ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκτιμήσεις για ξένες επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για παραθεριστικά συγκροτήματα

11 Ιούνιος, 2007

Εκτιμήσεις για ξένες επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για παραθεριστικά συγκροτήματα

Τόπος έλξης για την υλοποίηση σημαντικών project αποτελεί η χώρα μας για τους ξένους επενδυτές, όπως προέκυψε κατά τις εργασίες του 11ου Thessaloniki Forum, στην ενότητα για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Intelligence Unit, Ρόμπερτ Μακντόναλντ, επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ κατευθύνονται στην Ελλάδα για τη δημιουργία παραθεριστικών συγκροτημάτων, ενώ άλλα πέντε ξένα venture capital funds διαθέτουν σε «αναμονή» άλλα 1,5 δισ. ευρώ για την υλοποίηση αντίστοιχων project.

    Για τον ελληνικό τουρισμό, επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, παρόλο που οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15%, στα 14 εκατ. άτομα, και φέτος αναμένεται περαιτέρω άνοδος στους 15 εκατ. επισκέπτες, ωστόσο η χώρα μας θα παραμείνει το 2007 πίσω σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων που θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες στη χώρα μας.

    Τόνισε ακόμη πως διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος επισκέπτης στην Ελλάδα ξοδεύει λιγότερα χρήματα, παρά το γεγονός ότι πέρυσι «άφησαν» στη χώρα μας 11,4 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 11%. Εκτίμησε ακόμα ότι στα επόμενα έτη ο ελληνικός τουρισμός θα εξακολουθεί να υστερεί, παρουσιάζοντας μέση άνοδο 4%, ενώ οι «παραδοσιακοί» πελάτες της χώρας μας (Βρετανοί, Ιταλοί Γερμανοί) στρέφουν την προτίμησή τους σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία , Κροατία και Σλοβενία.

 Σε διαπραγματεύσεις η EasyJET για ίδρυση Easy Hotel σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη


    Σε διαπραγματεύσεις με επιχειρηματίες για την ανάπτυξη ξενοδοχείων Easy Hotel σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη μέθοδο του Franchise, βρίσκεται ο πρόεδρος της εταιρίας χαμηλού κόστους, Στέλιος Χατζηιωάννου. Όπως είπε, αντίστοιχες μονάδες λειτουργούν ήδη σε Λονδίνο και έπονται άλλες 38 στη Μέση Ανατολή.

    Ανακοίνωσε ότι από το 2008 αναμένεται να δρομολογηθεί από την Easy Cruises και δεύτερο κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 500 κλινών -σχεδόν διπλάσιο έναντι αυτού που ξεκίνησε φέτος- από το λιμάνι του Πειραιά προς τα ελληνικά νησιά, ενώ για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να γίνει αντίστοιχη κίνηση με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο και την Κωνσταντινούπολη, όχι πάντως πριν από το 2009.

    Ο κ. Χατζηιωάννου σημείωσε ότι οι υψηλοί φόροι στα ελληνικά αεροδρόμια «φρενάρουν» τους αερομεταφορείς, χαμηλού κόστους και μη, να ξεκινήσουν δρομολόγια στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη λειτουργίας ξενοδοχείων όλων των επιπέδων (φθηνών και πιο ακριβών). Υπογράμμισε δε και την απουσία τουριστικού μάρκετινγκ στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στην αγορά δεύτερης κατοικία από ξένους τουρίστες, επισήμανε ότι δεν πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες και την πολιτεία, αφού, όπως τόνισε, πέρα από τα εμφανή οφέλη, επιτυγχάνεται διαφήμιση με την πιο δημοφιλή μέθοδο «από στόμα σε στόμα».


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital