ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Οχι» μηχανικών στο διπλασιασμό των αμοιβών για άδειες

29 Μάρτιος, 2007

«Οχι» μηχανικών στο διπλασιασμό των αμοιβών για άδειες

Με νόμιμα «παραθυράκια» οι μηχανικοί είπαν στην πράξη «όχι» στην απόφαση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) που αφορά τον διπλασιασμό των αμοιβών τους για τις οικοδομικές άδειες και τυπικά τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 Φεβρουαρίου.

Από τα στοιχεία του ΤΕΕ προκύπτει ότι έως τώρα 36.000 άδειες που θα εκδοθούν ώς το τέλος του 2007 θα εξαιρεθούν από τις νέες ρυθμίσεις. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο εκδίδονται κατά μέσον όρο 80.000 άδειες, προκύπτει ότι οι αμοιβές των μηχανικών για σχεδόν το 40% των φετινών περιπτώσεων θα πληρωθούν με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτό και μόνον το στοιχείο δημιουργεί «αγορά» δύο ταχυτήτων, όπου κάποια τεχνικά γραφεία κατάφεραν να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές για όσους θα τους προτιμήσουν.

Η πιο σίγουρη λύση για τις φθηνές άδειες περνά μέσα από τις τράπεζες, αφού το ΤΕΕ φρόντισε να εξαιρέσει από τα νέα μέτρα τις άδειες για τις οποίες θα είχαν κατατεθεί (σ.σ. η κατάθεση της αμοιβής είναι υποχρεωτική στις τράπεζες, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους) οι αμοιβές ώς τις 20 Φεβρουαρίου. Τρεις ημέρες πριν από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΤΕΕ, μεγάλα τεχνικά γραφεία έσπευσαν στα γκισέ και κατέβαλαν προκαταβολικά αμοιβές για 33.000 άδειες! Εχει ενδιαφέρον, ότι ένα μόνον γραφείο κατέθεσε χρήματα γιά 65 άδειες, ενώ άλλα 10 για πάνω από 45 το καθένα!

Η απόφαση του ΤΕΕ προβλέπει ότι το παλιό σύστημα θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί στις Πολεοδομίες φάκελοι για έκδοση άδειας ώς τις 20 Φεβρουαρίου. Δεν θα πληρώσουν αυξημένες αμοιβές και όσοι ώς την ίδια ημερομηνία έχουν ζητήσει έγκριση από κάποια δημόσια υπηρεσία (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική επιτροπή, κ.λπ.). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται άλλες 3.000 περιπτώσεις.

Οι μελετητές έσπευσαν να ζητήσουν από το ΤΕΕ βεβαίωση ότι εντάσσονται στο προηγούμενο καθεστώς. Το Επιμελητήριο όμως βρέθηκε απροετοίμαστο, αφού υπήρχαν μόνον πέντε άτομα γι' αυτό τον τομέα, με αποτέλεσμα να έχουν χορηγηθεί οι προβλεπόμενες εγκρίσεις μόνον για 1.000 περιπτώσεις. Οι υπηρεσίες του όμως διαβεβαιώνουν τους διαμαρτυρόμενους μηχανικούς ότι θα ληφθούν μέτρα για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ωστόσο, θεωρεί ότι οι αυξήσεις έγιναν δεκτές από τους μηχανικούς και ανέφερε ότι 20.500 μηχανικοί έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα των νέων μέτρων και ότι έως τώρα έχουν χορηγηθεί 18.000 κωδικοί πρόσβασης, με ρυθμούς που φθάνουν τους 1.000 την ημέρα. Είναι εμφανής η άρνηση των υπομηχανικών και των αποφοίτων των ΤΕΙ να ενταχθούν στο σύστημα, αφού δεν είναι μέλη του ΤΕΕ. Εως τώρα έχουν ζητήσει κωδικούς μόνον 1.250 τεχνολόγοι.

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από φορείς των μηχανικών, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, που θεωρούν ότι ο διπλασιασμός των αμοιβών, σε συνδυασμό με την ακρίβεια των υλικών και τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα «παγώσει» την οικοδομική δραστηριότητα. Εχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στο Σ.τ.Ε. και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν δεκτές, αφού το δικαστήριο έχει αποφανθεί παλιότερα για το ίδιο θέμα.

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital