ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία

14 Ιανουάριος, 2007

Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία

Τον προσεχή Απρίλιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τον Αιγιαλό και την Παραλία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.

Προκοπιος Χατζηνικολαου-kathimerini.gr

Το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εκσυγχρονίζει, βάσει και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το θεσμικό πλαίσιο για τον «Αιγιαλό και την Παραλία» και σκοπός των ρυθμίσεων είναι να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο καθορισμός του αιγιαλού και ο εντοπισμός και καταγραφή του παλαιού αιγιαλού σε όλη την επικράτεια με βάση αντικειμενικά στοιχεία και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων αλλά και των νέων τεχνολογιών.

Τα προσδοκώμενα οφέλη είναι:

α) Ενιαίος σε όλη την επικράτεια καθορισμός του αιγιαλού σε 5 έτη περίπου από την ισχύ του νόμου. β) Ο καθορισμός, λόγω της επιστημονικής του τεκμηριώσεως και των ενιαίων κριτηρίων, θα είναι οριστικός για τη διοίκηση και τα δικαστήρια. γ) Με τον καθορισμό των ορίων των ιδιοκτησιών προς τη θάλασσα θα εξυπηρετηθεί και επιταχυνθεί το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου. δ) Καθίσταται δυνατός ο προγραμματισμός, η εκπόνηση και η εφαρμογή χωροταξικών πολεοδομικών μελετών. ε) Καθίσταται δυνατή η διαχείριση και προστασία της παράκτιας ζώνης και των ευπαθών οικοσυστημάτων της. στ) Αποκλείεται το ενδεχόμενο συναλλαγής διοικήσεως και πολιτών λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τη χάραξη της οριογραμμής του αιγιαλού.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραχώρηση της χρήσεως νησίδων, υφάλων, σκοπέλων αβαθών θαλασσίων εκτάσεων καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και παραλίας για την εξυπηρέτηση γεωργικών, κτηνοτροφικών τουριστικών σκοπών κ. λπ.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους κατά παράβαση της νομοθεσίας επιφέρουν στον αιγιαλό και την παραλία μεταβολές με την κατασκευή έργων, ή καταστροφή του εδάφους και θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που προκληθεί αλλοίωση των ζωνών του αιγιαλού το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 400.000 ευρώ και στην περίπτωση που από τις παράνομες επεμβάσεις προκληθεί ευρείας εκτάσεως καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, το πρόστιμο θα φθάνει και τα 800.000 ευρώ.

Οσον αφορά τα καταπατημένα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου το σχέδιο νόμου θα ορίζει την απόδοση υπό προϋποθέσεις των ανωτέρω ακινήτων στους αυθαίρετους κατόχους τους, καταβάλλοντας ωστόσο και το αναλογούν τίμημα.

Tο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά σύνθετο δεδομένου ότι στα αστικά καταπατημένα κτήματα έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, ενώ δικαστικές αποφάσεις επί σχετικών προσφυγών του Δημοσίου στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν υπέρ των καταπατητών. Το νομοσχέδιο θα παρέχει την ευχέρεια σε όσους έχουν καταπατήσει ακίνητο του ελληνικού δημοσίου να τα εξαγοράσουν, αλλά προβλέπεται επίσης ότι το Δημόσιο μπορεί να αρνηθεί εάν αν το ακίνητο είναι απαραίτητο για τις ανάγκες του ή την κάλυψη αναγκών κοινής ωφέλειας.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital