρικά από την εστία τους διοχετεύεται για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων. Η απόδοσή τους είναι υψηλότερη έως 80% συγκριτικά με τα συμβατικά τζάκια, με μικρότερη κατανάλωση ξύλου. Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ λειτουργούν σαν καυστήρες και ζεσταίνουν το νερό για τα σώματα. Η τιμή αγοράς τους ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ. Για τη μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό το κόστος ξεκινάει από τα 1.200 ευρώ.

2 Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται οικονομικότερη από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα, το πετρέλαιο και το αέριο. Τα πάνελ τοποθετούνται στον τοίχο ή το ταβάνι και μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν διακοσμητικά. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 85 ευρώ.

3 Ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες χαλαζία. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού μπορούν να ζεστάνουν ένα χώρο μέχρι και 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος από 800 ώς 2.500w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν χώρους 25-51 τ.μ. με κατανάλωση 400-2.800w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10 έως 170 ευρώ.

4 Φυσικό αέριο. Από τις πιο καθαρές και φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου είναι 0,06925-/kwh, ενώ το κόστος εγκατάστασης μαζί με τον εξοπλισμό κυμαίνεται από 1.450 ευρώ έως 4.900 ευρώ, ανάλογα με το λέβητα που θα χρησιμοποιηθεί, εφ' όσον υπάρχει δίκτυο θέρμανσης.

50% λιγότερη ενέργεια

5 Κλιματισμός. Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό. Εχουν λειτουργικό όριο σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου. Δεν ενδείκνυται για περιοχές που σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η τιμή αγοράς για ένα κλιματιστικό 9.000 btu ξεκινάει από 350 ευρώ, με κατανάλωση 0,65-0,85-/kwh.

6 Σόμπες και τζάκια pellet. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι παρόμοια του πετρελαίου. Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από τα 850 ευρώ. Η τιμή για ένα τζάκι pellet ξεκινάει από 2.570 ευρώ και μπορεί να τοποθετηθεί και στο ήδη υπάρχον τζάκι. Η μέση κατανάλωση μιας σόμπας είναι 1,5kg/h και αυτό μεταφράζεται σε 0,35-/h, με κόστος αγοράς ενός τόνου pellet περί τα 230 ευρώ.

7 Τζάκια βιοαιθανόλης. Η βιοαιθανόλη παράγεται με τη ζύμωση των συστατικών της ζάχαρης και του αμύλου και άλλων φυτικών προϊόντων και χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό σε τζάκια που δεν χρειάζονται καμινάδα. Μπορεί να μετατραπεί και ένα παραδοσιακό τζάκι σε βιοαιθανόλης με την τοποθέτηση ενός καυστήρα, που το κόστος του ξεκινάει από 50 ευρώ. Τα επιτοίχια τζάκια ξεκινούν από τα 140 ευρώ και τα επιδαπέδια-επιτραπέζια από 25 ευρώ. Ενώ η τιμή για ένα κανονικό τζάκι βιοαιθανόλης ξεκινάει από τα 780 ευρώ. Η κατανάλωσή τους είναι 1lt σε 6-8 ώρες και η τιμή λίτρου περίπου 1,90 ευρώ.

8 Σόμπες ξύλου ή pellet καλοριφέρ. Οι σόμπες καλοριφέρ λειτουργούν με καύση ξύλου ή βιοκαυσίμου pellet. Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο νερό, μέσω ενός κυκλοφορητή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ, παρέχοντας ομοιόμορφη διανομή θέρμανσης. Παράλληλα προσφέρεται για οικιακές χρήσεις, όπως θερμοσίφωνας, μαγείρεμα κ.ά.

9 Σόμπες ξύλου ενεργειακές. Εχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και μπορούν με ειδικό μηχανισμό να μετατραπούν σε αερόθερμα. Η απόδοσή τους είναι αυξημένη από 65% ώς 85% συγκριτικά με κοινή σόμπα, με μικρότερη κατανάλωση.

10 Αερόθερμο τζακιού. Είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται στην εστία του κλασικού τζακιού. Επιστρέφει στο χώρο ζεστό αέρα, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 190 ευρώ.

Επιτοίχιο από 126 ευρώ

11 Ηλεκτρικοί θερμοπομποί. Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% διά της φυσικής ροής και 20% διά της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας). Ενα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. απαιτεί ένα θερμοπομπό 1500W. Αυτός θα καταναλώσει ωριαία 0,10 ευρώ. Τιμή αγοράς για επιτοίχιο θερμοπομό από 126 ευρώ, ενώ ένας επιδαπέδιος ξεκινάει από τα 35 ευρώ.

12 Ηλεκτρικός λέβητας, ο οποίος μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα. Δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. η ημερήσια δαπάνη είναι περίπου 4 ευρώ επί 24ωρης λειτουργίας και το κόστος του λέβητα ανάλογα με τα τ.μ. από 2.070 ευρώ.

13 Αερόθερμα μπάνιου-δωματίου. Δεν χρειάζονται εγκατάσταση, ενώ ανεβάζουν τη θερμοκρασία του χώρου πολύ γρήγορα. Ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, όταν χρησιμοποιούνται σε δωμάτια. Η τιμή τους ξεκινάει από 16 ευρώ.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΦΤΗΝΕΣ» ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Κρας τεστ για 8 διαφορετικά συστήματα θέρμανσης

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

ΟΚΤΩ στους δέκα καταναλωτές επιδίδονται στο κυνήγι φθηνών εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, καθώς θερίζει η ενεργειακή φτώχεια και το ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει το υψηλό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Πολλές από το πλήθος των εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, που κατακλύζουν την αγορά, κρύβουν μυστικά και παγίδες για την τσέπη των καταναλωτών και το περιβάλλον, ενώ η τελική επιλογή της καλύτερης λύσης αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, διότι:

* οι εύκολες και φθηνές επιλογές θέρμανσης, ως επί το πλείστον, κοστίζουν ακριβά στη χρήση τους, ενώ

* τα συστήματα που προσφέρουν οικονομικές και αξιόπιστες συνθήκες θέρμανσης έχουν πολύ υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης.

Το αποκαλυπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ), που δημοσιεύει η «Κ.Ε.».

Η έρευνα αποτελεί ένα τεχνικό και οικονομικό «κρας τεστ», μεταξύ των οκτώ διαθέσιμων και καθιερωμένων τεχνολογιών θέρμανσης, που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά, στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών.

Κόστος εγκατάστασης

Χαρακτηριστικά, από την έρευνα προκύπτει ότι το χαμηλότερο κόστος θερμικής ενέργειας, σε δύο ζώνες της χώρας, στη ζώνη Α' με πολύ μεγάλη και στη ζώνη Β' με κανονική ετήσια ηλιοφάνεια, πετυχαίνουν οι αντλίες θερμότητας, που όμως έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης. Αυτό το κόστος κυμαίνεται στο ύψος μερικών χιλιάδων ευρώ, υπερβαίνοντας κατά δύο ώς τρεις φορές την ετήσια δαπάνη σε πετρέλαιο θέρμανσης, που χρειάζεται ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Παράλληλα, η μελέτη δείχνει ότι αποδεικνύονται εξαιρετικά δαπανηρές οι λύσεις της θέρμανσης με τζάκι ανοιχτού θαλάμου, όπως επίσης και η λύση του ηλεκτρικού λέβητα, στην οποία σύμφωνα με τις παραδοχές της έρευνας περιλαμβάνονται όλες οι τεχνολογίες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, όπως θερμοπομποί, αερόθερμα, πάνελ θερμότητας, καλοριφέρ λαδιού, ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες αλογόνου κ.ά.

Καταλυτική είναι στη διαμόρφωση του κόστους θέρμανσης η επιβάρυνση φόρων και τελών, που επιβάλλει η πολιτεία, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή, η υψηλότερη απ' όλες στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στη μελέτη του ΕΜΠ, ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το γνωστό φαινόμενο της αιθαλομίχλης των ελληνικών πόλεων σημειώνεται ότι «οι μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας μπορεί να αποτελέσουν αθροιστικά μια κύρια πηγή εκπομπών ρύπων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, λόγω συγκέντρωσης ισχύος.

Οι συγκεντρώσεις αζώτου (Ν), θείου (S) και χλωρίου (Cl) σε διάφορα είδη βιομάζας είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να προκαλέσουν, κατά την καύση της εν λόγω βιομάζας, εκπομπές αζωτοξειδίων (NOx), διοξείδιο του θείου (SO2) και υδροχλωρίου (HCl) και αυξημένες εκπομπές χλωριωμένων αρωματικών ενώσεων, όπως διοξίνες (PCDD) και φουράνες (PCDF)».

Επίσης, τονίζεται ότι «η χρήση καθαρής ξυλείας ή πελετών από καθαρό ξύλο μειώνει στο ελάχιστο τις εκπομπές αυτού του είδους, σε αντίθεση με τη χρήση νοθευμένου ξύλου ή άλλων ειδών βιομάζας στην περίπτωση των οποίων οι εκπομπές μπορεί να αυξηθούν ώς και 1.000 φορές»!

* Η έρευνα του ΕΜΠ, ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες και των εκπομπών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογίας θέρμανσης έγινε από τους δόκτορες Ε. Κακαρά, Σ. Καρέλλα, Π. Βουρλιώτη, Δ. Γιαννακόπουλο, Π. Γραμμέλη και από τους Π. Πάλλη και Ε. Καραμπίνη.

**

Τα μισά νοικοκυριά αποχαιρετούν το πετρέλαιο

Δύο ξεχωριστές μελέτες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντιμετωπίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για θέρμανση. Συγκεκριμένα:

* Το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητά έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της «Public Issue» για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Κακή ή πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 53%, ενώ ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια.

* Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Αττική (ποσοστό 44%) δηλώνουν ότι πιθανότατα φέτος δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ*

Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ενός κτηρίου ή ενός χώρου αποτελεί αντικείμενο μελέτης από αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος αφού λάβει υπ' όψιν όλα τα χαρακτηριστικά του κτηρίου μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση, δηλαδή την πιο αποδοτική, οικονομική και μη ρυπογόνα.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν προϊόντα θέρμανσης, καθώς συχνά υπάρχει κίνδυνος προώθησης προϊόντων με παραπλανητικούς ισχυρισμούς για πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης πρέπει να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε όμοια χαρακτηριστικά (π.χ. απόδοση συστημάτων, κόστος ενέργειας κ.λπ.) και να λαμβάνουμε υπ' όψιν όλες τις συναφείς παραμέτρους (φόροι, επιφάνεια θέρμανσης, κόστος τοποθέτησης και συντήρησης κ.λπ.).

Επίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή καύση και η ελαχιστοποίηση των εκπομπών, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν πιστοποιημένα προϊόντα (με σήμανση CE όπου απαιτείται ή άλλη σχετική πιστοποίηση), ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή συμπεριφορά τους, αλλά και η συμμόρφωσή τους με τις σχετικές απαιτήσεις ασφαλείας.

Η θέρμανση ενός κτηρίου μέσω τζακιών μπορεί να φαίνεται ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να θερμάνει κάποιος το σπίτι του. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση τους δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο θέρμανσης, καθώς τα τζάκια αποτελούν συμπληρωματικό τρόπο θέρμανσης και μάλιστα τοπικού χαρακτήρα. Δηλαδή, το τζάκι πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά και συμπληρωματικά.

Ο καπνός από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το χειμώνα μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας τη γνωστή «καπνομίχλη», που μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να καίμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλο.

*Πολιτικός μηχανικός, στέλεχος υπουργείου Περιβάλλοντος

 

 

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital