ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με αυθαιρεσίες μία στις τρεις νέες οικοδομικές άδειες

03 Απρίλιος, 2007

Με αυθαιρεσίες μία στις τρεις νέες οικοδομικές άδειες

Από τις 100.000 οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο ετησίως στη χώρα μας, το 25% με 30% περιέχουν αυθαιρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Αυθαίρετα και Εθνική Οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, «σήμερα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυθαιρέτων κτισμάτων στη χώρα μας».

Υπάρχει εκτίμιση ότι από τις 100.000 οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο ετησίως, το 25-30% περιέχουν αυθαιρεσίες, ανέφερε και τόνισε ότι «αυτή η κατηγορία είναι η πιo επικίνδυνη, γιατί εθίζει μια ολόκληρη κοινωνία στην ανοχή των κάθε είδους και μεγέθους αυθαιρεσιών».

Υπογράμμισε δε ότι «έως σήμερα, η επίσημη πολιτική που ασκείται ονομαστικά καταδικάζει τα αυθαίρετα, ουσιαστικά τα νομιμοποιεί, δημιουργώντας προϋποθέσεις νέας γενεάς αυθαιρέτων. Η αδυναμία στην υπεράσπιση, υπαρκτών ή μη, κανόνων και της Πολιτείας και της κοινωνίας, καμουφλάρεται κάτω απο ένα ιδιαίτερα αυστηρό σε παγκόσμιο επίπεδο και ως εκ τούτου ανεφάρμοστο, σύστημα προστίμων, ποινών και κυρώσεων».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε ιστορικά στη δημιουργία των αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι «ο αυθαίρετος τομέας αντικατέστησε με αρκετή επιτυχία την έλλειψη εθνικής στεγαστικής πολιτικής για φθηνή κατοικία, την έλλειψη διάθεσης σχετικών πόρων».

Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια απέκτησε την πολιτική σταθερότητα, που επιτρέπει τη σοβαρή και σε βάθος ενασχόληση με τα θέματα οικιστικής πολιτικής. Ωστόσο, οι εντάξεις περιοχών καθυστερούν για δέκα και είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα όποιος έχει γη σε εκτός σχεδίου περιοχή να οδηγηθεί στη λύση της αυθαίρετης δόμησης για την κάλυψη αναγκών σε πρώτη ή δεύτερη κατοικία. Τα περισσότερα από τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ποτέ δεν βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και φυσικά ποτέ δεν εισπράχθηκαν» είπε.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται παράγουν τη σιγουριά της νομιμοποίησης της επόμενης γενεάς αυθαιρέτων, είπε.

Για να περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση, συνέχισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, πρώτα θα πρέπει να αποκλεισθεί η περίπτωση της επόμενης γενεάς αυθαιρέτων και μετά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις υπάρχουσες γενεές αυθαιρέτων. Πρέπει να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, περιλαμβάνοντας τις αναγκαίες πρόσθετες πληροφορίες για τα κτίσματα και τις χρήσεις γης, να υπάρξουν αξιόπιστοι και διαρκείς έλεγχοι στη δόμηση, να αλλάξει ριζικά το καθεστώς λειτουργίας των πολεοδομιών και να απλουστευθεί, ολοκληρωθεί και κωδικοποιηθεί η νομοθεσία.

Ο γγ Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης τόνισε ότι η αυθαίρετη δόμηση και η μη εφαρμογή των χρήσεων γης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά, εμφανίζεται υπό μορφή κατακλυσμού.

Το φαινόμενο της Αττικής είναι χαρακτηριστικό. «Δεν προτείνω μαγικές λύσεις», πρόσθεσε, «αλλά πρέπει να σκεφθούμε πώς θα ενεργήσουμε. Το πρόβλημα των αυθαιρέτων δεν λύνεται απο μία κυβέρνηση. Χρειάζεται επιμονή διαχρονική».

Εκ μέρους του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΔΕΠΟΣ, αρχιτέκτονας, Βασιλική Αγγελίδου, η οποία είπε ότι το υπουργείο προωθεί το Κτηματολόγιο και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, βάσει του οποίου, με γρήγορες διαδικασίες, θα γίνουν εντάξεις στο σχέδιο πόλης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το κράτος τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει Κτηματολόγιο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε όργανο «φαγώματος» της ιδιωτικής περιουσίας υπέρ του κράτους, σημείωσε.

Τέλος. ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (FIG) Στιγκ Ένεμαρκ επισήμανε ότι ένας στους τρεις κατοίκους των πόλεων ανά τον κόσμο ζει σε αυθαίρετα.

«Ο σχεδιασμός είναι θέμα πολιτικής», είπε και σημείωσε ότι σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 6,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,2 δισεκατομμύρια είναι αστικός πληθυσμός και από αυτούς το ένα δισεκατομμύριο ζουν σε παραγκουπόλεις. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 1,4 δισ. ως το 2020.

Δηλαδή ένας στους τρεις κατοίκους των πόλεων ζει σε μη ικανοποιητικές συνθήκες, απο πλευράς κατοικίας. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και οι άνθρωποι που ζούν σε περιοχές αυθαιρέτων, οι οποίες δεν έχουν τις σύγχρονες υποδομές.

Πηγή : in.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital