ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έρευνα του ΕΜΠ ως αντίλογος στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Πάρκο του Ελληνικού

17 Μάιος, 2009

Έρευνα του ΕΜΠ ως αντίλογος στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Πάρκο του Ελληνικού

Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, λέκτορας Πολεοδομίας του ΕΜΠ και υπεύθυνος της έρευνας μιλά στο tvxs για τα πρώτα πορίσματα που έχουν προκύψει και αμφισβητούν τα σχέδια του υπουργείου. (Τηλεφωνική συνέντευξη)

Την εκπόνηση έρευνας για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στη διαθέσιμη έκταση των 3.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως επιστημονικός αντίλογος στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με πρωτοβουλία των Δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η μελέτη έχει ανατεθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) στο Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ έχει προχωρήσει στην καταγραφή κάποιων μύθων και πραγματικοτήτων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, δίνοντας απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Τηλεφωνική συνέντευξη Νίκου Μπελαβίλα

- Από τα συνολικά 3.500 στρέμματα της έκτασης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι, βάσει του σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα κτίρια, το μπετόν και η άσφαλτος καλύπτουν 1.716 στρέμματα της συνολική έκτασης, τελικά απομένουν μόλις 3.584 στρέμματα πρασίνου. Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχέδιο του υπουργείου, οι φυτεύσεις υψηλού πρασίνου θα καλύψουν μόνο 2.650 στρέμματα, με 40.000 έως 60.000 δένδρα. Ακόμα και αυτά θα είναι κατακερματισμένα, λόγω της διατήρησης των αεροδιαδρόμων, όπως και των μεγάλων συγκροτημάτων κτιρίων στο εσωτερικό του.

Για τη διαμόρφωση του, ως αστικού πάρκου και όχι ως βοτανικού κήπου απαιτείται η φύτευση 100-150.000 μεγάλων δένδρων (πεύκα, πλατάνια, κυπαρίσσια, λεύκες, ακακίες, ελιές κ.α.) και 400-600.000 μικρότερων δένδρων και θάμνων. Συνολικά δηλαδή, θα έπρεπε να φυτευτούν στο Ελληνικό 500.000-750.000 μεγάλα και μικρά δένδρα και θάμνοι.

- Απαντώντας στη δήλωση ότι το Πάρκο του Ελληνικού «θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή», το ΕΜΠ προχωρά σε μια σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, διαθέτει τουλάχιστον δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa de Campo έχει έκταση 17.220 στρεμμάτων. Στη Βιέννη, το πασίγνωστο Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρ. Στη Μόσχα το πάρκο Gorky στο κέντρο της πόλης, με έκταση 1.200 στρεμμάτων, είναι το μικρότερο από τα πάρκα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στο Λονδίνο, η συνολική έκταση των βασιλικών και δημοτικών πάρκων της πόλης ανέρχεται σε 60.000 στρέμματα - δηλαδή δώδεκα φορές η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Εξ’ αυτών, το γνωστό Hyde Park, είναι ένα από τα πιο μικρά, με έκταση 1.420 στρ. Με μία διαφορά! Τόσο αυτό όσο και ένα άλλο διάσημο πάρκο, το Central Park της Νέας Υόρκης με έκταση 3.372 στρεμμάτων, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αντιστοιχούν δηλαδή ως προς τη θέση στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, μόνο που ο Εθνικός Κήπος έχει έκταση μόλις 158 στρεμμάτων ή 288 μαζί με το Ζάππειο. Άλλα πάρκα του Λονδίνου, όπως το Richmond Park, το Bushy Park ή το Hampstead Heath έχουν έκταση 9.550, 4.400 και 3.650 στρ. αντίστοιχα.

- Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι τα πάρκα είναι «νεκροί» χώροι, η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ απαντά ότι τα δέκα μεγαλύτερα λονδρέζικα πάρκα δέχθηκαν το 2007, 29 εκατομμύρια επισκέπτες - περίπου 8 φορές τον πληθυσμό της Αθήνας. Εξ’ αυτών, μόνο ο Βοτανικός Κήπος του Λονδίνου είχε 1.906.000 επισκέπτες, ενώ η ιστοσελίδα του δέχτηκε 21.600.000 επισκέψεις.

- Η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων κοστίζει αναλογικά, λιγότερο ή το ίδιο με άλλες λειτουργίες της πόλης, όπως για παράδειγμα η συντήρηση και λειτουργία των δρόμων, του μετρό, των λεωφορείων, η καθαριότητα, ο φωτισμός κ.α.

Με «αγγλικές τιμές», το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Πάρκου του Ελληνικού θα ανερχόταν σε 10 με 12 εκατομμύρια €. Το κόστος λειτουργίας του Πάρκου Ελληνικού θα μπορούσε να είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού ενός από τους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων έχει ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκατομμυρίων € και Δήμος Πειραιά, 330 εκατομμυρίων €.

πηγή: TVXS.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital