ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Ολα τα κτίρια να έχουν ταυτότητα»

26 Ιανουάριος, 2007

«Ολα τα κτίρια να έχουν ταυτότητα»

Τη θεσμοθέτηση του «πράσινου κουτιού», που θα περιλαμβάνει όλες τις μελέτες και τις άδειες κάθε κτιρίου, καθώς και τη συγκρότηση σώματος ορκωτών ελεγκτών μηχανικών, που θα κάνουν αυτοψίες σε όλη τη διάρκεια κατασκευής της οικοδομής, ζήτησε ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, πρόεδρος του ΣΠΜΕ, κατά τη χθεσινή τελετή της πίτας του φορέα των 22.000 πολιτικών μηχανικών της χώρας.

Κορυφαίο στέλεχος των μηχανικών της Ν.Δ. και ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Παπαγιαννίδης στην ουσία άσκησε κριτική στην πολιτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Απέφυγε να αναφερθεί στο «ξεχασμένο» νομοσχέδιο Σουφλιά για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών, αλλά ζήτησε ανασυγκρότηση των πολεοδομικών γραφείων, υποχρεωτική ασφάλιση των οικοδομών και δημιουργία μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, για τα οποία δεν υπάρχει αναφορά στο επίμαχο νομοθέτημα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Προτείνει να αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές των μηχανικών, αλλά σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα αναλάβουν στη μελέτη και κατασκευή μιας οικοδομής.

Εμμεση είναι η κριτική που ασκεί και στον τομέα των δημοσίων έργων. Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, αλλά επισήμανε την ανάγκη να δημοπρατηθούν οι μελέτες για τα έργα του Δ' ΚΠΣ. Ζήτησε τέλος να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια των έργων.

Στη χθεσινή εκδήλωση τιμήθηκαν δύο ιστορικοί πρόεδροι του ΣΠΜΕ, οι Βίκτωρας Αμπακούμκιν και Νίκος Γρατσίας.

 Χ.ΤΖ.

 26/01/2007

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital