ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ντουμπάι: ο παράδεισος της οικιστικής ανάπτυξης

24 Απρίλιος, 2007

Ντουμπάι: ο παράδεισος της οικιστικής ανάπτυξης

Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης δημιουργεί την ανάγκη κατασκευής εκατοντάδων νέων κατοικιών κάθε χρόνο.

Eκρηκτικές παρουσιάζονται οι ανάγκες στέγασης στο Ντουμπάι, δημιουργώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών του κρατιδίου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ντουμπάι, ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 108.000 κατοίκους ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 43.233 νέες κατοικίες κάθε χρόνο και για τα επόμενα τέσσερα έτη. Εως το 2010 ο πληθυσμός θα φτάσει το 1,84 εκατ. κατοίκους, μια αύξηση κατά 432.000 από το 2006. Υπολογίζοντας, λοιπόν, τον παγκόσμιο μέσο όρο των 2,5 κατοίκων ανά σπίτι, προκύπτει ένας αριθμός της τάξεως των 40.000 - 50.000 νέων κατοικιών.

Ο λόγος της πληθυσμιακής αυτής ανόδου αποδίδεται στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη του Ντουμπάι, απόρροια της απελευθέρωσης πολλών κλάδων και της απλοποίησης του νομικού καθεστώτος που διέπει ένα ευρύ φάσμα τομέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της δεκαετίας και έως το 2006, η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 13%. Αντίστοιχα, το κατά κεφαλήν εισόδημα ενισχύθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4%, γεγονός που αντανακλάται και στην άνοδο της ζήτησης κατοικιών.

Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα προσεχή χρόνια και αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κατοίκους των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, στα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο οι κατασκευαστικές εταιρείες. Η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης προβλέπεται να τροφοδοτήσει τη μελλοντική ζήτηση στην αγορά κατοικίας. Επιπλέον, θετικό είναι και το γεγονός της εύκολης πρόσβασης σε δανειοδότηση, καθώς τα επιτόκια των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 7% - 8%, όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα. Αν μάλιστα ενισχυθεί η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, μέσω της περαιτέρω απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού που αυτή θα επιφέρει, εκτιμάται ότι θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά κατοικίας.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital