ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κέρδη από δυτικά

25 Νοέμβριος, 2007

Κέρδη από δυτικά

Σημαντική η ζήτηση για αγορά κατοικίας στις περιοχές των δυτικών προαστίων. Οι τιμές και οι γειτονιές που ξεχωρίζουν.


Aπό τις λιγοστές περιοχές της Αττικής που εξακολουθούν να διατηρούν τη δυναμική των τελευταίων ετών (έστω και με μικρότερη ένταση) είναι τα δυτικά προάστια. Δήμοι, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι κατέγραψαν σημαντική ζήτηση για αγορά κατοικίας κατά το τρέχον έτος, τόσο λόγω του προσιτού κόστους των κατασκευών (συγκριτικά με άλλα δημοφιλή προάστια του Λεκανοπεδίου), όσο και λόγω του Μετρό. Η επέκταση του συγκοινωνιακού αυτού έργου προς τα δυτικά αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την θετική εικόνα που περιγράφουν παράγοντες της αγοράς, αφού, όπως αποδεικνύεται, η προσβασιμότητα μιας περιοχής διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση για αγορά κατοικίας.

Αλλη μια χαρακτηριστική τάση που καταγράφεται και θεωρείται «σημείο των καιρών» είναι η ευκολία με την οποία πολλοί ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να μετακινηθούν σε συνοικίες, που μέχρι πρότινος δεν ήταν στις προτεραιότητές τους, τουλάχιστον από πλευράς αίγλης. Πλέον, όμως, κριτήριο είναι η σχέση ποιότητας / κόστους και οι προσφερόμενες συγκοινωνιακές προσβάσεις, κάτι που προσφέρουν, πλέον, οι περιοχές των δυτικών προαστίων. Μάλιστα, οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ευνοϊκές, αν υπολογίσει κανείς την επικείμενη λειτουργία νέου σταθμού Μετρό στο Χαϊδάρι από το 2008, ενώ ήδη από τον προηγούμενο Μάιο λειτουργεί ο σταθμός του Αιγάλεω. Το 2009, είναι προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν και οι δύο σταθμοί του Περιστερίου (Περιστέρι και Ανθούπολη). Η στροφή του αγοραστικού κοινού προς τα δυτικά αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς η «Αττικό Μετρό» σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 3 προς την περιοχή, με απώτερη κατάληξη τον Πειραιά. Επτά νέοι σταθμοί θα παραδοθούν σταδιακά προς χρήση έως το 2012, με ενδιάμεσες στάσεις, μεταξύ άλλων, περιοχές των δυτικών συνοικιών, όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και η Αγία Βαρβάρα. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους, αν δεν προκύψουν απρόοπτα. Προς το παρόν, πάντως, οι παραπάνω γειτονιές δεν έχουν «κεφαλαιοποιήσει» την έλευση του Μετρό, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο.

ΑΙΓΑΛΕΩ

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως π.χ. στην περίπτωση του Αιγάλεω, αφού και η ζήτηση για αγορά κατοικίας διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως στο τμήμα που εντάσσεται στον Ελαιώνα, αλλά και πέριξ του σταθμού Μετρό, που διευκόλυνε την πρόσβαση των κατοίκων προς το κέντρο της πόλης. Τα ακριβότερα σημεία του Aιγάλεω εντοπίζονται στο Λιούμη, που βρίσκεται μεταξύ Iεράς Oδού και Λ. Aθηνών και η Iεράπολη, το καλό τμήμα της οποίας βρίσκεται από την έναντι της Iεράς Oδού περιοχή έως και το Nοσοκομείο Λοιμωδών. Oι τιμές των νεόδμητων κατοικιών στο Λιούμη είναι υψηλότερες, γιατί βρίσκεται πλησίον του Αλσους του Mπαρουτάδικου, μιας παλιάς βιομηχανικής μονάδας της περιοχής. Aντίστοιχα, η Iεράπολη προσφέρει καλή ρυμοτομία και μικρές εστίες πρασίνου.

Aντιθέτως, σε λίγο χαμηλότερες τιμές διατίθενται τα νέα διαμερίσματα στο τμήμα του Aιγάλεω κοντά στον Kηφισσό, από τη Λ. Θηβών και κάτω ή και προς το Γ΄ Nεκροταφείο. Tο έντονο κυκλοφοριακό και η ύπαρξη ορισμένων βιοτεχνικών χρήσεων είναι οι βασικοί λόγοι που κρατούν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Η μεγάλη ανοικοδόμηση που καταγράφηκε την τελευταία διετία στο Περιστέρι, οδήγησε πρόσκαιρα την αγορά σε φαινόμενα υπερπροσφοράς, καθώς πολλοί κατασκευαστές επέλεξαν την ανερχόμενη περιοχή των δυτικών προαστίων, ένεκα και της λειτουργίας σταθμού Μετρό.

Οι περισσότεροι αγοραστές κατοικίας στο Περιστέρι προέρχονται από την ίδια την περιοχή, αν και όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις ενδιαφερομένων από άλλες γειτονικές περιοχές. Το ακριβότερο κομμάτι του Περιστερίου είναι η Κηπούπολη, η οποία προσφέρει πολλές ποιοτικές κατασκευές και αραιή δόμηση, σε σύγκριση με άλλα σημεία του Περιστερίου. Ωστόσο, εσχάτως, μεγάλη άνοδο έχει σημειώσει και ο Αγιος Αντώνιος, όπου ως γνωστόν λειτουργεί ήδη σταθμός Μετρό. Μάλιστα, εκεί επικεντρώνεται μεγάλη μερίδα των κατασκευαστικών εταιρειών, λόγω της έντονης ζήτησης.

ΧΑΪΔΑΡΙ

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται πλέον και στο Χαϊδάρι, καθώς εκτός από τον νέο σταθμό του Μετρό που αναμένεται να λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες, η περιοχή προσφέρει και το «δέλεαρ» του Ορους Αιγάλεω. Το σημείο αυτό προσφέρει θέα, κάτι σπάνιο στα δυτικά προάστια, με αποτέλεσμα και οι τιμές στην περιοχή να είναι υψηλότερες. Αρκετά από τα ακίνητα του Ορους, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου προσφέρουν σημαντική θέα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το σύνολο του Λεκανοπεδίου (θάλασσα, Ακρόπολη, Λυκαβηττός κ.ο.κ.).

Ως εκ τούτου, οι τιμές των πωλούμενων ακινήτων είναι έως και 50% αυξημένες, σε σχέση με τα χαμηλότερα σημεία της περιοχής. Ειδικά το Ανω Δάσος (Χαϊδαρίου), που βρίσκεται εγγύτερα στο Ορος Αιγάλεω, είναι το ακριβότερο κομμάτι των δυτικών προαστίων, όντας δύσκολο για τους γύρω κατοίκους, να αγοράσουν σπίτι σε αυτό το σημείο. Το κόστος καθορίζεται με βάση τη θέση και την κατασκευή του σπιτιού, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί πωλούμενο διαμέρισμα στο Ανω Δάσος, σε τιμή κάτω από 2.600 ευρώ/τ.μ.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital