ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΑ: απάτη με τις κατασχέσεις

08 Μάιος, 2008

ΗΠΑ: απάτη με τις κατασχέσεις

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τους χιλιάδες οφειλέτες και υποσχόμενοι βοήθεια, τους υφαρπάζουν την κατοικία τους.

Από τις «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ είναι και οι κάθε είδους απάτες από επιτήδειους εις βάρος ιδιοκτητών κατοικιών, τάση που σημειώνει άνοδο τους τελευταίους μήνες. Από τις αγαπημένες πρακτικές του είδους, είναι η παροχή εγγυήσεων και υποσχέσεων σε εύπιστους ιδιοκτήτες, ότι θα γλιτώσουν το σπίτι τους από την κατάσχεση. Μόλις, λοιπόν, τους γίνει η γνωστοποίηση για επικείμενη κατάσχεση, οι ιδιοκτήτες γίνονται δέκτες ενός βομβαρδισμού από τηλεφωνικές κλήσεις, διαφημιστικά φυλλάδια ή ακόμα και κατ'οίκον επισκέψεις από ανθρώπους που... θέλουν να τους βοηθήσουν. Aλλωστε, οι γνωστοποιήσεις περί κατασχέσεων είναι δημόσια έγγραφα στις ΗΠΑ, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση των απατεώνων στις απαιτούμενες πληροφορίες.

Με αντάλλαγμα χρηματικές αμοιβές, υπόσχονται βοήθεια σε απελπισμένους ανθρώπους που βρίσκονται ενώπιον του φάσματος της απώλειας της κατοικίας τους. Παρ' όλα αυτά, το φαινόμενο ανθεί με εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες «εταιρείες» να διαφημίζουν υπηρεσίες σωτηρίας από την κατάσχεση. Οι επιχειρήσεις αυτές ποντάρουν στην έλλειψη πόρων για άσκηση διώξεων σε κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παροχής νομικής βοήθειας να είναι πλήρεις καταγγελιών.

Εκτός από την απόσπαση χρημάτων με αντάλλαγμα υποσχέσεις περί βοήθειας, οι οποίες ασφαλώς ποτέ δεν υλοποιούνται, οι επιτήδειοι συχνά εξαπατούν τους ιδιοκτήτες να τους μεταβιβάσουν τμήμα ή και ολόκληρο το ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι υπογράφουν κάποιο έγγραφο αναχρηματοδότησης, όταν στην πραγματικότητα συναινούν στην πράξη μεταβίβασης της κατοικίας τους. Πολλές φορές, μάλιστα υπογράφουν κενά έγγραφα, στα οποία εν συνεχεία προστίθεται το απαραίτητο κείμενο και το σχετικό χαρτόσημο από τους απατεώνες, ώστε να φαίνονται σαν αυθεντικά συμβόλαια.

Αν και οι επίσημες στατιστικές για απάτες είναι σχετικά σποραδικές και λιγοστές, το FBI περιλαμβάνει την σχετική δραστηριότητα («σχήματα σωτηρίας από κατασχέσεις») στα στοιχεία από τις απάτες που καταγράφει. Ετσι, κατά το τρέχον έτος, οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας κάνουν λόγο για 60.000 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας, που σχετίζεται με απάτη δανεισμού, έναντι 47.000 το 2007 και μόλις 7.000 το 2003. Μάλιστα, όταν τέτοιες απάτες λαμβάνουν διαστάσεις, το FBI προχωρεί ακόμα και σε διώξεις, ιδίως αν πρόκειται για μαζικές υποθέσεις που αφορούν εκατομμύρια δολάρια και εκατοντάδες κατοικίες. Αλλωστε, διαθέτει περί τους 150 πράκτορες που ασχολούνται αποκλειστικά με το εν λόγω ζήτημα κι έχει αναπτύξει ομάδες δράσεις, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές σε τουλάχιστον 32 Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική αναφορά του Reuters, η κ. Breda Zimmerman, δικηγόρος στο γραφείο Bet Tzedek Legal Services του Λος Αντζελες, οι εν λόγω απάτες βασίζονται στο φόβο και την απελπισία των ιδιοκτητών, όταν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάσχεσης. «Η ιδιοκτησία «κατοικίες» είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι του αμερικανικού ονείρου. Οταν οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν αυτό το όνειρο και κάποιος του λέει ότι μπορεί να βοηθήσει, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία».


 
 
 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital