ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καθίζηση και διάβρωση ακτών στον Κορινθιακό

20 Απρίλιος, 2012

Καθίζηση και διάβρωση ακτών στον Κορινθιακό

Το ΤΕΕ έχει επισημάνει ότι ανθρώπινες παρεμβάσεις και παράκτια έργα, με κακό σχεδιασμό και κατασκευαστικές αστοχίες ευθύνονται για το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών.

Η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αφενός μεν παρακολούθησης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών αφετέρου δε αντιμετώπισης των συνεπειών που προκαλούνται όπως έχει αναδείξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις του έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα.

Αφορμή τα νέα προβλήματα που καταγράφονται κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Η σφοδρή θαλασσοταραχή κι ο έντονος κυματισμός από την κακοκαιρία των τελευταίων 24ωρών προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Στο παραλιακό μέτωπο του χωριού Σχίνος Λουτρακίου, φούσκωσε η θάλασσα κι από τον τεράστιο κυματισμό προκλήθηκαν ζημιές σε περισσότερα από δέκα σπίτια και καταστήματα.

Στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή Καλάμια της Κορίνθου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς ο έντονος κυματισμός προκάλεσε καθίζηση σε δύο σημεία του δρόμου και ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Επίσης, ζημιές έχουν προκληθεί στον παραλιακό δρόμο στο Λέχαιο Κορινθίας, καθώς και στην περιοχή Κανταρέ της Κορίνθου, όπου από τη θαλασσοταραχή και τον μεγάλο κυματισμό η παραλία έφτασε περίπου στο ένα μέτρο από την παλαιά εθνική οδό.

Σημειώνεται ότι στο Δερβένι Κορινθίας, προ διμήνου σημειώθηκε μεγάλη κατακρήμνιση του βυθού, που φτάνει και τα 60 μέτρα, με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα τα κτίρια. Στην περιοχή συνεχίζονται οι επιστημονικές έρευνες και οι εργασίες από εξειδικευμένα συνεργεία και από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πραγματοποιούνται γεωτρήσεις στην ξηρά, αλλά και υποθαλάσσιες. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι έρευνες ολοκληρώνονται μέχρι τέλος Απριλίου και θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΕ/ΤΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική παρακολούθησης και προστασίας των παράκτιων ζωνών Τα έντονα προβλήματα καθιζήσεων και διάβρωσης των ακτών, που σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου φέρνουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις σχετικές παρεμβάσεις και προτάσεις που έχει διατυπώσει το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διάβρωση των ακτών δεν αποτελεί μόνο ένα φαινόμενο με φυσικά αίτια αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα από ασυλλόγιστη και πολλές φορές παράνομη εκμετάλλευση ποταμών και χειμάρρων αλλά και αυθαίρετες κατασκευές κακό σχεδιασμό και κατασκευαστικές αστοχίες στα παράκτια έργα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, από την ημερίδα αναδείχθηκε η ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών, με βιώσιμο, Περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Οι κυριότερες διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των παράκτιων ζωνών όπως τις παρουσιάζει συνοψίζοντας τα συμπεράσματα ο πρόεδρος του Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Δρ. Αθανάσιος Ε. Γιανναδάκης Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός είναι:

1. Οι πολιτικοί ιθύνοντες οφείλουν να επενδύσουν στην ορθολογική αντιμετώπιση της διάβρωσης των παράκτιων ζωνών, μιας και η οικονομία των τοπικών Κοινωνιών της Χώρας μας συνδέεται άρρηκτα με αυτές.

2. Η ενεργή και σχεδιασμένη αντίδραση στην διάβρωση των ακτών είναι απολύτως απαραίτητη (μια μακροχρόνια και καλύτερα σχεδιασμένη προσέγγιση για την προστασία τους είναι η σωστότερη μέθοδος πρόληψης). Τα σχέδια πρέπει να αξιολογούν συγκριτικά το τι διακυβεύεται και ποια είναι τα κόστη και οι συνέπειες των διαφορετικών πολιτικών επιλογών.

3. Είναι απαραίτητη η απλοποίηση και η δραστική μείωση του χρόνου των διαδικασιών αδειοδότησης για τις Περιβαλλοντικά φιλικές Μεθόδους και Τεχνικές προστασίας των Παράκτιων Ζωνών από την Διάβρωση.

4. Δημιουργία βάσης δεδομένων σχετικά με τη διάβρωση των ακτών και σχεδιασμός, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασίζονται σε αξιόπιστες πληροφορίες και ότι εφαρμόζονται οι καλύτερες διαθέσιμες πρακτικές. Βάση των εισηγήσεων της Ημερίδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος καταλήγει στις εξής προτάσεις:

- Η ίδρυση Τεχνικού Φορέα - Διεπιστημονικού Παρατηρητηρίου – που θα καταγράφει, θα αξιολογεί και θα εφαρμόζει τις ενδεδειγμένες κάθε φορά παρεμβάσεις στις παράκτιες ζώνες της περιοχής μας.

- Ο σχεδιασμός νέων, ήπιων έργων στις ακτές, μικρής κλίμακας και χαμηλού κόστους ώστε να αντιμετωπισθεί η διάβρωση σε μεγαλύτερα παράκτια τμήματα από τους διαθέσιμους πόρους.

- Η δημιουργία σύγχρονης βάσης δεδομένων (GIS) με μετρήσεις και καταγραφές στις παράκτιες ζώνες στους Νομούς της ΠΔΕ, με στόχο την συνεχή παρακολούθηση της απόδοσης και των επιπτώσεων των τεχνικών παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης.

- Να γίνει συντέλεση της κυρωμένης πράξης αναλογισμού στην παραλία του Αγ. Βασιλείου.

- Να προωθηθούν για κύρωση οι εκκρεμούσες πράξεις αναλογισμού στις παραλίες Ρίου και Καστελλοκάμπου.

-Να τεθούν προτεραιότητες και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανάθεση και σύνταξη των απαραίτητων πράξεων αναλογισμού για τη διάνοιξη ζωνών παραλίας και σε άλλες «κρίσιμες» θέσεις του νομού.

TEE

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital