ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγοραστικές ευκαιρίες για εξοχική κατοικία

01 Απρίλιος, 2007

Αγοραστικές ευκαιρίες για εξοχική κατοικία

Μεγάλο το ενδιαφέρον για αγορά παλιών κατοικιών παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια αγορά

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζουν εσχάτως οι παλιές κατοικίες σε πληθώρα χωριών της περιφέρειας, ιδίως αν αυτά βρίσκονται κοντά σε τουριστικούς προορισμούς, είτε χειμερινούς είτε θερινούς. Πρόκειται για περιπτώσεις κατοικιών που μπορούν να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, αλλά παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές υπεραξιών, ιδίως αν αναστηλωθούν στην πρότερη μορφή τους. Τέτοια σπίτια αγοράζονται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από ξένους, αλλά πλέον και από Ελληνες, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές, οι κατασκευαστές επικεντρώνονται στα περισσότερο δημοφιλή σημεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη προσφοράς σε πιο ήσυχες περιοχές, για τις οποίες όμως εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος απόκτησης νεόδμητου εξοχικού, ωθεί πλέον και πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές από την εγχώρια αγορά να αναζητούν κάτι διαφορετικό. Είναι πλέον πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που προτίμησαν την πιο οικονομική λύση της αγοράς μιας παλιάς κατοικίας, ακόμα και σε ηπειρωτικά χωριά (και όχι σε παραθαλάσσια σημεία), τα οποία και ανακαίνισαν στη συνέχεια. Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας παραμένει αισθητά χαμηλότερο από την απευθείας αγοράς ενός νέου εξοχικού.

Σταδιακά, όλο και περισσότεροι ξένοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μια τέτοια κατοικία, καθώς προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες δρομολογούνται τα τελευταία χρόνια σε νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, ή και σε άλλες περιοχές (π.χ. επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία). Τα εν λόγω παραθεριστικά θέρετρα έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν προς πώληση ή ενοικίαση εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες, κυρίως σε ενδιαφέρομενους από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, οι ξένοι κινούνται σε εναλλακτικές λύσεις, όπως μια παραδοσιακή ή διατηρητέα κατοικία σε κάποιο χωριό. Αλλωστε, οι περισσότεροι ξένοι αναζητούν την ησυχία και απομόνωση που προσφέρει η παραπάνω επιλογή. Ηδη, πολλοί από τους χιλιάδες ξένους που αγόρασαν κάποιο εξοχικό στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια αναζητούν κάτι διαφορετικό, λόγω της πυκνής δόμησης στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Πανελλαδική τάση

Οπως ανέφερε, πρόσφατα, παράγοντας της αγοράς κατοικίας, «υπάρχουν αρκετές ομάδες ιδιωτών, κυρίως Γερμανών, οι οποίοι αναζητούν εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά χωριά, με στόχο την αγορά και αναστήλωση 20-30 κατοικιών, κάτι που ήδη έχει γίνει π.χ. στην Τήνο. Αλλά υπάρχουν σχετικές ευκαιρίες και στον Μυστρά, τη Λακωνία και αλλού». Παράλληλα, οι περισσότεροι ξένοι, έχοντας συνηθίσει από τον τρόπο λειτουργίας της κτηματαγοράς της χώρας προέλευσής τους, προτιμούν να έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή των υλικών, αλλά και στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση των κατοικιών τους. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στις νεόδμητες κατοικίες, αλλά προσφέρεται -και με το παραπάνω- ως επιλογή στις παλιές παραδοσιακές κατοικίες.

Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος απόκτησης (σε αρκετές περιπτώσεις είναι τουλάχιστον 50% φθηνότερο από μία καινούργια κατοικία δίπλα στη θάλασσα) εκ των πραγμάτων παρέχει τη δυνατότητα, τα χρήματα που εξοικονομούνται να διατεθούν για την ανακατασκευή, τη διακόσμηση και την επίπλωση των κατοικιών αυτών. Ασφαλώς, οι τιμές εξαρτώνται από την κατάσταση της κατοικίας, το σημείο (π.χ. αν προσφέρει θέα), αλλά και την τοποθεσία όπου βρίσκεται.

Η τάση αυτή καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής. Αλλωστε, το διαπιστώνουν όλο και εντονότερα κάθε χρόνο παράγοντες της αγοράς π.χ. στο Πήλιο ή στο Καρπενήσι, αλλά και σε νησιά όπου υπάρχει απόθεμα τέτοιων κατοικιών, όπως η Κρήτη, ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, του Αργοσαρωνικού, των Επτανήσων και των Δωδεκανήσων. Το βέβαιο είναι ότι όπου υπάρχει ενδιαφέρον αυτομάτως καταγράφονται και υπεραξίες ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ασφαλώς συντηρείται και η τοπική οικονομία, τόσο λόγω των οικοδομικών εργασιών που απαιτούνται για την ανακατασκευή των κατοικιών όσο και λόγω των νέων κατοίκων.

Από Αρκαδία έως Ναυπακτία

Ξεκινώντας λοιπόν από την Αθήνα και κατευθυνόμενοι προς την Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα την ορεινή Αρκαδία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χωριά Λαγκάδια και Στεμνίτσα. Πρόκειται για δύο χωριά με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που βρίσκονται σε απόσταση 280 χλμ. περίπου από την Αθήνα, ενώ υπάρχει προσφορά κατοικιών προς πώληση. Νοτιότερα στην Πελοπόννησο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η περιοχή γύρω από το όρος Πάρνωνας.

Στα βόρεια της Αττικής, η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Λαμία προσφέρει αρκετές αξιόλογες επιλογές. Στον άξονα μεταξύ Αμφισσας - Λαμίας ξεχωρίζουν τα χωριά Παύλιανη, Αθανάσιος Διάκος και Μαυρολιθάρι, λόγω του φυσικού τους κάλλους αλλά και του παραδοσιακού χρώματος που διατηρούν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα γύρω χωριά.

Αντίστοιχα στην ορεινή Ναυπακτία ξεχωρίζει η περιοχή κοντά στο φράγμα του Ευήνου, με την προϋπόθεση ότι ο επίδοξος αγοραστής θα πρέπει να αναζητήσει με αρκετή υπομονή την όποια ευκαιρία, καθώς οι προς πώληση κατοικίες είναι ελάχιστες. Πάντως, προκειται για παραγματικά πανέμορφα αλλά και πολλά υποσχόμενα χωριά, καθώς αναπτύσσονται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και θεωρείται βέβαιο ότι μια επένδυση στην κτηματαγορά της περιοχής μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές οι τιμές των κατοικιών κινούνται μεταξύ των 20.000 και 30.000 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο το κόστος της ανακαίνισης, για μια κατοικία 100 τ.μ., υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ. Οπως σημειώνουν πάντως κτηματομεσίτες, στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχει, όπως είναι φυσικό, αναπτυγμένη αγορά, όπως στην Αράχωβα ή το Λιβάδι, και για τον λόγο αυτόν είναι πολύ δύσκολο να δοθεί έστω ένα εύρος τιμών που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μια κατοικία έχει διαφορετική τιμή όταν την πουλάει ο ιδιοκτήτης της και σαφώς υψηλότερη όταν ο επίδοξος αγοραστής τη ζητάει για αγορά.

Καρπενήσι ή Πήλιο

Σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες προσφέρει και η ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, την οποία πάντως προτιμούν κυρίως Ελληνες παρά ξένοι αγοραστές. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον είναι έντονο για παλιές κατοικίες, οι οποίες είναι συνήθως επιφάνειας 60-70 τ.μ. και διώροφες. Το δέλεαρ, λόγω της χαμηλής τιμής τους, είναι σημαντικό, καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το κόστος τους ξεκινάει μόλις από τα 40.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αγοράς ανέρχεται σε 70.000 - 80.000 ευρώ. Τα ποσά θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά, σε σύγκριση με νεόδμητες κατασκευές, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά τους σε όλα τα χωριά πέριξ της πόλης του Καρπενησίου και καθ’ οδόν για το χιονοδρομικό κέντρο. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες κατοικίες συνοδεύονται και από κάποιο οικόπεδο της τάξεως των 500 τ.μ.

Στο γραφικό Πήλιο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για παλιές πέτρινες κατασκευές εκδηλώνεται από ξένους αγοραστές, Αγγλους, Ολλανδούς και Γάλλους. Κατά κανόνα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραθερίσει τουλάχιστον μια φορά στην περιοχή. Στρέφονται δε στις παλιότερες κατασκευές, τόσο λόγω της γραφικότητας και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που αυτές προσφέρουν όσο και λόγω της παρεχόμενης δυνατότητας για παρεμβάσεις ανακαίνισης κατά το δοκούν.

Οι προσφερόμενες κατοικίες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: παλιά πέτρινα αρχοντικά ή αγροτικά σπίτια, γνωστά και ως «καλύβια». Αρκετά από τα εν λόγω σπίτια έχουν ήδη ανακαινισθεί και πωλούνται σε τιμές που προσεγγίζουν εκείνες των νεόδμητων κατασκευών. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπίτια που δεν είναι άμεσα κατοικήσιμα και χρειάζονται εργασίες ανακατασκευής.

Ανάλογα λοιπόν με την τοποθεσία και την κατάσταση του ακινήτου, οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. και μπορούν να ανέλθουν έως και τα 2.000 ευρώ/τ.μ. Οι δημοφιλέστερες περιοχές είναι η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι και η Βυζίτσα. Στο νότιο Πήλιο οι περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Μετόχι, το Καστρί, ο Πλατανιάς και το Τρίκερι. Εκεί μπορεί να βρεθούν παλιές κατοικίες ακόμα και με 500 ευρώ/τ.μ., ενώ σπάνια θα ξεπεράσουν τα 1.200 ευρώ/τ.μ., εφόσον ασφαλώς δεν είναι κατοικήσιμες. Οσες όμως μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους ενδέχεται να κοστίσουν έως και 1.500 ευρώ/τ.μ.

Τι να προσέξει ο αγοραστής

- Τίτλοι ιδιοκτησίας. Eίναι πολύ συνηθισμένο στην επαρχία να μην υπάρχουν τίτλοι, καθώς οι διάφορες μεταβιβάσεις έχουν γίνει προφορικά. Μπορεί οι ντόποιοι να τα βρίσκουν μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει τον «ξένο» αγοραστή.

- Απευθυνθείτε σε έμπειρους μεσίτες και όχι τοπικούς μεσάζοντες.

- Πριν αγοράσετε την κατοικία σας σε κάποιο χωριό, καλό θα είναι να μείνετε μερικές μέρες σε αυτό, να γνωρίσετε όσο είναι δυνατόν τους ντόπιους και να εξασφαλίσετε ότι το σπίτι που θα αγοράσετε βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον.

- Ενδελεχής έλεγχος της στατικότητας του κτιρίου: Ο επί τόπου έλεγχος από έμπειρο μηχανικό κρίνεται απαραίτητος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας.

Του Nικου X. Pουσανογλου

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital